Star Wars -kulissien toisella puolella

28.5.2016 16:27

Kahdeksatta Star Wars -leffaa kuvataan parhaillaan Irlannissa. Vihreän saaren idylliset maisemat näkyivät myös Star Wars: The Force Awakensin taustalla. Luke Skywalkerin asuinsijaksi valitun kallioisen Skellig Michaelin eli Sceilg Mhichilin saari on tosielämässä kuulunut vuodesta 1996 UNESCOn maailmanperintökohteisiin, eikä suurtuotannon kuvaaminen siellä herättänyt yksinomaan positiivisia ajatuksia.

Skellig Michaelin käyttämisestä kuvauspaikkana on ollut huolissaan erityisesti lintuharrastajajärjestö BirdWatch Irelandin väki, jonka mukaan saaren arvokkaan lintukannan pesintä ja muu elämä on vaarassa häiriintyä leffan kuvauksista. Maan hallitus on kuitenkin sivuuttanut huolestuneet kommentit. Ministeri Heather Humphreys totesi jo viime vuonna kuvausluvan uusimisen aikoihin seuraavaa:

– Star Warsin paluu Sceilg Mhichilille on jälleen uusi voitto Irlannille ja Irlannin elokuvateollisuudelle, joka on taloutemme kasvava ja dynaaminen alue.

Star Warsin naapurissa elävät paikalliset eivät hekään silti ole olleet aivan mielissään isojen maastureiden huristellessa kuvauspaikoille tehtyjä uusia teitä pitkin. Paikallislehti The Nationalin haastattelema pienyrittäjä Irlannin Kerrystä on havainnut, ettei lähistöllä tehtävä elokuva välttämättä ole kaikille hyödyksi:

– Autoja kulkee runsaasti, mutta paikallisista kuvauspaikalla työskentelee vain yksi. Kaikki tuodaan muualta sinne valmiina.

Irlannin Kerryn Star Wars -kuvauspaikoilla on n. 450 tiimityöläistä, joita valvotaan tiukasti, jotteivät he paljastaisi elokuvan yksityiskohtia ulkopuolisille etukäteen. Vaikka salailu on huipussaan, eräs paikallinen yrittäjä on keksinyt hyödyntää Star Warsin houkuttelemia turistivirtoja asentamalla liikkeeseensä kaukoputken, jonka kautta näkee kuvausalueelle.

Lähteet: Telegraph, CinemaBlend, The National

Kuva: Dagmar Willhalm

Lisää luettavaa