Miksi Ridley Scottin ja Tom Cruisen Legendaa ei voi nähdä huippulaadun kuvalla?

12.7.2021 20:33

Samalla kun yhä useamman harrastajan kotiteattereissa voi ihastella yhä tarkempaa kuvanlaatua, myös joistakin vanhemmista elokuvista tuodaan tarjolle silmää hiveleviä versioita. Ohjaaja Ridley Scott tunnetaan tekijänä, jonka elokuvista voi odottaa visuaalisesti omaperäistä kokemusta. Blade Runnerin ja Alienin jälkeen häneltä ilmestyi Legenda, josta on nyt tulossa uusi fyysinen julkaisu.

Monen fanin harmiksi Ridley Scottin ja nuoren Tom Cruisen Legendasta ei kuitenkaan saada julki 4K UHD -versiota. Syyskuussa markkinoille saapuva levy sisältää elokuvan Yhdysvaltain levitykseen tehdyn leikkausversion, joka on 2K-laatua. Fantasian julkaisua huippulaadulla rajoittaa useampi seikka.

Legendan filminegatiivien oikeudet ovat eri yhtiöiden hallinnoimia: esim. Euroopassa esitetyn version negatiivin omistaa Universal, mutta sen levitysoikeuksista vastaa 20th Century Foxin leffa-arkiston ostanut Disney. Uutta levyjulkaisua valmisteleva Arrow-yhtiö ei saanut lupaa käyttää tätä negatiivia. Toisaalta taas filminegatiivin siirto digitaaliseen formaattiin ei noin vain paranna lopputulosta: Jo muutama vuosi sitten ohjaajan omaa versiota blu-raylle julkaistaessa Ridley Scott huomautti, että siirron yhteydessä kuvanlaadussa tapahtui peruuttamatonta heikkenemistä. 4K UHD -versiossa tämä heikkeneminen näkyisi selvästi.

 

Lähde: Collider

Kuva: Universal/Legenda, 1985

Lisää luettavaa