Sir Sean Connery 1930-2020: Näitä tähden elokuvia et ehkä ole nähnyt

Tämän pyhäinpäivän suuri suruviesti on skotlantilaistähti Sean Conneryn poismeno. Näyttelijä kuoli 90-vuotiaana rauhallisesti Bahamalla, jo usean eläkevuoden jälkeen.

Ikonista James Bondin roolia ehti näytellä ennen Connerya ainakin Barry Nelson (1954), mutta Connerya on pidetty silti ensimmäisenä ja jopa ainoana oikeana agentti 007 -näyttelijänä. Mutta kuten viimeisintä versiota Bondista näyttelevä Daniel Craig totesi suru-uutisen kuultuaan: "Sir Sean Connery muistetaan Bondina ja niin monena muuna."

Charmikas tähti oli työläisperheen vesa, joka Bondin lisäksi päätyi näyttelemään muitakin yläluokkaisia hahmoja. Fantasiaelokuvassa Rosvoja, rosvoja! hän pelastaa päivän legendaarisena kuningas Agamemnonina. Muutamia vuosia tämän jälkeen hänen yllätti katsojat seikkailuleffa Robin Hood - varkaiden ruhtinaassa, cameo-roolissa kuningas Rikhard Leijonamielenä.

Siviilissä suurena patrioottina tunnettu Connery lupasi vielä viimeisinä vuosinaan muuttaa takaisin Skotlantiin Bahaman lämmöstä, jos Skotlanti irtautuisi Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Kaikkea muuta kuin patrioottisuutta hän pääsi ilmentämään kuitenkin toimintaelokuvassa Punaisen lokakuun metsästys, jossa hän näytteli venäläistä sotilasloikkaria - skotlantilaisaksentistaan luopumatta.

Sean Conneryn monipuolista uraa on mahdollista kerrata mm. eri VOD- ja suoratoistopalveluiden kautta. Viime vuosituhannen suurien seksisymbolien joukkoon luetun Conneryn elokuvista muutamissa hän näyttelee roolia, jollaiseen nykypäivänä ei enää etsittäisi ensimmäisenä tai ollenkaan valkoihoista miesnäyttelijää. Tästä huolimatta näihin elokuviin kannattaa tutustua.


 • Marnie (1964): Jännityksen mestarin, Alfred Hitchcockin, elokuvan miespääosassa Connery kohtaa Tippi Hedrenin näyttelemän naisen, joka ei voi hillitä itseään. Myötätuntoinen ja rauhallinen mieshahmo on eri maata kuin pari vuotta aiemmin tohtori Non kanssa vastakkain asettunut salainen agentti 007.
  Saatavilla: AppleTV, Google Play

 • Zardoz (1974): Conneryn uralle mahtuu kaksikin pienemmän piirin kulttistatuksen saavuttanutta rainaa, joissa mielikuvitus lentää yhtä korkealla kuin yhden tai useamman hahmon päät. Näistä varhaisempi ja puvustuksellaan leuat loksauttava on Zardoz. Bond-leiman takia Connerylla oli vaikeuksia löytää muita rooleja, joten hän veti Zardozin Zedin vetimet ylleen huipputähdelle huomattavan alhaiseen hintaan. Toinen Conneryn kulttileffaosista on Highlander - kuolemattoman mentorihahmo, miekkasankari Ramirez.
  Saatavilla: Zardoz/ AppleTV; Highlander - kuolematon/ AppleTV, Google Play

 • Robin ja Marian (1976): Sankarillinen Robin Hood on yleensä nuorempien miesten roolihahmoja. Yli 45-vuotias Connery tuo hahmoon erilaista särmää ikääntyneenä ristiretkeläisenä. Hänen vastaparinaan, ihanana lady Marianina, nähdään Connerya vuoden vanhempi Hollywood-kaunotar Audrey Hepburn.
  Saatavilla: AppleTV

 • Kultajuna (1978): Kirjailija Michael Crichtonin omasta tekstistään elokuvaksi kääntämä rikosseikkailu hyödynsi Conneryn verratonta läsnäoloa kahden muun suuren tähden tukena. 1800-luvun tositapaukseen löyhästi perustuvassa leffassa käytettiin ajan tapaan aitoa höyryjunaa toimintakohtausten osana. Legendan mukaan Connery joutui taiteilemaan useana kuvauspäivänä itsekin liikkuvan junan katolla ja erään kerran ohjaajan hiukset kärähtivät junasta sinkoutuneista kipinöistä.
  Saatavilla: AppleTV


Lähteet: BBC, THR

Kuva: Georges Biard

R. Isoviita 31.10.2020 klo 23:05

Uusimmat uutiset

Maailman parhaimmasta agentista valmistuu leffa, jossa nähdään myös Henry Cavill

Näyttelijä on ollut Bond-spekulaatioissa mukana.

R. Isoviita

Tolkien-tähti pestattiin todella kumman hepun rooliin

Kokemusta myös muista kummajaisista.

R. Isoviita

Tulipalo tuhosi mittavan määrän elokuvahistoriaa

Harvinaisuuksia katosi.

R. Isoviita

Tom Hanks hyppäsi omintakeisesta näkemyksestään tunnetun ohjaajan kelkkaan

Uudella leffalla ei ole vielä nimeä.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...