Kiistaa laittomista latauksista

14.8.2015 13:13

Oscar-mittelöissäkin menestynyt AIDS-elokuva Dallas Buyers Club aiheuttaa kitkaa oikeudessa. Elokuvan tuotantoyhtiöt, joiden joukossa on mm. Voltage Pictures (Don Jon, The Zero Theorem), ovat ällistyksissään siitä, miten Australiassa on toimittu heidän elokuvansa suhteen. Kenguruiden maan tuomioistuimessa nimittäin on päätetty, että yhtiöille ei maksettaisikaan sitä, mitä ne pyytävät elokuvan laittomista latauksista.

Dallas Buyers Clubia on imutettu Australiassa tuhansista IP-osotteista BitTorrentin kautta. Elokuvan oikeudenomistajat ovatkin vaatineet, että jokainen elokuvan laittomasti ladannut joutuisi maksamaan teostaan. Paikallinen oikeus kuitenkin katsoi, että vaatijoiden vaatimukset kohosivat surrealistisiin lukemiin, eikä näillä siitä syystä olekaan lupaa kerätä lataajilta rahoja noin vain.

Australialaisen oikeusistuimen päätös oli, että Dallas Buyers Clubin oikeudenomistajat maksaisivat ensin 600 000 paikallista dollaria (n. 397 500 euroa) saadakseen käyttöönsä rekisterin, jossa laittomien lataajien tiedot ovat. Tekijänoikeuksien puolustajat ovat päätöksestä pöyristyneitä.

Lähteet: BBC, Variety

Kuva: Future Film

Lisää luettavaa