Arvostelu

Helposti pureksittavissa oleva paketti draamaa, joka on tehty ammattitaidolla.

Toisen Maailmansodan verisiin taisteluihin sijoittuva Band of Brothers on eeppinen kertomus sodan mielettömyydestä, rohkeudesta ja suuren konfliktin väistämättömästä vaikutuksesta yksilöihin kuten myös suuriin valtiokokonaisuuksiin. US Armyn 101:n laskuvarjodivioonan Easy-komppanian kertomus rajusta koulutuksesta kotiutukseen on täynnä draamaa, toimintaa ja tunnelmaa.

Ensimmäinen episodi kertoo komppanian koulutuksesta ja esittelee sarjan keskeisen tarkkailjapersoonan, luutnantti Richard Wintersin (Damian Lewis) ja monta muuta persoonaa jotka osaksi selviytyvät ja osaksi eivät läpi rajujen taistelujen. Jokainen episodeista perustuu johonkin pieneen episodiin Easyn tiellä ja niiden sävy vaihtelee traagisista ja unenomaisista kaoottisiin ja suoraviivaisen toiminnallisiin. Jokaisessa episodista on vielä etukäteen Easyn oikeiden jäsenten kommentteja aiheesta ja historioitsija Stephen Ambrosen tekstistä jokin selkeä sitaatti niputtamaan episodin sisältö yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisäbonuksena voi sanoa että sarjassa esiintyvät saksalaiset eivät ole mitään epäinhimillisiä raakalaisia vaan aivan yhtä peloissaan ja vimmoissaan olevia ihmisiä jotka myös mieluummin pitävät tilanteen rauhallisena ja nukkuvat katon alla. Lopussa pääsee saksalainen antautuva kenraali esittämään kommentin miehilleen tehden tarinan selkeästi yleismaailmalliseksi. Eivät pelkästään Easyn miehet taistelleet urheasti ja menettäneet tovereitaan taidokkaasti taistelevan vihollisen sitkeään vastarintaan, vaan se oli kaikkien sotilaiden osa.

Näyttelijäsuoritukset ovat alusta loppuun korkeaa tasoa ja tekninen toteutus on virheetön. Taistelukohtauksissa saa selkeän vaikutelman siitä että niissä taistelevat henkilöt tietävät mitä tekevät ja ne ovat brutaaleja. Kuolema on koko ajan lähellä ja Easyn jäseniä kuolee paitsi saksalaisten ampumiin luoteihin ja kranaatteihin myös omien virheiden vuoksi. Ladatulla Lügerilla leikkiminen ei ole hyväksi terveydelle, perunasäkin kuljettaminen on kuolemantuomio ja liikenne on vaarallista. Karua realismia vahvistaa vielä se tosiasia että sota tuo esiin myös huonoja piirteitä ja ne esitetään yhtä lahjomattomasti kuin ne hyvät piirteet joiden avulla ihminen selviytyy sodasta ja myös rauhasta.

Kokonaisuutena Taistelutoverit on helposti pureksittavissa oleva paketti draamaa, joka on tehty ammattitaidolla ja huolella. Lähes virheetön kokonaisuus kertoo ihmisistä keskellä sotaa eikä kaunistele tai kauhistele aiheitaan.

Pisteet: rating 90,000

Jurpo
Tähtääjä, 61 arvostelua
Arvosteltu: 26.07.2008
Katsottu: Kotona

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,35
Sukellusvene U-96
Jahti
Jahti arvosana 4,14
Jahti