Jouluelokuvana leffa edustaa kirkkainta kärkeä.

4.12.2005 11:22

Alkuperäinen nimi:The Muppet Christmas Carol
Valmistusvuosi:1992

Takavuosien suosikki TV-sarja Muppet Show kokeili lumoaan myös elokuvien saralla useampaankin otteeseen. Elokuvien laatu vaihteli, mutta tämä tapaus osoittautui siihen parempaan puoliskoon kuuluvaksi.

Elokuva perustuu Charles Dickensin novelliin, jossa tunteeton ja kylmä saituri saa tuta joulun idean vain yhden yön aikana. Muppettien joulu jatkaa Muppetit Aarresaarella -elokuvan viitoittamaa linjaa, eli Muppet Shown suosikki hahmot esittävät tarinan kaikessa loistossaan, huumoria unohtamatta.

Elokuvassa Gonzo (Dave Goelz) esittää itse Charles Dickensiä, joka seuraa saiturin (Michael Caine) matkaa läpi aikojen ja tapahtuimien, seuraten omaa elämäänsä myös muiden näkökulmasta, eritoten kirjanpitäjänsä, jota taas esittää Kermit (Steve Whitmire). Saiturin sympatiat ja tunteet alkavat herätä varsinkin kirjanpitäjänsä sairaan pojan kohdalla, jota tulkitsee Robin-sammakko. Pukuleikkiä siis, mutta vakavissaan tehtyä ja hyvää sellaista.

Juoni on koskettava, ei se Muppettien käsittelyssä miksikään voisi muuttuakkaan. Sempä takia tekijät ovat tehneet oikein jättäessään sen rauhaan. Elokuva ei millään tavalla yritä parodioida tarinaa, esittää vaan siitä oman versionsa. Huumoria revitään ihan muista asioista, Muppet Show tyyliin tietenkin, onhan ohjaajana myös sarjan ohjaajana kunnostautunut koko idean isän, Jim Hensonin poika Brian Henson.

Roolisuorisuoritukset ovat hyviä, varsinkin, kun elokuvassa ei ole yhtään ainutta lapsinäytteliää. Michael Caine on ainoa ihmispäähenkilö ja hän hoitaa roolinsa hyvin. Myöhemmin Austin Powersin isänä ja uusimmassa Batmanissa Alfredina kunnostautunut Caine tekeekin yhden uransa hienoimmista suorituksista. Koko Muppet Shown kööri tekee myös loisteliasta työtä ääninäyttelijäpuolella.

Elokuva on ohjattu mukavasti ja elokuva kulkee eteenpäin sujuvasti. Se vetoaa tunteisiin juuri sopivasti, eikä mene yli sentimentaaliksi, muttei myöskään jää liian kovaksi. Elokuva viihdyttää ja sen parissa jaksaisi joulunsakkin jakaa useamman kerran. Jouluelokuvana leffa edustaa kirkkainta kärkeä.

Kokonaisuudessaan Muppettien joulu ei välttämättä ole ihan täydellinen elokuvana, mutta silti yksi parhaista Muppet-elokuvista. Suosittelen elokuvan katsottavaksi, jos tarina, Muppetit tai yleensäkkin jouluelokuvat kiinnostavat. Myös musikaalien ja kummitusten (hui!) ystäville on nannaa tarjolla. Iskipä elokuva minuun sellaisen joulumielen, ettei tämä tästä varmasti hellitä ennen aattoa.

Hyvää joulun odostusta vaan kaikille 🙂

nimimerkki: Sano mitä sanot

Arvosteltu: 04.12.2005