Yksi kuuluisimmista toteutumattomista elokuvista toteutuu sittenkin?

26.11.2014 07:49

Chileläisen ohjaaja Alejandro Jodorowskyn ehkä kuuluisin luomus, tieteiskirjailija Frank Herbertin kehittelemään kertomukseen perustuva elokuva Dyyni, ei tunnetusti tullut aikanaan kuvatuksi. Ennen George Lucasin Tähtien sotaa suunniteltu raina törmäsi rahapulaan juuri kaikkein kriittisimmällä hetkellään. Tämä seikka ei kuitenkaan tunnu vaivaavan ohjaaja Ari Folmania (Waltz with Bashir) – hän on kertonut toiveistaan saattaa Jodorowskyn Dyyni valkokankaille.

Den of Geekille antamassaan haastattelussa Folman mainitsee haaveensa syntyneen, kun hän oli nähnyt epäonnisesta Dyyni-produktiosta kertoneen dokumenttielokuvan. Useista syistä kulttimaineessa oleva valmistumaton Dyyni (sitä luomassa olivat Jodorowskyn lisäksi mm. sarjakuvataiteilija Moebius ja Alien-elokuvaa käsikirjoittanut Dan O’Bannon) on tällä hetkellä olemassa n. 300-sivuisena kuvakäsikirjoituksena. Toisaalta se on ”elänyt” myös viitteinä muissa elokuvissa, sillä esim. Alien-ohjaaja Ridley Scottin Prometheuksessa on käytetty hyödyksi ainakin yhtä kuvataiteilija H. R. Gigerin alkujaan Dyyniin tekemää luonnosta.

Jodorowsky vihjaa dokumentissa, että hän olisi valmis luovuttamaan Dyynin ohjat jollekin suurelle animaatio-ohjaajalle, vaikka elokuvaa ei alkujaan tarkoitettu siihen muotoon. Aiemmista töistään paljon positiivista huomiota saanut Folman työstää parhaillaan stop motion -versiota Anne Frankin päiväkirjasta, mutta Jodorowskyn Dyyni saattaa sopia hänen aikatauluunsa myöhemmin.

– Olen valmis haasteeseen. Sain hiljattain [Jodorowskyn] sähköpostiosoitteen ja haluan tavata hänet, Folman toteaa haastattelussa.

Jos 85-vuotiaalla Jodorowskylla ja 51-vuotiaalla Folmanilla löytyy asiasta yhteisymmärrys, tälle Dyynille voisi jo uskoa löytyvän myös tarpeeksi rahoitusta. Elokuvan alkuperäistä näyttelijäkaartia ei kuitenkaan enää mukaan saada: paroni Harkonnen eli ohjaajalegenda Orson Welles kuoli jo 1985, keisari Shaddam eli surrealistinero Salvador Dali vuonna 1989 ja herttua Letoksi kaavailtu Kill Bill -leffojen Bill eli David Carradine vuonna 2009.

 

Lähteet: Den of Geek, IMDB, Jodorowsky’s Dune

Kuva: WSOY/ Dyyni, Ensimmäinen osa

Lisää luettavaa