Arvostelu

Taitavasti kerrottu ja hienosti toteutettu kotimainen rikostarina.

Raid seikkaili tätä aikaisemmin jo sarjan toisen käsikirjoittajan Harri Nykäsen kirjoittamissa dekkareissa. Niissä Raid oli kylmä tappaja, joka ei paljon turhia jorissut ja tuo sama hahmo on hyvin saatu mukaan myös liikkuvaan kuvaan. Raid-kirjoja ei pahemmin pidä tietää sillä tässä on aivan oma tarinansa ja tämä on totta vieköön jopa parempi kuin yksikään noista dekkareista. Uskomatonta, mutta totta.

Raid (Kai Lehtinen) on alamaailman torpedo, joka on asustellut viime aikoina Ruotsissa. Hänen entisen tyttöystävänsä isällä ja vanhalla kaverilla Ukilla (Esko Salminen) on hänelle uusi tehtävä ja sen johdosta Raid palaa Suomeen. Ukin tytär Merja tappoi itsensä, johon vastuullisena Uki pitää Merjan työpaikkaa Esconia. Raid käyttää apunaan pornokauppias Sundmania (Juha Muje) ja asekauppias Takamäkeä (Kari Sorvali).

Samoihin aikoihin komisario Jansson (Oiva Lohtander) ryhtyy selvittämään apulaistensa Susisaaren (Kirsti Väänänen) ja Huuskon (Pekka Huotari) kanssa TV-studiolla tapahtunutta poliisimurhaa. Ruumiita alkaa tulla enemmänkin ja syylliseksi aletaan epäilemään Raidia, mutta pian Jansson tajuaa etsivänsä tuon palkkatappajan kanssa samaa miestä. Miehen nimi on Hammar (Tapio Liinoja), jolla oli ennen yhteisiä keikkoja Raidin kanssa. Raid kokee myös rakkauden hetkiä nakkikioskin myyjänä toimivan Tarjan (Mari Rantasila) kanssa.

En katsonut tätä sarjaa TV:stä tullessa, mutta korjasin virheen myöhemmin. Onneksi tein niin, sillä tässä on kyseessä mahdottoman hieno teos. Tunnelma on hyvin surullinen. Henkilöillä on omat ongelmansa ja maailma on mätä paikka. Jokaista hahmoa elämä on kolhinut enemmän tai vähemmän. Raid tuo esille Suomesta sen varjopuolen kertomalla korruptiosta, kaatopaikalla elävistä juopoista ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäänneistä hyypiöistä.

Henkilökerronta on todella vahvaa ja näyttelijät osaavat asiansa. Kai Lehtinen on hyvä Raidina ja Oiva Lohtander loistava Janssonina. Mari Rantasilan roolityö on todella aito. Jokainen sivuhenkilökin on mieleenpainuva ja vahvasti näytelty. Juha Muje on aivan mahtava, Kari Sorvali tuo huumoria mukaan, Markku Maalismaa on hauska rekkakuskina nimeltä rekkamies, Mira Kivilä oli myös todella hyvässä vedossa poliisipäälikkönä ja myös Kirsti Väänänen osasi asiansa. Myös Tapio Liinoja pahiksen roolissa on aivan upeaa työskentelyä.

Kuitenkin Janssonin ja Sundmanin ohella suosikkihahmoiksini kohoaa Esko Salmisen upeasti näyttelevä Uki ja Pekka Huotarin yhtä upeasti esittävä poliisi Huusko. Uki on hyvin katkera ja kostonjanoinen tyyppi. Huuskoa on puolestansa elämä potkinut päähän teräskengillä. Pekka Huotari tekee ehkäpä koko elämänsä parhaimman roolin tuona aidonoloisena miehenä. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat molemmat hienoa työtä.

Raid sisältää yhteiskuntakritiikkiä, joka kiehtoi minua todella paljon. Koulun yhteiskuntaopin tunnit olisikin hyvä käydä läpi ennen tämän tarkistamista, niin voi aiheesta saada revittyä enemmän irti. Meno on realistista ja kerronta vähäeleistä. Dialogi on loistavaa, tosin sitä ei paljon kuulla. Ikimuistoisia repliikkejä tästäkin on syntynyt. Kuivaa ja kyynistä huumoriakin on tuotu hyvin mukaan.

Niinpä. Eipä tästä oikein mitään pahaa sanottavaa löydy. Taitavasti kerrottu ja hienosti toteutettu kotimainen rikostarina, jonka jaksaa katsella läpi useampaankin otteeseen. Tämä poiki jopa jatkoa elokuvamuodossa, joka ei tosin päässyt tämän legendaarisen TV-sarjan tasolle, mutta sekin kannattaa tarkistaa.

Pisteet: rating 100,000

Thoke
Tykittäjä, 39 arvostelua
Arvosteltu: 27.05.2004
Katsottu: DVD

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Harakiri
Harakiri arvosana 4,21
Harakiri
Dolls
Dolls arvosana 4,31
Dolls
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,38
Vihreä maili

Sarjan tiedot

Raid
Raid arvosana 4,45
Genret:
Draama,
Tuotantovuosi:
2000
Pituus:
504 min
Ohjaajat:
Tapio Piirainen
Käsikirjoittajat:
Harri Nykänen, Tapio Piirainen
Pääosanäyttelijät:
Esko Salminen, Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Markku Maalismaa, Oiva Lohtander, Pekka Huotari
Maat:
Suomi
Jaksoja:
12 kpl