Guillermo Del Toron 13 Oscarin ehdokas The Shape of Water onkin kopio?

29.1.2018 08:07

Tämän palkintokauden ennakkosuosikki näyttää olevan Guillermo Del Toron ohjaama ja osittain myös käsikirjoittama fantasiadraama The Shape of Water. 13 Oscar-ehdokkuutta (mm. paras ohjaus, paras alkuperäiskäsikirjoitus, paras elokuva) saanut leffa kertoo mykän siivojan ja vangitun kalaolennon välisestä suhteesta. Ehdokkuussateen keskellä The Shape of Waterille on tullut myös plagiointisyytöksiä.

Del Toron fantasian on epäilty lainanneen turhan ronskilla kädellä hollantilaislyhytelokuvasta The Space Between Us vuodelta 2015. Marc S. Nollkaemperin ohjaama ja käsikirjoittama, alle vartin mittainen lyhytanimaatio kertoo niin ikään siivoojasta, joka tutustuu ihmismäiseen, merestä vangiksi napattuun olentoon ja haluaa auttaa tätä. Hollannin elokuva-akatemia (NFA) julkaisi kuitenkin hiljattain tiedotteen, jossa se ilmoitti pitävänsä Del Toron ja Nollkaemperin elokuvia kahtena erilaisena teoksena.

Tämä ei hälventänyt kaikkia synkkiä pilviä The Shape of Waterin yltä, sillä leffan tekijöiden väitetään omineen osia myös Pulitzer-palkitun näytelmäkirjailija Paul Zindelin jo vuonna 1969 julkaisemasta teoksesta. Edesmenneen Zindelin perikunta katsoo, että Del Toron elokuva muistuttaa liiaksi näytelmää Let Me Hear You Whisper, josta on tehty TV-elokuva. Zindelin tarinassa tutkimuslaboratorion työntekijä ystävystyy vangitun delfiinin kanssa ja yrittää pelastaa eläimen.

– Olemme järkyttyneitä siitä, että suuri studio saattaa tehdä elokuvan, joka niin selvästi perustuu edesmenneen isäni työhön, eikä kukaan ole liittänyt sitä hänen nimiinsä, saati pyytänyt lupaa sellaiseen, Zindelin poika, David, kommentoi tapausta The Guardianille.

Del Toron elokuvan tuotantoyhtiö, Fox Searchlight, on tiedottajansa välityksellä kiistänyt väitteet plagioinnista.

Lähteet: CinemaBlend, The Guardian

Kuva: Nordisk Film/The Shape of Water, 2017

Lisää luettavaa