Sodan tuulet (1983)

Alkuperäinen nimi: The Winds of War
- Ohjaajat:
- Dan Curtis
- Käsikirjoittajat:
- Herman Wouk
- Pääosanäyttelijät:
- Ali MacGraw, Ben Murphy, David Dukes, Jan-Michael Vincent, Jeremy Kemp, John Houseman, Lisa Eilbacher, Peter Graves, Polly Bergen, Ralph Bellamy, Robert Mitchum, Topol, Victoria Tennant, Wolfgang Preiss
- Maat:
- USA
- Jaksoja:
- 7 kpl
Kommentit
Masu
Käyttäjä
81 viestiä
10.04.19 klo 11:16
Sodan tuulet on historiallisfiktiivinen minidraamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat maaliskuun 1939 ja Pearl Harborin hyökkäyksen, joulukuun 1941, välille. Tätä seurasi jatkominisarja Sodan muisto, jonka tapahtumat sijoittuvat vuorostaan Pearl Harborista elokuuhun 1945. Sarjoissa seurataan fiktiivisiä päähahmoja, mutta muuten historialliset tapahtumat ja useat sivuhahmot ovat historiaan perustuvia suurhenkilöitä. Molemmat sarjat perustuvat Herman Woukin kirjoihin, mutta ohjausjälki on melkeinpä yksinomaan Dan Curtiksen.
Mitä tulee Sodan tuuliin niin pidin lavastuksista ja useista hahmoista sarjassa, mutta ikävä kyllä Jan-Michael Vincentin ja Ali MacGraw’n välinen romanssi ei iskenyt minuun… ainakaan näillä näyttelijöillä (tästä enemmän Sodan muisto kommentissa). Jan-Michael Vincent esittää kristittyä amerikkalaisnuorukaista Byronia, jonka vanhemmat (Mitchum ja Bergen) ovat Berliinissä lähettiläinä, ja Ali MacGraw vuorostaan Natalie-nimistä juutalaisnaista. Heidän kahden tiensä kohtaavat pienessä toscanalaisessa kylässä, kun he auttavat amerikkalais-puolalais-juutalaistaustaista kirjailijaa huvilallaan Italiassa. Nämä kaksi olivat vain todella vastenmielisiä omaan makuuni, mutta mielipiteeni heistä muuttui vasta jatkominisarjan kohdalla, kun näyttelijät vaihtuivat syystä tai toisesta. Pisteitä laskeekin minulla roimasti tämän ensimmäisen minisarjan kohdalla se, kun joudumme katsojana viettämään niin paljon aikaa näiden kahden kanssa.
Pääasiassa sarjassa seurataan siis Henryn perhettä, jonka päänä toimii merivoimien sotilasasiamies Victor tai kutsumanimeltään ”Pug” (Mitchum); hän on erittäin kova luu ja todellinen kylmäpää. Hänen uransa etenee sotilasasiamiehen hommista aina merivoimien muihinkin vastuualueisiin sarjan aikana, joka mahdollistaa kanssakäymiset muun muassa niin Adolf Hitlerin (Meisner), Benito Mussolinin (Castellari) kuin F.D. Rooseveltin (Bellamy) kanssa. Ralph Bellamy oli täydellinen FDR, roolisuoritus oli aivan huippuhyvä. Lisäksi perheeseen kuuluu hänen vaimonsa Rhoda (Bergen), pojat Byron (Vincent) ja Warren (Woods) sekä tytär Madeline (Eilbacher). Lisa Eilbacher oli kyllä todella viehkeä tapaus tässä sarjassa, täysin valehtelematta. Yksi mieleenpainuvimmista hahmoista oli myös BBC-lähettilään tytär Pamela (Tennant). Victoria Tennantille myös paljon propseja roolistaan.
Kokonaisuudessaan sarjassa on tosiaan paljon saippuaoopperan piirteitä, kun ihastumisia ja kiusauksia moniin eri hahmoihin tuntuu ilmenevän itse kullakin. Kaiken rönsyilyn pitää kasassa kuitenkin punainen, verinen lanka kohti toista maailmansotaa ja Euroopassa kasvava jännite natsi-Saksan takia, joka tosiaan ehtii purkaantuakin sarjan aikana. Molemmat sarjat pitivät minut kyllä otteessaan toimintansa ja historiallisten hetkiensä ja erittäin realististen hahmokuvausten ja eri kielien käytön puolesta. Historianörtit arvostavat varmasti sarjan yksityiskohtaisia ponnisteluja. Päähahmot olivat ihan jees ja siedettäviä, vaikka Mitchum oli omissa korkeuksissaan, mutta toiminnan ja WW2-kuvauksen takia katseeni pysyi ruudulla. Tähän ABC-minisarjaan upotettiin rahaa 80-luvulla ja se näkyy kyllä. Muutkin kuin historianörtit pystyvät nauttimaan tästä draamasarjasta, mutta minusta innostus historiaa kohtaan tietysti auttaa asiaa. Panokset kyllä vain kovenivat jatkominisarjan kohdalla.
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu