Päättynyt leffavuosi ei lopulta ollutkaan kovin huono

1.1.2018 16:30


Viime kesän leffatarjonta oli monelle pettymys. Vaikka tarjolla oli useita suuren budjetin tuotantoja Stephen King -filmatisointi Mustasta tornista Tom Cruisen tähdittämään Muumioon, menestyjiä tästä joukosta löytyi vähemmän. Yleisesti ottaen vuosi päättyi kuitenkin positiivisiin lukemiin.

Varietyn laskelmien mukaan viime kesäkausi oli leffalipputuloiltaan peräti 14,6% kehnompi kuin vuoden 2016 vastaava ajanjakso. Elokuva- ja TV-alan julkaisun mukaan kyse oli jyrkimmästä pudotuksesta vuosiin. Vaikka sarjakuvapohjainen Wonder Woman ja Christopher Nolanin sotaraina Dunkirk menestyivät, ne olivat harvoja poikkeuksia.

Koko vuoden mittakaavassa lipputuloja kertyi kuitenkin maailmanlaajuisesti 39,92 miljardia dollaria, mikä on 3% enemmän kuin vuonna 2016. Tämä tarkoittaa, että vuosi 2017 oli – ehkä yllättäen – menestyksekkäin elokuvavuosi koskaan. Mikä sitten siivitti lipputulojen kasvua? Tutkimusten mukaan Kiinan, muun Aasian alueen ja Lähi-idän markkinat olivat suotuisat, vaikka esim. Pohjois-Amerikassa taas koettiin 2,3%:n lasku käynneissä elokuvissa. Silläkin alueella koettiin kuitenkin piristymistä loppuvuodesta, kun Star Wars: The Last Jedi sai ensi-iltansa.

Lähteet: Variety, THR, Deadline

Kuva: Warner Bros./Wonder Woman, 2017

Lisää luettavaa