Takaikkunan peruskuviosta on räätälöity aika tyylikäs nuorisotrilleri.

29.8.2007 17:44

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Disturbia
Valmistusvuosi:2007
Pituus:105 min

Isänsä vasta onnettomuudessa menettänyt, teini-ikäinen Kalen (Shia LaBeouf) pläjäyttää espanjanopettajaansa nokkaan kesken tunnin. Sekavien tunteiden vallassa vellova heppu tuomitaan kolmeksi kuukaudeksi kotiarestiin. Miehelle laitetaan piippari jalkaan ja hän ei pysty lähtemään kotoaan, etteikö poliisipartio olisi välittömästi nenän edessä.

Aluksi aika kuluukin Xboxin Livepeleissä ja netissä pyörimisessä sekä telkkarisarjoja katsellessa. Äiti (Carrie-Anne Moss) sulkee nettiyhteydet ja pistää telkkarin huoltokuntoon. Kalenin on keksittävä muuta hommaa. Heppu alkaakin tarkkailemaan naapureitaan ikkunoista. Siinä sivussa hän tutustuu uuteen naapurintyttöön Ashleyhyn (Sarah Roemer). Ystävykset vakoilevat yhdessä omistuista naapurin ukkoa, jonka puuhastelut synkkaavat hyvin mediasta pulppuavien sarjamurhaajaetsintöjen tietoihin.

Leffa on paljon velkaa Alfred Hitchcockin Takaikkunalle. Tässä tapauksessa Takaikkunan peruskuviosta on räätälöity aika tyylikäs nuorisotrilleri, jota katsoessa aika ei käy pitkäksi. Pläjäys hyödyntää perinteisen psykologisen trillerin elementtejä, eikä verellä mässäillä turhia. Hommassa on sitä onko-vai-ei -tyylistä pahisleikittelyä. Kukaan ei tietysti usko päähenkilön johtopäätöksiä, katsojakin joutuu miettimään onko päähenkilö typerä kyttääjä vai kenties oikealla asialla.

Yleensä symppiksen rooleissa näkemäni David Morse on uskottava pahisnaapurina. Nuorempi kaarti selviää hommastaan ihan kunnialla. Hyvä trilleri, ei siinä mitään.

Arvosteltu: 29.08.2007

Lisää luettavaa