Roger Corman 1926–2024

12.5.2024 23:58
Ukrainian Film Festival Ltd.

Frankeinsteinin arvoituksen, Pienen kauhukaupan, Korpin ja Verisen viikonlopun takaa tunnettu Roger Corman on poissa. Torstaina 9.5. kuollut elokuvantekijä ehti kunnioitettavaan 98 vuoden ikään. Detroitissa syntynyt Croman tunnettiin B-leffojen kuninkaana, mutta hän oli myös merkittävä tekijä monen A-luokan näyttelijän ja ohjaajan uralla.

Mm. Jack Nicholsonilla on ollut lämpimiä muistoja Cormanista. Pieni kauhukauppa oli Nicholsonin alku-uran ensimmäisiä elokuvia. Corman teki yhteistyötä Nicholsonin kanssa myös pari vuotta sen jälkeen valmistuneessa Edgar Allan Poe -versiointi Korpissa. Kulttistatukseen nostettu kauhuelokuva yhdisti lisäksi klassisen Hollywoodin legendat Vincent Pricen, Peter Lorren ja Boris Karloffin. Karloff ja Jackson jatkoivat Cormanin kanssa vielä Kauhujen linnassa, jota Cormanin ohella ohjasivat nuori Francis Ford Coppola ja paremmin käsikirjoittajana tunnettu Jack Hill.

Cormanin toiveena oli hänen leskensä mukaan, että hänet muistettaisiin elokuvantekijänä, eikä muuta. Alkujaan isänsä jalanjäljissä insinööriksi aikonut Corman taisteli Yhdysvaltain laivaston joukoissa toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen hän ajautui General Motorsille ja sieltä kirjallisuusopintojen pariin ja lopulta 20th Century Foxille, jonka palveluksessa hän toimi mm. käsikirjoitusten lukijana. Vaikka hän valikoi studiolle hyviä käsikirjoituksia, se ei huomioinut asiaa hänen palkkiossaan ja niinpä Corman päätti yrittää alalla omillaan.

Hänen menestyksensä salaisuus oli tehdä elokuvia kustannustehokkaasti: esim. Pieni kauhukauppa kuvattiin kahden päivän ja yhden yön aikana. Vaikka Corman toimi tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja Yhdysvaltain ulkopuolelta tulleiden art house -elokuvien levityksessä satojen elokuvien kohdalla, muutama hitti jäi häneltä saavuttamatta. Näihin lukeutuu Martin Scorsesen jännäri Sudenpesä eli Mean Streets. Corman olisi halunnut muuttaa elokuvan hahmot mustaihoisiksi, mutta Scorsese ei tähän suostunut.

B-luokan leffoihin kietoutuvasta historiastaan huolimatta Corman palkittiin myös Oscarilla ja Golden Globella. Jälkimmäisen hän sai vuonna 1997 (”vuoden elokuvantekijä”) ja Oscarin puolestaan 2010, elämäntyöstään. Cormanin oli tarkoitus tehdä uusi versio takavuosien Pienestä kauhukaupasta, mutta projektin jatkaminen on nyt epäselvää.

 

Lähteet: IndieWire, Deadline, BBC

Kuva: CC

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa