Huippuohjaajan leffa ei kelvannut Oscar-kisaan

Useita palkintoja (mm. ranskalaisten "Oscareita" eli César-palkintoja) urallaan voittaneen ohjaaja Jean-Jacques Annaudin (Ruusun nimi) uusin elokuva on joutunut erikoisen kohtelun osaksi. Annaudin uusin, Wolf Totem-raina, toteutettiin kiinalaisten ja ranskalaisten yhteistuotantona. Vaikka leffan tuotantokuluista suurin osa lankesi kiinalaisten osalle ja elokuva oli valittu Kiinan viralliseksi edustajaksi Oscar-kilpaan, niihin mittelöihin sitä ei huolittu.

Parhaan ulkomaisen elokuvan tittelistä kilpailemaan pyrkinyt Wolf Totem hylättiin kilpasarjastaan, koska Oscar-akatemian mukaan se ei vastannut sarjan elokuville asetettuja vaatimuksia. Akatemian mielestä elokuva ei ollut tarpeeksi kiinalainen edustaakseen Kiinaa. Tämä on äimistyttänyt leffan tekijöitä; Wolf Totemin pääosissa on mandariinikiinaksi ja mongolin kielellä haastelevia näyttelijöitä, sen tuotantokuluista arviolta 80% lankesi kiinalaisille, leffa kuvattiin Kiinassa ja sen käsikirjoitus pohjautuu niin ikään kiinalaisen Lü Jiaminin bestselleriin.

Wolf Totem, joka kertoo 1960-luvulla Mongolian sisäosiin matkaavasta opiskelijasta ja hänen kokemuksistaan paikallisten paimenien keskuudessa, on jo voittanut pekingiläisillä elokuvafestivaaleilla tuomariston palkinnon ja kerännyt esitysalueidensa lippuluukuilla miljoonatulot. Leffan kohtalon Oscar-kisoissa ratkaisi kuitenkin se, että sen merkittävimmät tekijät eivät ole Kiinasta: ohjaaja Jean-Jacques Annaud on ranskalainen, kuten myös ovat rainan pääkuvaaja ja leikkaaja - musiikista puolestaan vastasi kesällä traagisesti edesmennyt amerikkalaissäveltäjä James Horner. Ironisinta tapauksessa on, että Annaud oli aiemmin epätoivottu henkilö Kiinassa elokuvansa Seitsemän vuotta Tiibetissä vuoksi.

Wolf Totemin sijasta Kiinan Oscar-ehdokkaaksi on sittemmin vaihdettu kepeä komedialeffa Go Away Mr. Tumor (ohj. Han Yan), jonka nimi ja traileri kertonevat sen mahdollisuuksista selviytyä tässä kilpailussa.


Wolf Totemin traileri.


Lähteet: THR, Box Office Mojo, NY Times

Kuva: China Film Co.

R. Isoviita 15.10.2015 klo 15:37

Uusimmat uutiset

Muistatko vuoden 2003 Hulk-tähden? Kehittelee elämäkertaelokuvaa

Eric Bana aikoo toimia kameran molemmin puolin.

R. Isoviita

Netflix laajentaa listauksiaan

Kuumat nimekkeet paremmin esille.

R. Isoviita

Ohjaaja oikoo käsityksiä seuraavasta Apinoiden planeetta -leffasta

Pierre Boullen luomat hahmot palaavat valkokankaille jälleen.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...