Kaksi kaverusta, George (Gary Sinise) ja Lennie (John Malkovich) lähtevät hakemaan töitä. Vihdoin he saavat sitä eräältä maatilalta, jossa omistajan poika, Curley (Casey Siemaszko) pitää tiukkaa kuria. Hänen onneton vaimonsa yrittää vokotella maatilan työntekijöitä. Lennie on sitä paitsi lähellä lapsen tasoa, joka ei helpota yhtään kaverusten nykyistä tilannetta. Silti Lennie on hyvä työntekijä ja vahva kuin härkä. Lennie joutuukin usein vaikeuksiin tyhmyytensä takia ja George on jo tottunut pelastamaan hänet pulasta moneen kertaan.
Odotin tästä jotain tylsää leffaa, mutta toisin kävikin. Tämä oli mukava ja lämminhenkinen elokuva alusta loppuun. Paitsi loppuratkaisu oli aika kylmä. Elokuvan pääosassa nähtävä Gary Sinise vastaa myös tämän elokuvan ohjauksesta. Tämän jälkeen jätkä jäi pääasiassa roikkumaan sivuosiin. Olen aina pitänyt Sinisesta ja senpä takia tuli tämäkin hankittua. Sinise jää kyllä vähän Malkovichin varjoon, joka tekee mahtavaa työtä näytellessään lähellä lapsen tasoa olevaa Lennietä. Se olisi ehdottomasti ollut Oscarin arvoinen suoritus.
Hiiriä ja ihmisiä sisälsi paljon mukavia asioita, mutta myös karmeita juttuja. Aika monipuolinen elokuvahan tämä on. Pläjäyksen toimivuudesta vastaavat, niin Malkovichin hieno roolisuoritus, Sinisen ohjaus ja käsikirjoituksen pohjana oleva John Steinbeckin romaani. En tiedä kuinka paljon elokuva noudattaa kirjaa, mutta ainakin leffa on hyvä.
Sinise olisi kyllä saanut vähän vauhdittaa elokuva, sillä vähän vauhdikkaampaan menoon tottunut katsoja saattaa nukahtaa kesken kaiken, mutta jos pitää rauhallisista elokuvista, jonka aikana on aikaa miettiä maailman menoa, on tämä ehdottomasti sinun elokuvasi. Suosittelen myös, jos etsit laatudraamaa. Tämä kannattaa ehdottomasti katsoa jo Malkovichinkin ansiosta. Hiiriä ja ihmisiä on hyvä elokuva, joka ansaitsee ehdottomasti paikkansa minun leffahyllyssäni.