Arvostelu

Heh. Niinpä.

Raid-tv-sarja on yksinkertaisesti yksi parhaista suomalaisista tekeleistä mitä on selluloidille painettu ja vetää vertoja vanhojen maestrojen töille. DVD-julkaisu on erinomainen tapa tutustua sen maailmaan.

Pikkurikollinen Raid(Kai Lehtinen) palaa pitkän poissaolon jälkeen Suomeen vain kuullakseen että hänen tyttöystävänsä on kuollut. Viranomaisten mukaan tyttö teki itsemurhan mutta hänen isänsä Ukin(Esko Salminen) mukaan "ne tappo sen henkisesti, tyttö hoiti fyysisen puolen" tarkoittaen suurfirma Esconia. Nyt on aika haudata vanhat miesten väliset kinat ja ruveta etsimään syypäätä.

Raid kerää kokoon vanhan Marabou-jenginsä ja saa pian selville, että Escon suunnittelee todellakin jotain hämärää. Siihen on myös sotkeutunut Raidin vanha tuttu Hammar(Tapio Liinoja) jonka kanssa Raidilla on runsaat kalavelat selvittelemättä.

Samaan aikaan Pasilassa ammutaan TV-studioon poliisi juuri ennen lähetystä ja kyyninen komisario Jansson(Oiva Lohtander) saa homman selvitettäväkseen. Pian hänen ja Raidin tiet kohtaavat tutkimusten myötä, tarkemmin sanottuna Shellin miestenhuoneessa ja he huomaavat etsivänsä samaa päämäärää. Raid tutustuu myös suloiseen nakkikiskan myyjään Tarjaan(Mari Rantasila) josta tulee olemaan vielä käytännön hyötyäkin. Ajojahti voi alkaa...

Raid on mestarillinen eepos ihmisen tunteista ja sen kiemuroista. Sarjan laajasta henkilökaartista löytyy joka lähtöön ihmistä, joiden tiet tuntuvat kohtaavan mystisesti, usein heidän tietämättään. Tätä kaikkea kruunaa kuuluisa kyyninen huumori, joka kuivan sarkastisesti hymyilee pirulle takaisin. On piristävää kuulla lauseessa kolmenkymmenen sanan sijasta kolme. Lakoninen tyyli tuntuu ihastuttavan muitakin, jopa Kaurismäen vihaajia(kuten minä).

Näyttelijät ovat huippuluokkaa ja loistavia on mahdoton poimia joukosta. Oiva Lohtanderista on tulemassa kovaa vauhtia Suomen Brando ja aivan ansiosta ja Kai Lehtinen on loistava nimiroolissa, samoin Mari Rantasila tiedostavana aktivistina.

Sivuhahmoja on lukemattomia mutta minua miellyttivät Leo Jokelaa muistuttava Juha Muje pornokauppias Sundmanina, veteraani Esko Salminen katkerana Ukina, Markku Maalismaa rekkakuskina joka tuo sarjaan huumoria sekä ennen kaikkea Tapio Liinoja kylmänä teurastaja-Hammarina, jonka hahmo osoittautuu Raidin kiehtovaksi sidekickiksi täysin tahtomattaan. Mieleen jää myös Pekka Huotarin erinomaisesti tulkitsema elämän kolhima poliisi.

Kunniamaininnat ansaitsevat veteraanit Helge Herala, Leif Wager sekä Heikki Määttänen silkoista taiteellisista ansioista. Sarjahan jäi sekä Wagerin että Määttäsen viimeiseksi bravuuriksi ja kummallekkin olisi toivonut pitempää elämää. Rauha heidän sieluilleen.

Raid kuuluu erityisesti tv-sarjana yleis-sivistykseen ja sisältää mm. upeita westernvaikutteita, varsinkin mahtipontisessa lopputaistelussa. Musiikki, ohjaus, käsikirjoitus ja eritoten näyttelijät ovat aivan omaa luokkaansa joten jos et ole tv-sarjaa vielä missään muodossa nähnyt niin suosittelen hankkimaan sen DVD:llä mitä pikimmin :)

Anteeksi, minun on pakko tällä kertaa lopettaa tykitys kliseeseen.

Niinpä.

Pisteet: rating 100,000

John Lennonjohto
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 07.08.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,05
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,42
Scarface - arpinaama
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Sarjan tiedot

Raid
Raid arvosana 4,45
Genret:
Draama,
Tuotantovuosi:
2000
Pituus:
504 min
Ohjaajat:
Tapio Piirainen
Käsikirjoittajat:
Harri Nykänen, Tapio Piirainen
Pääosanäyttelijät:
Esko Salminen, Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Markku Maalismaa, Oiva Lohtander, Pekka Huotari
Maat:
Suomi
Jaksoja:
12 kpl