Arvostelu

Viihdyttävä hirviöhurmeilu joka hakkaa aikaisemmat Resident Evil elokuvaversiot mennen tullen ja tarjoaa onnistuneen 8-osaisen Netflix sarjan.

Capcomin vuonna 1996 ensimmäisen kerran julkaistu videopeli Resident Evil saavutti lyhyessä ajassa melkoisen suosion joka tuntuu jatkuvan vielä tänä päivänäkin. Resident Evil pelien pohjalta tehtyä ensimmäistä elokuvaa saatiin odottaa vuoteen 2002 asti jolloin Paul W.S. Anderson ohjasi siitä Milla Jovovichin tähdittämän mukiinmenevän sci-fi toimintakauhuelokuvan vaikka kyseinen elokuva toki jakaa mielipiteet puolesta ja vastaan. Kun vauhtiin päästiin Paul W.S. Anderson tehtaili Resident Evil tarinoista kokonaisen elokuvasarjan joiden laatu vaihtelee melkoisesti. Johannes Roberts yritti herätellä Resident Evilin uudestaan henkiin (Resident Evil: Welcome to Raccoon City) elokuvalla 2021, mutta tuo tapaus hukkui jonnekin välityön harmaaseen massaan muutamasta toimivasta kohtauksesta huolimatta. Resident Evilista tehtiin myös kolme animaatioelokuvaa (Resident Evil: Degeneration:2008), ( Resident Evil: Damnation:2012) ja (Resident Evil: Vendetta:2017).

Nyt Resident Evil ollaan käännetty 8-osaiseksi tv-sarjaksi Netflixille jonka yhtenä päätekijänä toimii Andrew Dabb joka toimi aikoinaan (Supernatural) tv-sarjan tekijätiimissä. Tarina lähestyy Resident Evil kertomusta Albert Weskerin ja hänen tyttäriensä näkökulmasta joka tuo hieman erilaisen lähestymistavan tarinaan kuin aijemmissa elokuvaversioissa.

Tarina seuraa kahta aikajanaa. Vuonna 2022 Albert Wesker (Lance Reddick) tuo tyttärensä Jaden (Tamara Smart) ja Billien (Siena Agudong) uuteen kotiin Raccoon Cityyn. Albert Wesker on kehittämässä mullistavaa lääkettä Joyta vaarallisen viruksen pohjalta Umbrella yhtiön tiukalle johtajalle Evelyn Marcusille (Paola Núñez) kunnes jotain menee pahasti pieleen ja pirunmoinen kaaos leviää käsiin. Vuonna 2036 Jade Wesker (Ella Balinska) yrittää selviytyä Umbrella yhtiön aiheuttamasta katastrofista joka aikoinaan muutti maailman totaalisesti. Jade päättää lähteä selvittämään mitä hänen isälleen ja sisarelleen Billielle (Adeline Rudolph) on tapahtunut ja palata sinne mistä kaikki alkoi. Kaiken pahan alku T-virus on alkanut mutatoitua ikävämpään suuntaan ja Jadesta alkaa tuntua kuin kaikkien örvelöiden keskellä jokin muukin vainoaisi häntä.

Resident Evil on varsin viihdyttävä sci-fi toimintakauhu-sarja jossa meininki vedetään täysillä höyryillä hurmeisen överiksi. Sarja lähestyy tapahtumia enemmänkin tapahtumien kuin henkilöiden näkökulmasta mikä toimii ajoitain hyvinkin. Toki ensimmäisen jakson aikana tärkeimmät henkilöt esitellään katsojalle motiiveineen, mutta sen jälkeen homma rullaa enemmän kohtausten pohjalta joista varsinkin massiivinen avauskohtaus ottaa luulot heti pois. Zombeja riittää jotka ovat vallaanneet suuren osan maailmasta ja muutama taistelukohtaus on suoraan lainattu ensimmäisistä Resident Evil videopeleistä. Toimintakohtaukset ovat toteutettu varsin näyttävästi joissa ei säästellä yhtään mitään ja välillä taustalla aito Resident Evil tunnelma pöhisee viihdyttävästi mukana. Hirviö ja kauhuefektit puolestaan toimivat myös mainiosti joissa on monia videopeleistä tuttuja rumiluksia jotka tekevät pariin otteeseen rumaa jälkeä ihmisistä. Muutamia mukavia piiloyllätyksiä on matkan varrelle peleistä varattu tarinan ytimeen.

Kahdella aikajanalla 2022 ja 2036 tapahtuva Resident Evil pitää tarinan mukavan intensiivisenä jossa 2022 tutkitaan tulevaa ja 2036 taistellaan sitä vastaan mikä meni pieleen. Visuaalisesti Resident Evil on hienosti toteutettu sarja jossa varsinkin Raccoon City näyttää komealta kaupungilta ja toisaalla likaiset ja pimeät käytävät suorastaan pursuavat uhkaavaa tunnelmaa. Zombiekohtaukset ovat mukavan uhkaavia jossa T-virukseen saastuneet raatelevat kaiken eteen tulevan. Toisaalla tarina yrittää kertoa että kenellä on oikeus muutella virusten alkuperää ja millä oikeudella muuta kuin ahneudella.

Lance Reddick istuu varsin mainiosti Albert Weskerin rooliin ja tekee rauhallisesta perheenisästä ja arvaamattomasta tutkijasta toimivan hahmon. Umpiturhasta (Charlie's Angels) päivityksestä tuttu Ella Balinska on todellinen badas mimmi joka ei pelkää taistella zombeja vastaan edes moottorisahalla. Paola Núñez pärjää myös toimivasti umpiahneen Umbrella yhtiön ihanan kamalana johtajana. Siena Agudong ja Adeline Rudolph tekevät myös pätevät roolit nuorena ja vanhempana Billie Weskerinä. Turlough Convery Umbrella yhtiön operaattorina heittää muutaman osuvan repliikin.

Kokonaisuutena Resident Evil on viihdyttävä hirviöhurmeilu joka hakkaa aikaisemmat Resident Evil elokuvaversiot mennen tullen ja tarjoaa onnistuneen 8-osaisen Netflix sarjan.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 5 arvostelua
Arvosteltu: 14.07.2022
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Noita
Noita arvosana 3,92
Noita
Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy
Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19
Jedin paluu
Tappajahai
Tappajahai arvosana 4,11
Tappajahai

Sarjan tiedot

Resident Evil
Resident Evil arvosana 3,00