Suuret tähdet ovat poissa

Kuluva viikko on ollut surullinen elokuvamaailmassa. Sunnuntaina, vain muutamia tunteja sen jälkeen kun Oscar-mittelöissäkin mainetta saanut tähti Peter O'Toole menehtyi 81-vuotiaana, poistui keskuudestamme myös toinen nimekäs näyttelijä. Hän, Joan Fontaine, oli kuollessaan 96-vuotias.

Irlantilaissyntyinen O'Toole nousi suureen kansainväliseen kuuluisuuteen 1962, näyteltyään pääroolia elokuvassa Arabian Lawrence. Peräti seitsemällä Oscarilla juhlistettu elämäkertaelokuva kertoi myyttisestä brittisotilaasta keskellä ensimmäisen maailmansodan kuohuja. O'Toolen ylistetty performanssi mm. Omar Sharifin (Tohtori Zivago) ja Alec Guinnessin (Kwai-joen silta, Tähtien sota) rinnalla poiki hänelle vain Oscar-ehdokkuuden, mikä toistui useasti myöhemminkin hänen urallaan. O'Toole oli ehdolla himoitun palkinnon saajaksi vuonna 2007, mutta myöskään rooli elokuvassa Venus ei hänelle sitä lopulta tuonut.

Joan Fontaine tunnettiin sekä näyttelijä Olivia de Havillandin (Tuulen viemää) sisarena että ohjaaja Alfred Hitchcockin yhtenä luottokaunottarena. Tokiossa syntynyt Fontaine voitti Oscarin niin ikään Hitchcockin ohjaamasta jännityselokuvasta Vaarallisia valheita, mutta oli ehdolla palkinnolle jo ennen sitä valmistuneesta mysteeritrilleristä Rebekka. Rebekka määritteli Fontainen uraa hyvin pitkälle, sillä hänen tuossa elokuvassa esittämänsä nimetön nainen oli luonteeltaan paljon samantyyppinen kuin hänen myöhemmin näyttelemänsä naishahmot.


Lähteet: CNN, BBC

Kuva: Vaarallisia valheita (RKO Pictures 1941), Arabian Lawrence (Columbia Pictures 1962)

Z.E 17.12.2013 klo 14:26

Uusimmat uutiset

Kyseenalaista mainetta saaneen ohjaajan mysteeriprojekti kerää huippunimiä

Tähtiä aina Christian Balesta Robert De Niroon lupautunut mukaan.

R. Isoviita

Chris Evansin paluu Captain Americaksi: Eipä hihkuta ihan vielä

Näyttelijä julkaisi kryptisen viestin.

R. Isoviita

Viihdejätti hinkuaa Chris Prattin uutuusleffaa huimaan hintaan

Prattin uutukaisen piti saada maailman-ensi-iltansa elokuvateattereissa, mutta…

R. Isoviita

Oliko Chuck Norris mukana Capitol-kukkulan mellakassa?

Sosiaalisessa mediassa leviävä kuva on herättänyt huomiota.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...