Dyyni jatkuu: Denis Villeneuvella on harmistuttava suunnitelma

8.2.2024 03:08
Warner Bros./ Dyyni: Osa kaksi, 2024

Ohjaaja Denis Villeneuven kehuja kerännyt näkemys Frank Herbertin tieteisklassikosta palaa valkokankaille hyvin pian. Ensimmäinen Dyyni-leffoista tekee lyhyen paluun elokuvateattereihin jo tänä perjantaina. Dyyni: Osa kaksi puolestaan saa Suomen ensi-iltansa 28.2.24.

Frank Herbertin Dyyniä ehdittiin pitää jopa mahdottomana elokuvattavaksi. Kirjailijan luoman maailman suuruus ei ole ollut Villeneuvea edeltäneiden yrittäjien osalta haasteista vähäisimpiä – esim. kulttiohjaaja Alejandro Jodorovskyn 14-tuntinen Dyyni olisi ollut liian kallis toteutettavaksi 1970-luvulla. Tulossa oleva Dyyni: Osa kaksi jatkaa odotetusti Timothée Chalamet’n tulkitseman Paul Arteidesin tarinaa.

Villeneuve on jo lupaillut ennakkoon uuden osan olevan ensimmäistä toiminnallisempi. Koska Herbertin teoksia on hankala kiteyttää vain kahteen elokuvaan, Villeneuvella on suunnitelmissa tehdä niiden pohjalta ainakin trilogia. Ohjaaja on myös paljastanut Vanity Fairin haastattelussa, että Dyyni: Osa kaksi päättyy ns. cliffhangeriin.

Tätä seikkaa voi pitää sekä ilahduttavana että harmistuttavana: se on lupaus Dyynin jatkumisesta, mutta Dune: Messiahin kuvaukset eivät tiettävästi ole Villeneuven työlistalla ykköspaikalla. Kolmatta elokuvaa pitää odottaa kauemmin kuin esim. Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -trilogian päätösosaa tai Harry Potter -leffasarjan lopetusta – eli yli vuoden edellisestä elokuvasta. Dyyni-fanit joutunevat siis kärvistelemään vähän samaan tapaan kuin Star Wars -fanit 1980-luvulla, kun Imperiumin vastaiskun cliffhangerin ratkaisua piti odottaa vuodesta 1980 vuoteen 1983 saakka.

 

Lähde: Vanity Fair

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa