Sir Roger Moore, ei pelkkä James Bond

Eilen Sveitsissä 89-vuotiaana kuollut Sir Roger Moore muistetaan parhaiten James Bondin roolista. Sen hän sai hahmoa vielä kertaalleen vuonna 1971 esittäneen Sean Conneryn jälkeen. Lontoolaissyntyinen Moore toi Bondin rooliin huumoria. Mutta näyttelijän pitkälle uralle mahtui myös muuta kuin yli vuosikymmenen kestänyt pesti elokuvien salaisena agenttina.

Moore tuli myös Suomessa tunnetuksi alkujaan televisiosta, mm. Pyhimys-sarjan kautta, johon hän siirtyi näyteltyään yhtä Maverick-länkkärisarjan merkittävää roolia, nimihenkilön englantilaisserkkua. Pyhimyksessä hän mukautui ympäri maailmaa matkaavan seikkailija Simon Templarin osaan. Pääroolinsa lisäksi Moore ohjasi sarjan muutamia jaksoja. Hän palasi Simon Templariksi Bond-elokuvien välillä ja pysytteli myöhemmin mieluummin kameran edessä kuin sen takana.

Roolityöt viihteellisissä sarjoissa ja elokuvissa eivät välttämättä herätä palkintolautakuntien huomiota. Moorekaan ei saanut elinaikanaan yhtään Oscaria tai Emmyä, mutta eräänä hänen uransa kohokohtana voi pitää vuonna 1980 Golden Globe -seremoniassa saavutettua kunniapalkintoa maailman suosikkimiesnäyttelijänä.

Mooren myöhemmän iän merkittävimmäksi rooliksi nousi hänen asemansa UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä. UNICEFin työhön Mooren tutustutti hänen kollegansa Audrey Hepburn, My Fair Ladyn tähti. Nimekkään kuuluisuuden mukana olo auttoi keräämään mm. 91 miljoonaa dollaria kassaan, jolla järjestö on maailmanlaajuisesti pyrkinyt parantamaan ihmisen elimistölle tärkeän jodin saatavuutta. Mooren pitkäaikainen omistautuminen hyväntekeväisyystyölle toi hänelle Sir-arvonimen vuonna 2003 ja hänet palkittiin vuonna 2012 lisäksi UNICEFin elämäntyöpalkinnolla.

Tähden muistoa ovat kunnioittaneet sosiaalisessa mediassa mm. hänen kollegansa Sir Michael Caine ja Russell Crowe. Jälkimmäinen kirjoitti pukeutuneensa kymmenkesäisenä kuin Simon Templar. Bond-elokuvien tuotantoyhtiönä tunnetun MGM:n johtohahmo Gary Barber puolestaan julkaisi tiedotteen, jossa hän suitsutti Mooren ikonisia elokuva- ja televisioesiintymisiä.


Lähteet: Telegraph, Independent, Vainty Fair, Variety, Golden Globes, Twitter

Kuva: Allan Warren

R. Isoviita 24.05.2017 klo 14:26

Uusimmat uutiset

The Mummy oli floppi, mutta Universalilla halutaan jatkaa monsterirainoja

Nimekkäät tekijät uuden kauhun pariin.

R. Isoviita

Fargo- ja Legion-ohjaaja uuden Star Trekin puikkoihin

Jo kuopatuksi epäilty leffaprojekti osoittaa elonmerkkejä.

R. Isoviita

Jack Nicholson -klassikon jatko vireillä Netflixille

Alkuperäisen leffan käsikirjoittaja mukana.

R. Isoviita

Parjatun Justice Leaguen julkaisematon Snyder Cut -versio jälleen pinnalla

Näyttelijätähdet pyytävät leffan julkaisua.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...