Mikäli olet kiinnostunut animesta ja elokuvahistoriasta, filmarchives.jp on sivusto, jolla kannattaa vierailla. Sillä on julkaistu useita vanhoja japanilaisia animaatioelokuvia. Kaikki ne ovat lisäksi saatavilla katseluun ilmaiseksi.
Arkistosivulla ei valitettavasti ole käännöstä esim. englanniksi, mutta itse elokuvien nimet ovat länsimaisittain tutummin kirjoitettuja. Elokuvia pystyy myös katsomaan englanniksi tekstitettyinä. Jos tekstitys ei automaattisesti näy, sen saa käyttöönsä klikkaamalla “with English subtitles” -valintaa.
Arkiston valikoimassa on lyhytelokuvia 1920- ja 1930-luvuilta pääosin mustavalkoisina, sillä varsinainen värifilmi ei tuona aikana ollut vielä laajassa käytössä. Shigegi Oginolta vuonna 1935 valmistunut värillinen An Expression on sekin lähinnä vain juoneton esimerkki aikansa värielokuvakokeiluista. Pääasiassa nämä tarjolla olevat animet kertaavat kotimaansa mytologiaa ja legendoja, mutta löytyypä joukosta myös versio Rumasta ankanpoikasesta (The Ugly Duckling, 1932). Animet on saattanut verkkoon Japanin kansallinen kulttuurin säilytysprojekti, jota Japanin hallitus on tukenut.
Lähteet: THR, filmarchives.jp
Kuva: Hakatanoshio117117