Raastava elokuva Irakin sodan seurauksista ja siitä minkälaisen hinnan sotilaiden omaiset joutuvat siitä pahimillaan maksamaan.

19.1.2008 22:46

Alkuperäinen nimi:In the Valley of Elah
Valmistusvuosi:2007

Vuoden 2004 Oscar-voittaja mielipiteitä jakavalla rasismikuvauksella Crashilla itsensä kerralla ykköskaartiin pistänyt Paul Haggis on työstänyt uuden elokuvan In The Valley of Elah, joka on jälleen yksi tavanomaista erilaisempi kuvaus Irakin sodan vaikutteista erilaisiin ihmisiin. Itse käsikirjoituksenkin tarinalleen tehnyt Haggis ei aivan ole ideaa tyhjästä repäissyt, sillä tarinan taustalla on tositarinan inspiroima lähde, siitä mikä se todellinen hinta Irakissa sotivilla sotilailla oikein on.

Tarinan alussa kuvaan tulee rikkoutunut videolähetys, jossa muutama sotilas on peloissaan, mutta mitä oikein on tapahtunut? Hank Deerfield (Jones) saa kotiinsa puhelun, jossa kerrotaan hänen Mike (Tucker) poikansa katoamisesta läheiseltä kasarmilta. Mike oli ilmeisesti kotiutettu juuri Irakista. Hank päättää lähteä käymään paikan päällä ja vaimo Joan (Sarandon) jää kotiin odottamaan. Entinen sotilas itsekin oleva Hank huomaa heti, että kasarmilla ei kaikki puhu totta, mutta neuvokas etsivä Sanders (Theron) yrittää auttaa Hankia. Totuus alkaa hiljalleen valjeta. Mutta onko Hank ja hänen vaimonsa valmis kuulemaan totuudeen pojastaan.

Paul Haggis osuu jälleen asian ytimeen tunteita herättävässä elokuvassa, joka käsittelee surutta miten sotilaiden omaisia kohdellaan kaiken keskellä. Haggis ei pidä mitään kiirettä tarinan kuljetuksessa, vaan antaa pienimmänkin todisteen näkyä ruudulla pitkään. Itse sotaa ei juurikaan esitetä, muuten kuin rikkinäisissä ja suttuisissa videoissa, mutta juuri noista kohtauksista Hank pääsee selville, että minkälaista propagandasotaa hänen poikansa oikein kävi Irakissa. Mysteerin alkaessa selkeentyä saa tarina koko ajan koskettavimpia piirteitä, mutta kertaakaan ei Haggis vie elokuvaansa siirapiksi.

In The Valley of Elah ei suoranaisesti kritisoi Yhdysvaltojen sotakoneistoa, vaan enemmänkin niitä moraaleja, jotka piileksivät tämän koneiston keskellä ja kuinka paljon yhden pojan katoaminen voi sitä parantaa/pahentaa? Hank saa huomata juuri nämä seikat, kun toiset sotilaat ovat valmiita auttamaan niin toiset piilottavat salaisuudet syvälle itseensä.

In the Valley of Elahin suurin voima on Tommy Lee Jones. Tämä vanha takaa-ajaja tekee yhden parhaimmista rooleistaan, rauhallisen ja maanläheisen Hankin roolissa. Susan Sarandon onnistuu myös loistavasti koskettavassa äidin roolissaan. Jonesin ja Sarandonin muutamat yhteiskohtaukset ovat aitoa tunneta sisältäviä kohtauksia, joiden ei pitäisi katsojaa jättää kylmäksi. Charlize Theron on myös nainen paikallaan tarkkasilmäisenä etsivänä. Josh Brolin ja Jason Patric tekevät myös hyvää työtä armeijan kieroina pamppuina.

Kokonaisuutena In the Valley of Elah on raastava elokuva Irakin sodan seurauksista ja siitä minkälaisen hinnan sotilaiden omaiset joutuvat siitä pahimillaan maksamaan. Paul Haggis on jälleen tehnyt ajattelevan ja tunteita herättävän elokuvan, joka on lähestulkoon Tommy Lee Jonesin show alusta loppuun.

nimimerkki: andy

Arvosteltu: 19.01.2008