George Lucasin yllättävä mielipide elokuvien muokkaamisesta

3.11.2015 13:33

George Lucas on paitsi Tähtien sodan isä, mutta myös elokuvasarjan fanien parissa kiistelyä herättävä henkilö. Lucasin alkuperäinen Tähtien sota -trilogia on kokenut vuosien varrella monia muutoksia. Kun hän halusi julkaista vanhat elokuvansa uudelleen, ne sekä remasteroitiin että muokattiin osittain tarinankerronnallisesti uuteen uskoon.

Lucasin voisi tämän perusteella kuvitella olevan muokkaamisen puolestapuhuja. Hän kuitenkin on ilmaissut olevansa tyytymätön siihen, miten joitakin kulttuurituotteita kohdellaan.

– Ihmiset, jotka muokkaavat tai tuhoavat taideteoksia tai kulttuuriperintöä rahan takia tai näyttääkseen voimiaan, ovat barbaareja ja jos Yhdysvaltain lakien puitteissa tällainen toiminta sallitaan, meidät leimataan historiankirjoissa barbaariseksi yhteiskunnaksi, Lucas toteaa puheessaan lähes kolmenkymmenen vuoden takaa.

Tähtien sota on eittämättä saavuttanut aseman, jonka perusteella sitä voi pitää yhdysvaltalaisena kulttuuriperintönä. Miljoonia ja taas miljoonia myyneet sarjan elokuvat ovat kuitenkin saaneet Lucasilta ja hänen tiimiltään sellaisen käsittelyn, että elokuvantekijän jalot sanat vaikuttavat omituisilta niiden rinnalla. Toisaalta Lucas kohdisti ammoisen puheensa lähinnä sellaisiin tapauksiin, joissa tekijälle itselleen ei jäänyt valtaa vaikuttaa työhönsä kohdistuneisiin muutoksiin millään tavoin.

Lähteet: CinemaBlend, SlashFilm

Kuva: 20th Century Fox

Lisää luettavaa