Voima on täällä vahva

1.12.2015 13:21

Tulevaa Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa on kuvattu sitä varten rakennetuissa lavasteissa, kuten aivan ensimmäistäkin Tähtien sotaa. Tunisiaan 1970-luvulla kohonneet kulissit ovat yhä edelleen paikoillaan, mutta luonnonvoimat ovat tehneet niissä tehtävänsä. Turistikohteinakin pidetyt paikat ovat silti vielä tunnistettavissa.

Niin Tähtien sodan tekijät kuin tunisialaisetkaan eivät ole tuhonneet rakennelmia, jotka pystytettiin esittämään Tatooine-planeetan rakennuksia. Mutta autiomaan hiekkadyynit ovat vähitellen valtaamassa kuvauspaikkoja. Esimerkiksi Mos Espa (kuvassa), Anakin Skywalkerin kotipaikka ja karun planeetan yhteyskeskus ulkoavaruuteen, on vuosien aikana peittynyt hiekan alle lähes kokonaan. Johns Hopkins yliopiston tutkijoiden laskelmien mukaan dyynit kulkevat alueella eteenpäin 15 metrin vuosivauhtia.

Mos Espan paristakymmenestä talosta ei ehkä enää ole paljoa nähtävissä, mutta esimerkiksi Obi-Wan Kenobin erakkomaja on säilynyt paremmin. Paikallisten kalastajien käyttämä rakennus on yhä yllättävän hyvässä kunnossa. Autiomaasta, sijainnista 33°52’16.05, 7°45’33.21 kerrotaan löytyvän myös leffaa varten lasikuidusta valmistettu hirmuliskon luuranko, nk. Krayt dragon. Sen tilaa ei valitettavasti pysty tarkistamaan Googlen satelliittikuvista, mutta Star Warsin kuvauspaikoille matkustavat saattavat silti löytää nämä tekoluut muutaman sadan metrin päästä Luke Skywalkerin kodista, eli Lars Skywalkerin rakennukselta (33.842823, 7.779038).

Lähteet: Forbes, BBC, LosApos, Movie-Set-Locations.net

Kuva: Google

Lisää luettavaa