Dinosaurus (2021)

Elokuvaohjaaja Rauni "Molle" Mollberg oli realistisen ja naturalistisen elokuvakerronnan mestari. Mollberg tuotti ja ohjasi itse elokuvansa, rikastui ja köyhtyi niillä. Häntä pelättiin ja vihattiin, mutta myös ihailtiin ja arvostettiin.
- Genret:
- 88 min
- Ensi-ilta: 15.03.2021
- Veikko Aaltonen
- Jussi Rautaniemi, Veikko Aaltonen
- Aki Kaurismäki, Aku Louhimies, Anja Pohjola, Antti Alanen, Antti-Jussi Annila, Eila Mollberg, Esa Vuorinen, Hannu Kivioja, Irma Huntus, Juho Kuosmanen, Jörn Donner, Kalle Kinnunen, Maritta Viitamäki, Markku Koski, Markus Selin, Miia Haavisto, Ossi Aronen, Pauli Poranen, Pirjo Honkasalo, Raija Kouri, Raimo Mikkonen, Rauni Mollberg, Risto Tuorila, Seppo Heinonen, Tuula Mehtonen, Veikko Aaltonen
- Suomi
- suomi
Nosfecoff
05.04.21 klo 17:51
Tämä laimean idioottimaisesti nimetty, mutta hienosti kokoon kasattu dokkari on äärimmäisen mielenkiintoista katseltavaa vuosikymmenten takaisen kotimaisen (ja erityisesti Mollbergin itsensä tekemän) elokuvan kuluttajan silmin, sillä se tarjoaa runsaasti sensuroimattomia katsauksia kulissien taakse. Tässä nähdään, että kansan viihdyttämistyössä on myös varjopuolensa. Teosten teossa itse mukana olleiden henkilöiden pölinät antavat erinomaisen kuvan tapahtumista, ja sitä olisin mielelläni kuunnellut paljon kauemminkin. Materiaalia olisi varmasti riittänyt mittavampaan kestoon, ja tällaisenaan tämä tuntuu hyppivän hieman liian nopeasti elokuvasta toiseen. Silti erinomainen.
Juki
31.03.21 klo 01:55
Mielenkiintoinen ja kaunistelematon dokumentti yhdestä Suomen menestyneimmästä elokuvaohjaajasta. Dokumentissa käydään läpi kaikki Mollen ohjaamat elokuvateatterilevityksen saaneet elokuvat ja ääneen pääsevät monet elokuvien näyttelijät, kuten Maritta Viitamäki, Hannu Kivioja, Irma Huntus, Risto Tuorila, Pauli Poranen sekä moni muu Mollen kanssa työskennellyt henkilö.
Suurin osa dokumentissa kerrotuista asioista tuli ainakin minulle uutena ja todella yllättävänä tietona. Dokumentissa on myös paljon materiaalia eri elokuvien kuvauksista, mm. Maa on syntinen laulu, Milka ja Tuntematon sotilas. Eniten tilaa dokumentissa saa Tuntematon sotilas ja sen kuvauksista nähtävä materiaali ja elokuvan näyttelijöiden muistelut elokuvan teosta ovat dokumentin parasta antia. Mm. Koskelaa näytellyt Risto Tuorila muistelee nähneensä painajaisia vielä monta vuotta elokuvan kuvausten jälkeen.
Lisäksi mukana on myös pari hieman ahdistavaa koekuvausvideota: ensimmäinen elokuvasta Milka (1980) ja toinen elokuvasta Paratiisin lapset (1994). Videoilla Mollberg käskee naisnäyttelijän mm. paljastamaan rintansa hänelle ja hän myös yrittää nipistää naisnäyttelijää rinnasta ja sanoo raiskaavansa tämän. Nykypäivänä, #metoo-aikakaudella tuollainen käytös johtaisi varmasti syytteeseen seksuaalisesta häirinnästä.
Vaikka Mollbergia pidetään yhtenä Suomen parhaista ohjaajista, hän oli dokumentin mukaan varsin ankara ja jopa hieman sadistinenkin elokuvien kuvauksissa. Hän mm. puhalsi tupakansavua lapsinäyttelijän silmille ja haukkui työryhmän jäseniä ja näyttelijöitä välillä erittäin rajusti.
Dokumentin ikäraja on 12, koska mukana on materiaalia paljon alastomuutta sisältävistä elokuvista Maa on syntinen laulu ja Milka ja Mollen kielenkäyttökin on välillä aika v-mäistä.
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu