TV-leffa: Yksi maailman tärkeimmiksi äänestetyistä elokuvista

2.11.2014 13:42

Kaikki intialaiset elokuvat eivät ole pelkkää tanssia ja laulua. Tämän todistaa bengalilaisen ohjaaja ja käsikirjoittaja Satyajit Rayn Tien laulu. Se oli paitsi Rayn esikoiselokuva myös leffa, joka toi kansainvälisen kiinnostuksen intialaiselokuvia kohtaan.

Vaikka Tien laulu on mainittu useilla maailman tärkeimpiä elokuvia luettelevilla listoilla, tätä elokuvaa ei ole megabudjetilla toteutettu, eikä sen tekijöinä – niin kameran edessä kuin takana – ollut paljon muuta kuin amatöörejä. Tien laulussa seurataan köyhän pikkupojan, Apun, elämää hänen kotikylässään. Leffa sai alkunsa Satyajit Rayn ja Jean Renoirin kohdattua ja Renoirin kuultua Rayn haaveista kuvata vuonna 1929 julkaistun kirjan. Intiassa omaa elokuvaansa ohjaamassa ollut ranskalaismestari auttoi tulevaa esikoisohjaajaa tutustuttamalla hänet muutamiin elokuvallisiin merkkiteoksiin, kuten Vittorio De Sican Polkupyörävarkaaseen.

Tien laulusta tuli lopulta ensimmäinen osa kolmesta Apun vaiheisiin paneutuneesta elokuvasta. Apu-pojan tarinaa siivittää sitar-mestari Ravi Shankarin musiikki. Shankarin nimi on tuttu myös Beatles-kuvioista, sillä hän on sama mies, joka teki tiiviisti yhteistyötä George Harrisonin kanssa.

Lue elokuvan arvostelu Leffatykissä.

Tien laulu YLE Teemalla 2.11.2014 klo 18.

Kuva: YLE Teema

Lisää luettavaa