Presidentti Mauno Koivisto (1923 – 2017) TV:ssä ja elokuvissa

Eilisiltana 93-vuotiaana menehtynyt presidentti Mauno Koivisto muistetaan niin politiikan ulkopuolella koripalloharrastuksestaan kuin murteestaankin. Vaikka presidentin virka on arvovaltainen, maan johtohahmo voi vilahtaa silloin tällöin myös viihteen puolella. Esim. Koiviston edeltäjä Urho Kekkonen (1900 - 1986) näkyi Spede Pasasen, Jukka Virtasen ja Ere Kokkosen komediassa Pähkähullu Suomi (1967) omana itsenään.

Mauno Koivisto päätyi hänkin osaksi fiktiota, joskin ennen presidenttiyttään. Elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu (1969) Koivisto esitti itseään, mutta häntä ei leffassa varsinaisesti kuitenkaan nähdä. Neljännen Palmu-jännärin aikaan Koivisto toimi pääministerinä, ja kun kohtaukseen tarvittiin puhelinkeskustelu pääministerin kanssa, Koivisto suostui lainaamaan ääntään tähän tarkoitukseen.

Suomen presidenteistä Koivistoa ei oikeastaan nähty missään vaiheessa fiktioelokuvissa, eikä TV-viihteessä, kuten vaikkapa legendaarisessa Kymppitonnissa tai Tuttu Juttu Show'ssa. Koivisto oli silti mukana esim. nimeltään paljon puhuvassa opetuselokuvassa Presidentti (1989) ja muissa dokumenteissa. Niitä muistettavimpiin tuotoksiin saattavat kuitenkin lukeutua viihteentekijöiden näkemykset Suomen valtionpäämiehestä.

Koiviston tavoin turkulaissyntyinen näyttelijä Ismo Kallio (s. 1935) esitti presidenttiä televisiossa. Kallion Vara-Manun yhdennäköisyys ja -kuuloisuus oli sitä luokkaa, että Vara-Manu sai kunnian tuurata esikuvaansa myös useissa elokuvissa. Näihin lukeutuvat Uuno Turhapuro armeija leivissä (1984) ja Uuno Turhapuro Suomen Tasavallan Herra Presidentti (1992). Kallio ei toki ole ainut Koivistoa näytellyt, sillä esim. Lapinlahden lintujen sketsiohjelmissa esiintyi näyttelijä Tapio Liinojan näköinen Koivisto.

Monille nuorimmillekin katsojille ehkä tutuin fiktioversio Mauno Koivistosta syntyi kuitenkin vasta vuosia hänen toisen presidenttikautensa jälkeen. Satiirisessa Itse valtiaat -animaatiosarjassa (2001 - 2008) kahden presidentin hahmot, Mauno Koivisto ja hänen seuraajansa Martti Ahtisaari, hykertelivät yleensä leppoisasti jaksojen päätteeksi valtaapitävien toilailuille.Lähteet: YLE, Suomen Kansallisfilmografia

Kuva: Bundersarchiv Bild/Dresden/Hiekel Matthias/BFF

R. Isoviita 13.05.2017 klo 15:42

Uusimmat uutiset

Japanilaisstudiolle tehty isku: maan pahin vuosikausiin

Hyökkääjä selvisi hengissä.

R. Isoviita

Linda Hamilton täsmentää aiempaa Terminator-kommenttiaan

Näyttelijä ei kehuja jaellut.

R. Isoviita

Netflix poisti kohua aiheuttaneen kohtauksen sarjastaan

Kohun aihe oli katsottavissa pari vuotta.

R. Isoviita

Harmillinen käänne DC-leffa Birds of Preyn tuotannossa

Koekatsojat ovat antaneet positiivista palautetta, mutta...

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...