Guardians of the Galaxylle yllättävää huomiota

8.1.2015 07:45

Viime vuoden elokuvista mm. Selma, Birdman ja Boyhood ovat nousseet monien huulille palkintogaalojen lähestyessä. Yleensä arvostetuimmista kilpakategorioista puuttuvat elokuvat, jotka lukeutuvat lajityypiltään toiminnan, seikkailun tai niiden yhdistelmän piiriin. Tällä erää mukaan mahtuu kuitenkin yksi yllättäjä, joka lisäksi pohjautuu sarjakuvaan.

Yhdysvaltalainen kriitikkojen kilta eli WGA (The Writers Guild of America) on julkaissut ehdokaslistansa, joka käsittää vuoden 2014 käsikirjoitusten parhaimmiston. Ohjaaja James Gunnin yhdessä Nicole Perlmanin kanssa laatima Guardians of the Galaxy on kelpuutettu yhdeksi ehdokkaaksi parhaan sovitetun käsikirjoituksen kategoriassa. Marvelin tuottama Guardians of the Galaxy mittelee avaruusroistoineen – joista yksi on puhuva puu ja yksi puhuva pesukarhu – kategoriassaan mm. Clint Eastwood -draama American Sniperia, mysteeritrilleri Gone Girliä ja matemaatikkokuvaus The Imitation Gameä vastaan.

Guardians of the Galaxyn ehdokkuus WGA:n listalla on yllättävä, sillä yleensä tällaiset vahvasti viihteelliset ja suuren yleisön suosimat leffat ovat saaneet ehdokkuuksia ja palkintoja vain esim. tehosteistaan tai erityisesti tiettyyn lajityyppiin erikoistuneilta tahoilta (esim. tieteis-, kauhu- ja fantasiaelokuvien Saturn-palkinnot). WGA:n nyt antama ehdokkuus saattaa olla osaksi seurausta siitä, että palkitsijatahoja on jo vuosia kritisoitu niiden kaavamaisesta tavasta valita ehdokkaitaan. Perinteisesti elokuva-alan eri kiltojen omat palkintokuviot ovat enteilleet niissä mainittujen ehdokkaiden ja voittajien menestystä myös Oscar-kilvassa, mutta toisaalta niin Guardians of the Galaxya kuin mitään muutakaan elokuvaa ei ole vielä nimetty virallisesti Oscar-ehdokkaaksi millään saralla. Uudet Oscar-ehdokkaat julkistetaan 16.1.

Lähde: Indiewire

Kuva: BVI Finland

Lisää luettavaa