Katsoja pääsee näkemään Homerin lyhyen nyrkkeily-uran, Kauhujen talon 7:nnen osan sekä Simpsonien spin-off jakson, jossa tutustutaan tarkemmin mm. poliisipäälikkö Wiggumin omaan poliisisarjaan.

31.12.2008 17:10

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:The Simpsons: The Complete Season 8
Valmistusvuosi:1996

Simpsonit -niminen TV-sarja löysi tiensä sydänmeeni kun olin vasta pikkupoika. Tekstejähän en vielä silloin osannut lukea, mutta hauskoja ääniä päästelevien hauskannäköisten hahmojen ansiosta naurettua tuli silti. Nyt kun Simpsonien 8. tuotantokausi pomppasi DVD-hyllyyni, olin onnesta soikeana – ja olihan siihen aihettakin.

Kuten nimi kertoo, sarjassa seurataan Simpsonien perheen arkea. Perheeseen kuuluu kalju alkoholille riippuvainen, vähäjärkinen mutta tarpeen tullen perhettään viimeiseen mieheen puolustava Homer-isä, alituiseen nalkuttava, välillä kriittisen neuroottinen, mutta myös empaattinen Marge-äiti, perheen kuriton esikoinen ja kolttosistaan tuttu Bart, Springfieldin ala-asteen priimus Lisa, sekä välillä sekä katsojalta että muilta Simpsoneilta unohtuva Maggie-vauva. Perheellä on myös Pukin pikku apuri-koira ja Lumipallo II-kissa.

Kaikkien Simpsoneiden perheenjäsenten (ja muutaman muunkin kaupunkilaisen) erilaisia ongelmia käsitellään hyvin tasapuolisesti, ja niistä onnistutaan tekemään samaan aikaan hyvin todenmukaisia, mutta myös humoristisella tavalla aivan älyttömiä. Yhdistelmä on lyömätön ja toimiva, mutta välillä ote meinaa lipsua joko ”liian” todenmukaiseksi ja siirappiseksi, tai sitten liian ylivedetyksi ja sekopäiseksi. Kuitenkin jokaisessa jaksossa, olivat ne sitten realistisia tai ei, piilee jokin fakta tai opetus, joka saa katsojan aivot raksuttamaan.

Simpsoneiden ääninäyttely on todella vaikuttavaa, sillä vaikka ääninäyttelijöitä ei ole kovinkaan paljon, onnistutaan jokaiselle hahmoille luomaan aivan omanlaisensa ääni ja status. Ääninäyttelystä on havaittavissa myös ääninäyttelijöiden oikeaa kaveruutta ja yhteishenkeä. Se luo sarjaan aivan oman, lämminhenkisen tunnelmansa, jota on lähes turha lähteä hakemaan mistään muusta animaatiosarjasta. Erikoismaininnan ääninäyttelijöistä saa Homerin ja esim. Abe Simpsonin, Barney Gumblen ja Hassuklovin ääninäyttelijänä toimiva Dan Castellaneta, joka on onnistunut lumoamaan minut Homer-hahmollaan, ja saanut samalla myös kaikki sympatiat puolelleen. Homerin rentoa elämänasennetta ja huoletonta olemusta korostavat hänen nallekarhumainen äänensä ja koominen lihavuutensa, eli hahmoa katselee enemmän kuin mielellään. Julie Kavnerin karkea, kimeä ääni on aivan omiaan Margelle. Bartin ääninäyttelijänä tunnettu Nancy Cartwright on siitä mielenkiintoinen tapaus, että vaikka hän on keski-ikäinen nainen, hän ääninäyttelee 10. vuotiasta poikaa todella hyvin. Tässä tulee taas ilmi sarjan ääninäyttelijöiden ihmeellinen taito.

Kaiken tämän lisäksi sarjan animointi on loistavaa. Kaikki on piirretty sopivan yksityiskohtaisesti, ja hahmot luotu värikkäiksi. Simpsonien 8. tuotantokausi sisältää yhteensä 25. jaksoa. Katsoja pääsee näkemään Homerin lyhyen nyrkkeily-uran, Kauhujen talon 7:nnen osan sekä Simpsonien spin-off jakson, jossa tutustutaan tarkemmin mm. poliisipäälikkö Wiggumin omaan poliisisarjaan. ”Simpsonit: 8. tuotantokausi” sopii sekä aikuisille että lapsille, sekä älykkäänä yhteiskuntasatiirina että loistavana viihteenä.

Arvosteltu: 31.12.2008

Lisää luettavaa