Mitä leffoja Suomen TV-kanavilla on esitetty itsenäisyyspäivinä eniten?

6.12.2019 17:35

Leffatykin toimitus penkoi itsenäisyyspäivän kunniaksi arkistoja. Jos perinteisen TV:n katsominen onkin osalla katsojista jäänyt suoratoiston varjoon, Suomessa näkyvät nk. ilmaiskanavat lähettävät silti uskollisesti ohjelmaa. Elokuvat ovat niillä pyhäpäivien, kuten itsenäisyyspäivän vakio-ohjelmistoa.

Viimeisen viiden vuoden sisällä yksikään itsenäisyyspäivänä esitetty leffa ei silti ole päässyt vuoden kymmenen katsotuimman ohjelman joukkoon. Sen sijaan Linnan juhlat eli Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on vuodesta toiseen katsomislistan kärjessä miljoonaluvuin.

Yksi itsenäisyyspäivänä esitetty ja alkujaan leffateatterilevitykseen tehty elokuva on kavunnut viimeisen viiden vuoden aikana vuoden 15 katsotuimman ohjelman listalle. Se on Tuntematon sotilas (6.12.2014 klo 14 alkanut esitys tavoitti yli 1,3 milj. katsojaa).

Tuntematon sotilas, ja erityisesti vuoden 1955 versiointi aiheesta, on myös leffa, joka on kaikkein kiinteimmin osa itsenäisyyspäivän ohjelmistoa. Vaikka sen ohjelmapaikka on vaihtunut YLE TV1:ltä YLE Teema & Femille, sotadraaman esitys itsenäisyyspäivänä on traditio.

Kaksi muuta viimeisen viiden vuoden aikana Suomen TV-kanavilla yleisimmin juuri itsenäisyyspäivänä esitettyä elokuvaa ovat nekin kotimaista tuotantoa: Nelosen ohjelmistossa on nähty tämän ajan sisään tänään jo kolmatta kertaa lottatarina Lupaus ja MTV3:lla on jo toistamiseen samalla aikavälillä tulossa tänään Spede-komedia Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti (6.12.19 klo 19.25 alkaen).

Katso Tuntematon sotilas (1955) Elonetin uudessa katselupalvelussa ilmaiseksi tästä linkkistä.

Lähteet: Finnpanel, kanavien ohjelmatiedot

Kuva: YLE/Tuntematon sotilas, 1955

Lisää luettavaa