Poliisiampumiset herättävät ristiriitaisia tunteita

8.7.2016 14:07

Yhdysvalloissa viikon aikana tapahtuneet ampumatapaukset puhuttavat myös viihdemaailmaa. Kahden mustaihoisen siviilin sosiaalisessa mediassa teloitusmaisiksi kuvaillut kuolemantapaukset ovat nostaneet vihan maan poliisikuntaa kohtaan. Mm. Näkijä-sarjasta tunnettu Patricia Arquette ja Yön ritarin paluussa näytellyt Joseph Gordon-Levitt ovat kuitenkin vedonneet seuraajiinsa Twitterissä vihanpidon lopettamiseksi.

Kaksi lyhyellä aikavälillä sattunutta mustaihoisen kuolemantapausta herätti amerikkalaiset marssimaan poliisien harjoittamaa väkivaltaa vastaan. ABC-kanavan mukaan yksin New Yorkissa marssijoita oli satoja. Dallasissa tilanne kuumeni eilisiltana puolestaan niin paljon, että kaksi tarkk’ampujaa avasi tulen virkavaltaa vastaan ja surmasi heistä viisi. Välikohtauksessa haavoittui NBC-kanavan mukaan myös yksi lastaan luotisateelta suojellut äiti.

Yhdysvaltojen asepolitiikka on saanut tapahtumien myötä lisää arvostelua osakseen. Kansan yleinen mielipide on, että mustaihoisia kansalaisia kohdellaan ankarammin virkavallan puolelta, oli heillä virallinen lupa kantaa asetta tai ei. Tapahtumien viimeaikainen kulku on kuitenkin hälyttävä, kuten koomikko ja näyttelijä Patton Oswalt totesi Twitterissä niiden jälkeen: Ja nyt kyttiä on ammuttu #Dallasissa. [Heilläkin] luultavasti oli perheet. Tämä vain pahenee ja pahenee. Perkele.

Uutta Jason Bourne -leffaansa ympäri maailmaa markkinoimassa oleva näyttelijä Matt Damon puhui jo aiemmin kotimaansa aselakien kiristämisen puolesta. Hänen mielestään Yhdysvaltojen kannattaisi ottaa oppia Australiasta, jossa lakeja kiristettiin vuonna 1996 tapahtuneen massamurhan seurauksena. Kyseisen lakimuutoksen jälkeen luoteihin kuolleiden määrä putosi maassa vuositilastojen 3,6 hengestä (laskettuna väestön jokaisesta sadastatuhannesta) 1,2 henkeen. Maan koko väkiluku on tällä hetkellä yli 24,3 miljoonaa.

Damonin mielipide on herättänyt myös närkästystä, sillä Yhdysvaltain konservatiivit ovat pitäneet sitä tekopyhänä. Esimerkiksi poliitikko Larry Keane vihjaili Twitterissä Damonin olevan jäävi puhumaan aselakien kiristämisestä, sillä Damon kuitenkin saa ison palkkion aseväkivaltaa ylistävistä elokuvista.

Lähteet: ABC, NBC, Huffington Post, Twitter, THR, JAMA Network, Countrymeters

Kuva: Lucio Eastman

Lisää luettavaa