Mississippi palaa alkaa kohtauksesta, jossa on kaksi juomapistettä. Toinen on hienompi ja sen päällä lukee valkoiset. Toinen puolestansa on vähän huonompi ja sen yllä lukee värilliset. Sitten murhataan kaksi juutalaista ja heidän värillinen kaveri. Sehän on Ku Klux-Klanin jälkeä. Sen seurauksena kaksi miestä FBI:sta tulevat Mississippiin. Ward (Willem Dafoe) on jäykkä ja oikeuden mukainen heppu. Toinen kaveri, Anderson (Gene Hackman), on hieman rennompi. Saadaanko heidän avullaan selvitettyä tämä murha? Paikalliset asukkaat nähkääs ovat joko värillisiä tai sitten he ovat pahemman luokan rasisteja.
Tuli vuokrattua tämä kehuttu ja kohuttu leffa. Ristiriitaiset olivat odotukset. Aavistelin tästä hieman tylsempää rotusyrjinnästä kertovaa historiallista pläjäystä. Toisin kävikin. TV:n ruudusta tuli koura, joka repäisi minut sohvalta elokuvan mukaan. Tässä näytettiin niin rajusti rasismia, että itseä rupeaa välillä yököttämään. Niin rajuja ne rasistien teot ovat.
Ohjaaja Alan Parker vetää elokuvan alusta loppuun saakka kunnialla. Kuvaus on rajua, mutta iskevää. Pääosissa nähdään minusta liian vähälle huomiolle jäänyt Willem Dafoe, vaikka onkin tehnyt monta merkittävää roolisuoritusta. Tässäkin hän sopii hyvin tiukkis Wardiksi. Toista pääosaa vetävä Gene Hackman onnistuu myös. Hänen Wardia hieman rennompi roolihahmonsa Anderson on elokuvassa parhaimpia roolihahmoja. Anderson on juuri sellainen, mitä Hackman on tottunut näyttelemään. Kovaa, mutta rentoa jätkää.
Jos sinulla vain on mahdollisuus, niin sinun on pakko katsoa tämä. Tunteita ja ajatuksia herättävä elokuva on juuri sitä mistä minä pidän. Nyt pitäisi tutustua enemmän tämän tyyppisiin rasismista kertoviin leffoihin.