Hetkinen… Onko Iron Man lipeämässä Marvelin hyppysistä?

Disneyn omistama Marvel on alkanut liikehtiä turvatakseen omaisuuttaan. Yhtiön hahmoista mm. Iron Man, Doctor Strange ja Black Widow aiheuttavat nyt huolta, koska niihin liittyvät oikeudet ovat lipeämässä yhtiön hallusta.

Kyse on Yhdysvalloissa määritellystä tekijänoikeuslaista, jonka mukaan hahmojen alkuperäiset tekijät (ts. sarjakuvataiteilijat tai heidän perikuntansa) voivat aina tietyn ajan kuluttua vaatia niiden omistusoikeuksia yhtiöltä, jonka palveluksessa taiteilijat ovat nämä hahmot luoneet. Jos oikeusteitse esitetty vaatimus hyväksytään, yhtiö menettää oikeutensa käyttää kyseisiä hahmoja. Tässä tapauksessa se tarkoittaisi, että Marvel voisi joutua maksamaan kalliisti siitä, että se käyttää vaikkapa Iron Mania tulevissa elokuvissaan.

Marvelin kerrotaan aloittaneen peräti viisi eri oikeusjuttua, jotta se voisi pitää tunnettujen hahmojensa oikeudet hallussaan. Se taistelee nyt mm. Stan Leen ja Steve Ditkon perikuntia vastaan. Mikäli yhtiö epäonnistuu tavoitteessaan, edellä mainittuja hahmoja ei välttämättä nähdä enää pitkään aikaan Marvel-leffoissa tai -sarjoissa.


Lähteet: THR, Screenrant, The New York Times

Kuva: Disney/Marvel/Avengers: Endgame, 2019

R. Isoviita 06.10.2021 klo 23:47

Uusimmat uutiset

Haastattelu vihjaa: Bill Murray mukaan Marvel-universumiin

Ghostbusters-staran kommentit roolista viittaavat tiettyyn elokuvaan.

R. Isoviita

Onko vuoden menestyneimmän Hollywood-leffan titteli kohta No Time to Dien hallussa?

Tänä vuonna sarjakuvaleffat eivät ole vielä päässeet kolmen kärkeen.

R. Isoviita

Darren Aronofsky kertoi saavansa erikoista vihapostia floppileffaansa liittyen

Jostain kuuluu parkaisu: ”Mother!”

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...