TV-leffa: Väärinkäsityksen särkemä rakkaustarina

19.12.2014 02:05

Ohjaaja Joe Wrightin luottonäyttelijöihin kuuluva Keira Knightley näyttelee yhdessä James McAvoyn (mm. X-Men: Days of Future Past) kanssa pääosaa tässä Wrightin mysteeriä ja romantiikkaa yhdistelevässä draamaelokuvassa. Ian McEwanin romaanin pohjalta Christopher Hamptonin muokkaama käsikirjoitus oli vuoden 2008 Oscar-ehdokkaana, mutta hävisi palkinnon tuolloin Coen-veljesten Menetetylle maalle. Elokuva kokonaisuudessaan palkittiin kuitenkin vuoden Golden Globella.

Usealla aikatasolla liikkuva Sovitus kuvaa tragediaa, joka saa alkunsa maailmansotien välisenä aikana. Nuori Briony (Saoirse Ronan) yllättää isosiskonsa ja tämän ystävän kesken lemmenleikin, mutta ymmärtää asian väärin ja tulee aloittaneeksi jotakin peruuttamatonta. Sodan sytyttyä ihmiset ajautuvat toisistaan yhä etäämmälle, mutta katuva Briony yrittää hyvittää tekonsa.

Näyttelijä James McAvoy on kertonut muutama vuosi sitten Skymoviesille antamassa haastattelussaan, että Sovituksen käsikirjoitus oli paras, minkä hän oli lukenut. Elokuvan visuaalisuus on myös omaa luokkaansa. Yksi Sovituksen suurimmista kohtauksista vaati yli tuhannen avustajan läsnäolon ja ohjaaja Wrightin ideasta se kuvattiin pitkällä steadicam-otolla.

Sovitus YLE Teemalla 19.12.2014 klo 21.

Kuva: YLE Teema

Lisää luettavaa