Disneyn Frozenin tekijä auttoi selvittämään järkyttävän mysteerin tosielämästä

Djatlovin solan onnettomuus on aiheuttanut päänvaivaa niin tutkijoille kuin muillekin jo pitkälti yli puolen vuosisadan ajan. Yhdeksän retkeilijän mystinen kuolemantapaus sattui vuonna 1959 Pohjois-Uralilla. Retkeilijät löydettiin paleltuneina ja ruhjeilla kilometrien päästä revityltä teltaltaan.

Koska tapaukselle ei jäänyt todistajia, sen ympärille on kehittynyt monenlaisia teorioita. Mm. avaruusolioiden hyökkäystä on esitetty syyksi sille, miksi nämä ihmiset pakenivat telttansa suojista, ilman kenkiä, hyytävään kuolemaan. Pari vuotta sitten venäläistutkijat ehdottivat lumivyöryä tragedian syyksi, mutta ehdotus vaati lisätodisteita.

Tutkijoiden avuksi tuli lopulta Disneyn Frozenissa käytetty animaatioteknologia. Suosikkianimaation tekijä antoi auttavan kätensä tutkijoille ja mallinsi heidän teoriansa ja laskelmiensa pohjalta tietokoneanimaation, jossa onnettomuuden kulku selkiytyi. Menehtyneet olivat nukkuneet suksiensa päällä, mikä selitti osan heidän vammoistaan. Lumivyöry ei ollut tapahtunut nopeasti, mutta retkeilijöiden huomattua lumimassan painavan päälle, he olivat ilmeisesti joutuneet paniikkiin, repineet telttansa kaoottisessa tilanteessa puukolla auki ja paenneet ilman kunnon varusteita pakkaseen.


Lähde: Cinemablend

Kuva: Disney/ Frozen, 2013

R. Isoviita 04.02.2021 klo 12:35

Uusimmat uutiset

James Gunnilla on kerrottavaa Guardians of the Galaxy -suosikkihahmosta

Ohjaaja vastasi fanin tiedusteluun.

R. Isoviita

James Bond -leffojen katselusta luvataan nyt jopa palkkaa

Ei ihan jokaiselle sopiva puuha.

R. Isoviita

Jim Carrey ilmoitti pitävänsä hieman taukoa

Näyttelijä on ollut viime vuosina aktiivinen monin tavoin.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...