Virkistävää kanadalaista K15-pehmopornoa, komedian ehdoin.

6.11.2008 19:20

Alkuperäinen nimi:Young People Fucking
Valmistusvuosi:2007

Sensuurien läpäisemä suomennos tästä kyseisestä elokuvasta voisi olla ‘Nuoret ihmiset lapsentekohommissa’, mutta ikävä kyllä minua ei ole siihen hommaan valtuutettu, joten aloitetaanpa arvostelemaan kanadalaista pehmopornokomediaa nimeltä Young People Fucking. Leffan ovat käsikirjoittaneet Aaron Abrams ja Martin Gero. Jälkimmäinen on sen myös ohjannut ja ensin mainittu kuuluu näyttelijärinkiin.

Nimen kautta tulleet ensivaikutelmat eivät povanneet kovinkaan kummoista komediaa, mutta Young People Fucking onnistuu olemaan yllättävän raikas piristys, seksiin nojaavien teinikomedioiden joukkoon. Väkisin hauskuuttamiseen ei monien jenkkileffojen tapaan lähdetä, vaan komediallisuutta tuodaan esille arkipäiväisten kommellusten ja nolojen tilanteiden kautta. Ja mikäs sen parempaa kuin se, että nämä arkipäiväiset tilanteet kertovat neljän eri parin ja yhden kolmikon illasta, joka nyt sattumalta kaikilla johtaa yhteen tiettyyn pyhään tapahtumaan, eli seksiin.

Suomessa leffa on K15-tavaraa, joten tissien vilauttelua pidemmälle ei edetä, vaikka aikoinaan leffaa julkaistessa oli jos jonkinmoista kränää sensuurin sun muiden suhteen.

Käsikirjoitus on onnistunut ja viiteen eri makuuhuoneeseen kurkistaminen tapahtuu yhdessä elokuvassa yllättävän mutkattomasti ja sulavasti. Kaikkiin pareihin (ja edelleen siihen yhteen kolmikkoon) ehtii tutustua leffan edetessä ja hahmot tuntuvat läheisiltä, vaikkei heihin tutustumisaikaa jääkään kuin vajaat parikymmentäminuuttia per pari (ja se yksi kolmikko). Dialogit ovat välillä hauskoja ja aiheuttavat virneen naamalla, mutta päättymättömistä naurunpurskahduksista katsoja ei silti joudu kärsimään. Joka tapauksessa tekijöiden idea tuoda ns. normaaleja ihmisiä ja heidän seksielämäänsä liittyviä pieniä ongelmia tällä tavalla esille on hyvä. Myös tekijöiden aate ‘seksissä tarvitaan myös tunteita’ tuodaan epäsuorasti, mutta selvästi katsojan eteen. Ja kyllähän tämä paikoittain osaa olla hyvinkin romanttinen filkka.

Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja tarinoihin mahtuu; urautunutta avioliittoa, ystäväseksiä, exien kohtaamista, ensitreffit ja kahden viharakkaussuhteessa elävän kämppiksen kimppakokeilu, ehtaa komediakamaa siis Suomen kielellä sanottuna. Ihastuin leffaan täysin ensimmäisen parikymmenminuuttisen aikana ja erehdyin luulemaan tätä hetken aikaa jo jopa neljän tähden komediaksi, mutta lupaavan alun jälkeen leffa ei oikeastaan edennytkään minnekään ja harmittavasti vitsienkin taso hiipui – niin monen muunkin komedian tapaan – loppua kohden.

Käteen jäi viihdyttävä elokuvakokemus, jolle pienen harkinnan jälkeen annan perusvarman kolme tähteä. En koe että Young People Fucking tarjosi minulle mitään, mikä voisi nostaa sen keskiverto komediatarjonnan yläpuolelle.

[*after sex*]:
“Gimme five?!”