Star Trek: Fanien ja virallisten omistajien välinen sota jatkuu

19.7.2016 14:37

1960-luvulta asti innokasta fanipiiriä kerännyt tieteissarja Star Trek poikkeaa edelleen ainakin yhdessä seikassa Tähtien sodasta tosielämässä. Siinä missä Tähtien sodan eli Star Warsin fanit ovat ko. franchisen saaneet viralliselta oikeuksien omistajalta hyväksynnän tehdä monenlaisia Star Wars -fanielokuvia, ensin mainitun kohdalla ei näin ole. Samalla kun Star Wars -fanit on huomioitu mm. omalla virallisella fanielokuvakilpailullaan, Star Trek -faneille on tarjolla sääntöviidakko.

Star Trekin oikeudet omistavien elokuvastudio Paramountin ja CBS-televisioyhtiön linja on ollut tiukka sarjan faneja kohtaan siitä asti, kun fanileffa Axanar herätti huomiota joukkorahoituskampanjallaan. Vaikka vuonna 2009 valmistunut virallinen Star Trek -elokuva nettosi lippuluukuilla huikeat 385 miljoonaa dollaria ja sen jatko-osa Star Trek Into Darkness peräti 467 miljoonaa dollaria, oikeuksien omistajat ovat olleet huolissaan pienemmillä markkinointi- ja tuotantobudjeteilla toteutettujen faniteosten vaikutuksista. Faniraina Axanarin julkaiseminen on edelleen epävarmaa, vaikka jopa uusimman virallisen Star Trek -elokuvan parissa työskennelleet tuottaja J.J. Abrams ja ohjaaja Justin Lin ovat puhuneet fanileffan tekijöitä kohtaan aloitettujen oikeustoimien päättämisestä.

Uuden virallisen Star Trek -raina Star Trek Beyondin jälkeen on jo nyt luvattu jatkoa. Neljäs uuden ajan virallinen leffa saa tähdekseen myös Chris Hemsworthin. Fanileffojen tekijät eivät kuitenkaan vielä tiedä, miten jatkavat. Heiltä on Paramountin taholta annetun säännöstön mukaan kielletty mm. Star Trek -nimen käyttö, yli 15-minuuttisten Star Trek -fanielokuvien tekeminen ja he eivät myöskään saa tehdä jatko-osia elokuvilleen.

Lähteet: IndieWire, Box Office Mojo, ScreenDaily

Kuva: Paramount

Lisää luettavaa