Piinaa The Hateful Eight -näytöksissä

30.12.2015 08:40

Ohjaaja Quentin Tarantino on tunnetusti suuri filmin rakastaja. Laajan filmikelakokoelman omistava Tarantino touhusi innolla myös uusinta elokuvaansa, The Hateful Eightiä, erikoislevelle filmille. Leffaa oli tarkoitus pyörittää 1950-luvun Hollywood-spektaakkeleissa käytetyltä 70 mm:n filmiltä niin monessa teatterissa kuin mahdollista, jotta elokuvanautinto olisi täydellinen. Vaan sitä se ei kuitenkaan ole ollut.

Useat elokuvankävijät ovat raportoineet sosiaalisessa mediassa ongelmista The Hateful Eightin filminäytöksissä. Joissakin näytöksissä yleisö on kärsinyt epätarkasta kuvasta minuuttitolkulla, joissakin tapauksissa filminauha on luiskahdellut pois paikoiltaan useampaan otteeseen esityksen aikana ja myös leffan äänen tahdistuksessa on ollut ongelmia. Tarantinon westernin filmikopioissa ei vikaa arvella olleen, vaan häiriöiden on päätelty johtuneen vanhuuttaan raihnaisista filmiprojektoreista sekä niiden käytöstä vieraantuneesta henkilökunnasta.

Koko maailman elokuvateattereista n. 90% siirtyi jo vuoteen 2013 mennessä filmistä digitaaliseen esitysmuotoon, joten nykyään filminpyörittämisen osaaminen on häviävä taito. Tarantino-annostaan aidossa filmimuodossa katsomaan lähteneet eivät ole joka kerta saaneet sitä, mitä tilasivat: esimerkiksi Vancouverissa leffan nähnyt katsoja kertoo teatterihenkilökunnan paljastaneen vasta näytöksen päätteeksi, että valkokankaalle ei heijastettukaan filmiä, vaan leffan digitaalikopio. Näytösten ongelmatilanteet ovatkin johtaneet siihen, että elokuvaa levittävä The Weinstein Company on aikaistanut Yhdysvalloissa The Hateful Eightin digitaalinäytösten lisäämistä. Suomessa leffan voi nähdä vain digitaalisena, kun se saapuu ensi-iltaan 13.1.16.

Lähteet: IndieWire, Twitter, Variety

Kuva: Finnkino

Lisää luettavaa