Viruspelko sulkee leffateattereita ja huvipuistoja

Kiinan Wuhanista alkuvuodesta leviämään lähtenyt uusi hengitystieoireita aiheuttava virus, koronavirus COVID-19, on johtanut karanteeneihin eri alueilla. Vaikka ns. perusterveelle henkilölle tämä virus ei olekaan vaarallinen, vanhuksille ja esim. sellaisia perussairauksia kuin diabetesta tai astmaa sairastaville se voi olla vaaraksi. Näin ollen virusta vastaan taistellaan nyt myös sulkemalla huvipuistoja ja elokuvateattereita.

Koska koronavirukseen ei ole vielä rokotetta, varotoimet sitä vastaan ovat lähinnä tartunnan saaneiden eristäminen tarkkailun ja hoidon ajaksi sekä mahdollisten tartunta-alueiden rajaaminen. Hongkongissa ja Shanghaissa porttinsa ovat lyöneet säppiin jo tammikuussa Disneyn kaksi suurta huvipuistoa, ja nyt Japanin Tokyo Disneyland sekä Tokyo DisneySea ovat tiedottaneet sulkevansa ovensa ainakin maaliskuun puoliväliin saakka.

Japanissa on niin ikään ryhdytty sulkemaan elokuvateattereita: maan kaksi suurinta leffateatteriketjua, Toho Cinemas ja Shochiku Multiplex Theaters, ovat ryhtyneet palauttamaan rahoja asiakkailleen näiden etukäteen ostamista lipuista. Myös isoja ensi-iltoja on lykätty. Suomessa tartuntojen määrä on toistaiseksi säilynyt sellaisena, ettei vastaaviin varotoimiin ole ryhdytty.

Liiketoiminnalle sulkeminen käy kalliiksi, sillä esim. isolle huvipuistolle kahden kuukauden mittainen tauko voi merkitä 135-145 milj. dollarin (n. 122-131 milj. euroa) menetyksiä. Toisaalta asiakkaiden ja työntekijöiden terveyden vaaliminen on hyvin tärkeää.

Mm. BBC on julkaissut karttoja taudin levinnäisyydestä. Kuten tutumpiakin flunssakauden viruksia, myös uutta koronavirusta voi pyrkiä välttelemään pesemällä kädet hyvin. Näyttelijä Larry Davidin hahmo opastaa asiasta elokuvassa Whatever Works (katso video Youtubessa).


Lähteet: Variety, BBC, THL

Kuva: Masoud Akbari

R. Isoviita 28.02.2020 klo 13:22

Uusimmat uutiset

Marvel-ohjaaja valaa uskoa faneihin viivästysten keskellä

Useat elokuvat ovat saaneet uuden ensi-iltapäivän pandemian takia.

R. Isoviita

Odotitko Indiana Jonesin paluuta tai The New Mutantsia? Disney päivitti julkaisukalenteriaan

Hattu pysyy telineessä, mutantit kätköissään.

R. Isoviita

Amerikkalaisstudio tarjoaa leffafriikeille erityisnäytöksiä verkossa

Focus Features aloittaa maanantaispesiaalit.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...