Vanhoja hyviä aikoja ei saa takaisin tekemällä uusia elokuvia.

14.3.2008 20:38

Alkuperäinen nimi:Películas para no dormir: La culpa
Valmistusvuosi:2006

Gloria on juuri muuttanut tyttärensä kanssa uneliaaseen kylään. Hän muuttaa ystävänsä Anan luokse, joka järjestää hänelle töitä lääkärin vastaanottoapulaisena. Anan talossa on jotain pielessä, ullakolta kuuluu mystisiä ääniä ja paikka on muutenkin aavemainen. Tämä kaikki kuitenkin unohdetaan, kun elokuva alkaa keskittymään enemmän aborttien tekemiseen Anan salaisella vastaanotolla, joka sijaitsee kellarissa. Hyvä niin, sillä aborttien teko on paljon mielenkiintoisempi tapa luoda kauhua.

Blame on Narciso Ibáñez Serradorin ohjaama elokuva, joka on osa ”Films to Keep You Awake” – sarjaa. Minulla oli leffaa kohtaan turhan suuret odotukset. Näin jouduinkin hiukan pettymään, vaikka kyseessä on paikoitellen hieno kauhudraama. Draama onkin hyvä sana kuvaamaan tätä elokuvaa, sillä kauhuelementtejä on harvassa.

Serrador ei enää ole aivan parhaassa terässä ja se johtuu varmasti suureksi osin siitä, ettei Espanjassa ole tilaa tai rahaa kaikille huippuluokan ohjaajille. On silti ihailtavaa miten paljon hän on saanut puristettua irti näinkin pienellä budjetilla. Elokuva on täysin salonkikelpoista tavaraa, ja sitä onkin vaikea mieltää tv-elokuvaksi.
Muilta osin elokuva on keskivertoa huonompi.

Näyttely on keskinkertaista, musiikit ovat tylsiä ja goreakin olisi saanut olla enemmän. Silti jokin tässä viehätti. Huonon näyttelin antaa anteeksi, koska kuvaus on tunnelmallista ja siinä on jotain samaa kuin 70-luvun gialloissa. Voisi jopa kuvitella, että Serrador on jumittunut kuvamaan maailman aina 70-luvuksi. Minua tällainen seikka ei haitta. Tupakan polttamista on paljon ja sekin viittaa selkeästi vanhaan hyvään aikaan.

Musiikilta olisi odottanut enemmän, vaikka se ei nyt suoranaisesti tunnelmaa latista, mutta siitä jää turhan tylsä olo. Gorea on vaikeampi antaa anteeksi. Kunnon kauhuelokuvassa pitää olla verta ja suolenpätkiä. Tästä niitä on turha etsiä, vaikka lopussa vähän verta suihkutetaankin. Ennakko odotukseni olivat liian korkeat ja petyin, mutta ilman mitään odotuksia tästä voi nauttia paljon enemmän, tai sitten ei. Suosittelen silti kaikkia kauhufaneja tutustumaan ensin Serradorin vanhaan tuotantoon, koska sieltä löytyy varmasti paljon parempia helmiä esim. Who Can Kill a Child.

Arvosteltu: 14.03.2008