Striimaatko sinäkin ”puoliteholla”?

Amerikkalainen suoratoistopalvelu Hulu - jota Suomessa voi katsoa VPN-yhteyden välityksellä - on selvittänyt, millaisia suoratoistopalveluiden käyttäjät ovat. Sen teettämän tutkimuksen mukaan jopa yli 90% 13-54-vuotiaista käyttää nykyään yhtä tai jopa useampaa suoratoistopalvelua. Samaan aikaan esim. yhdysvaltalaisten kaapelikanavapakettien tilaukset ovat olleet laskusuunnassa - vuodesta 2010 niiden tilausmäärät ovat pudonneet 105 miljoonasta 82,9 miljoonaan.

Hulun teettämän tutkimuksen mukaan suoratoistopalveluiden käyttäjät voidaan jakaa neljään ryhmään. Niistä suurimmaksi on muodostunut katsojakunta, joka seuraa ruudun tapahtumia rentoutuakseen, kuin terapeuttisessa mielessä. Jopa kaksi kolmesta katsojasta keskittyy stiimaamaansa ohjelmaan vain ns. puoliteholla.

Tiedät kuuluvasi edelliseen ryhmään, jos katsot mielelläsi vaikkapa jotakin nostalgista. Jos taas suoratoistat ohjelmaa useimmiten yhdessä läheisten, kuten perheen, puolison tai parhaiden kaverien kanssa, kuulut toiseksi suurimpaan katsojakuntaan, klassisiin striimaajiin.

TV- tai -elokuvasarjojen katsomisesta putkeen on varoiteltu suoratoistopalveluiden yhteydessä paljon. Niiden on mm. esitetty aiheuttavan univaikeuksia, rasittavan näköä ja verisuonia. Sarjoja ja leffoja ahmivien katsojien ryhmä on kuitenkin vasta kolmanneksi suurin edellisten kahden jälkeen. Nämä katsojat ovat tutkimuksen mukaan yleensä yksinasuvia ja ikäskaalan vanhemmasta päästä.

13% tutkimuksen katsojatyypeistä kuuluu ryhmään, joka on kiinnostunut katsomaan niitä sarjoja ja elokuvia, jotka ovat päivän kuumia puheenaiheita. Tämä neljästä katsojaryhmästä kaikkein pienin saattaa kuitenkin olla äänekkäin, sillä se myös haluaa synnyttää keskustelua katsomastaan. Nämä katsojat edustavat tutkimuksen nuorinta päätä, eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntyneitä.


Lähteet: THR, Washington Post, Indiewire

Kuva: Takkk


R. Isoviita 21.07.2020 klo 22:27

Uusimmat uutiset