Big Lebowski on leffa jossa tarina ja näyttelijätyö on arvossaan.

23.12.2002 13:05

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Big Lebowski
Valmistusvuosi:1998
Pituus:117 min

Hemmon eli The Duden kotiin tulee pari jäbää jotka kovistelevat Jeff Bridgesin esittämää nimihenkilöä. Toinen pahiksista kusee The Duden matolle ja se on pahempi juttu. Osoittautuu nimittäin että kyseessä on väärä Lebowski ja matto on pilalla. Niinpä The Dude Lebowski lähtee ajamaan oikeuksiaan ja hakemaan pilatulle matolleen maksajaa.

Coenin veljesten touhu on aina ollut omaleimaista ja Holly-kaavoihin kangistumatonta. Vaikka ukkelit ovat saaneet leffoihin mukaan aikansa ykkösukkoja, silti tyyli on pitänyt. Kukaan tähdistä ei ole sanellut tai vaikuttanut lopputulokseen niin, että jälki olisi tunnistamatonta Coenia. Näitä lisää.

Big Lebowskissa Jeff Bridges on tyypillisimmilään rähjäisenä The Dudena. Sen sijaan John Goodman heittää roolin jossa häntä ei ole totuttu näkemään. Normaalisti löysän lupsakka Goodman esittääkin agressiivisuuden huipentumaa. Vain pieni sykäys ja ukko on kuin persauksiin pistetty. Muista rooleista Coenin vakioheppu John Turturro on tällä kertaa sivuroolissa, mutta huippusellaisessa. Keilaaja-Jesuksesta on vedetty irti kaikki mahdollinen. Näitä loppuun hiottuja sivurooleja haluaisi nähdä muidenkin tuotoksissa.

Jos hakusessa on arvaamatonta tarinaa, leffa toimii. Koko homman juoni on persoonissa. Vaikka välillä nyrkki kohtaa nenän, ei action ole homman ydin. Big Lebowski on leffa jossa tarina ja näyttelijätyö on arvossaan. Joka näitä arvostaa, on Big Lebowski ykkösjuttu.

Arvosteltu: 23.12.2002

Lisää luettavaa