Arvostelu

Kokonaisuutena ehkä kaikkien aikojen parhaimpia kotimaisia sarjoja.

Kovaotteinen ja resuinen torpedo Raid (Lehtinen) palaa Suomeen entisen appensa, Ukin (Esko Salminen) kutsumana. Raidin entinen tyttöystävä on tehnyt itsemurhan ja Uki haluaa Raidin selvittävän, miksi niin tapahtui.

Samoihin aikoihin tapahtuu raaka ja ammattimainen poliisimurha, jonka tutkintaa hoitaa komisario Jansson (Lohtander) konstaapelien Hannu Huusko (Pekka Huotari) ja Sanna Susisaari (Kirsti Väänänen) tukemana. Ilmenee, että murhan suoritti Raidin entinen rikoskumppani Hammar (Tapio Liinoja) ja mukana on vielä suurempia kelmejä ja mahtava joukko sivujuonia ja niihin liittyviä henkilöitä.

Raid on parasta mahdollista suomalaista TV-viihdettä. Tapio Piiraisen ja Harri Nykäsen yhteistyönä kirjoittama käsikirjoitus on spagettiwesternien tyyliin vähäeleistä, rosoista ja tumman tunteellista draamaa, jota tulkitsevat loistavat näyttelijäsuoritukset. Pekka Marjasen hillitty musiikki ja lyhyen napakoista kommenteista koostuva äänimaailma on yhtä rosoisen kuvaston kanssa. Lopputulos on karua ja hieman traagillisesti sävyttynyttä kerrontaa, joka miellyttää suuresti mieltä.

Näyttelijöiden suoritukset ovat vähintäänkin erinomaisia. Nimiroolissa resuava Lehtinen tulkitsee kylmän tappokoneen yksinäiseksi ja vahvatunteiseksi mieheksi ja hänen vastapainonaan ja romanttisen sivujuonen, joka ei ole päälleliimatun oloinen ytimenä on Mari Rantasilan tulkitsema nakkikioskin myyjä Tarja. Tarja on paljon aktiivisempi ja määrätietoisempi Raidiin verrattuna ja lopulta lujinkin mies murtuu rakkaudesta. Ja Raidin ja Tarjan välinen rakkaustarina ei ole ainoa romanttinen sivujuonne, Huuskon ja Susisaaren välille kehittyvä suhde on ehkä koomisempi sävyltään, mutta yhtä vakavasti otettava kertomus.

Pääjuonien lisäksi mukaan mahtuu monia muitakin loistavia henkilöhahmoja. On kumiasuista kiinnostunutta virkamiestä (Timo Eränkö), eksentristä rekkakuskia (Markku Maalismaa), äreää esimiestä (Tuula Nyman), kaatopaikalla asuvaa taiteilijaa (Helge Herala), poliisin surkeaa ilmiantajaa (Heikki Määttänen) ja luonnollisesti inhimillisen kivun suurin vastaanottaja Perse-Arska (Risto Salmi), joka aiheuttaa runsaita nauruja.

Raid on kokonaisuutena ehkä kaikkien aikojen parhaimpia kotimaisia sarjoja. Loistava käsikirjoitus, erinomaiset näyttelijät ja riittävä tekninen toteutus tekee loistavaa draamaa. Suositeltavissa kaikille.

DVD itsessään on pelkkä YLEn arkistoista valmistettu kopio. Kuvanlaatu ja ääni ei ole kristallinen, mutta täysin riittävä ja kun tarina on niin loistava, pieni DVD:n heikkous ei harmita.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 100,000

Jurpo
Tähtääjä, 61 arvostelua
Arvosteltu: 10.08.2005
Katsottu: DVD

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,12
Epäillyt
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu

Sarjan tiedot

Raid
Raid arvosana 4,45
Genret:
Draama,
Tuotantovuosi:
2000
Pituus:
504 min
Ohjaajat:
Tapio Piirainen
Käsikirjoittajat:
Harri Nykänen, Tapio Piirainen
Pääosanäyttelijät:
Esko Salminen, Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Markku Maalismaa, Oiva Lohtander, Pekka Huotari
Maat:
Suomi
Jaksoja:
12 kpl