Hitler-komedia halutaan kasvatusvälineeksi

Thor: Ragnarök -ohjaajan Jojo Rabbit on saanut paljon positiivista palautetta ympäri maailmaa, vaikka se liikkuu haastavassa aihepiirissä. Leffa sijoittuu natsien johtamaan Saksaan ja tarkastelee sota-aikaa pienen pojan näkökulmasta. Jojo Rabbit on synkästä aihepiiristä huolimatta myös komedia - pikkupojan mielikuvitusystävänä toimii karikatyyrimäinen Adolf Hitler.

Raina on herättänyt kiinnostusta nyt myös opetuksellisessa mielessä. Yhdysvalloissa perustettu, mutta laajalti eri maailmankolkista materiaalia keräävä järjestö, USC Shoah Foundation, on solminut yhteistyösopimuksen leffan tuotantoyhtiön kanssa. Tämän sopimuksen taustalla on eri osapuolten halu tuottaa Jojo Rabbitiin liittyvää, syrjintää ehkäisevää oppimateriaalia tavallisiin luokkahuoneisiin.

- Annamme oppilaille mahdollisuuden tutkia omaa suhtautumistaan ja oppia, miten vihaa voi kyseenalaistaa, kuten juuri nuori Jojo-poika lopulta tekee. Tämä leffa kuvaa, kuinka helposti viha löytää kodin hyvin nuorten mielissä, mikä on edelleen totta tänä päivänä ja syy kiireelliseen työhömme kehittää empatiaa, ymmärrystä ja kunnioitusta, kertoo USC Shoah Foundationia edustava Stephen D. Smith.

Kansanmurhista mm. silminnäkijäkertomuksia kokoava USC Shoah Foundation perustettiin 1990-luvun puolivälissä välittämään tietoa juutalaisten ja myöhemmin myös muiden kansanryhmien raskaista kokemuksista ja edistämään suvaitsevaisuutta. Yhden maailman suurimmista videohaastattelukokoelmista omistava järjestö on voittoa tavoittelematon.

Jojo Rabbit aloittaa Suomen leffateatterikierroksensa ensi viikon lopulla.


Lähteet: Coming Soon, USC Shoah Foundation

Kuva: Nordisk Film/Fox Searchlight Pictures/Jojo Rabbit, 2019

R. Isoviita 02.01.2020 klo 12:47

Uusimmat uutiset