pasa

pasa

Käyttäjä, 2 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (19)

19.05.2015 klo 04:15

Mad Max: Fury Road

Harvalle rebootille/remakelle (ylipäätään millekään elokuvalle) on näin korkeita odotuksia asetettu ja moni ei usko ihmeisiin. Koskaan aiemmin kukaan ei kuitenkaan ole saanut tehdä näin vapain käsin lähellekään yhtä hullua 150 miljoonan dollarin elokuvaa. Joskus riski kannattaa, nimittäin kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista toimintaelokuvista ja Fury Road ylittää kaikki odotukset.

rating 100,000

24.04.2014 klo 04:41

Texas Chainsaw 3D

Älyttömiä juonenkäänteitä, sielutonta teinislasheria keskivertoa kehnommin tehtynä ja Eastwoodin poikakin tuntuu juuttuneen näyttelemään kömpelösti yksiulotteisia rooleja huonoihin elokuviin. 70-luvulle sijoittuva alkujakso oli mahtava ja odotukset kohosivat kattoon. Kun siirryttiin nykyaikaan, odotukset loppuelokuvaa kohden putosivat lattianrajaan ja viimeistään viimeisellä kolmanneksella mentiin jo perustusten alapuolella. Uusintaversiolle olisi odottanut tällaista jatkoa, mutta alkuperäis(t)en vääristyneen ahdistavasta ja sekopäisestä maailmasta ei ollut mitään jäljellä. Jopa vuoden -94 TCM-yritelmä on mestariteos tähän verrattuna.

06.08.2012 klo 07:21

Pappi lukkari talonpoika vakooja

Tinker Tailor Soldier Spy edustaa viime vuosien elokuvien parhaimmistoa. Visuaalisesti kaikessa värittömyydessään ja karuudessaan erittäin toimiva, äänimaailma seuraa samalla tasolla ja erinomaiset näyttelijät vielä kirsikkana kakun päällä. Hidastempoinen kerronta ja oletettavasti realistisen ote kylmän sodan vakoiluun toimivat hyvin ja ihme kyllä, tempasivat mukaansa huomattavasti tiiviimmin kuin vakavimmatkaan Bond-rymistelyt.

Täysin moitteeton esitys TTSP ei ole, sillä katsojalle syötetään nimiä, koodeja ja tapahtumia hyppien eri ajanjaksojen ja maiden välillä hyvinkin nopeasti. Keskittyminen kaiken ruudulta hyppivän informaation rekisteröimiseen herpaannuttaa hieman elokuvan tunnelmasta ja maailmasta, eikä katsoja pääse kovinkaan helpolla sisään ensimmäisellä kerralla.

Harmillista kyllä, aloitin ensimmäisellä kerralla katsomaan tätä hieman väsyneenä ja pakko oli aloittaa uudestaan myöhemmin kun en vain jaksanut keskittyä. Samaan kuoppaan putosin Syrianankin kanssa, joskin TTSP:n sisäistin huomattavasti paremmin johtuen ehkäpä yhtenäisemmästä kokonaisuudesta ja mielenkiintoisemmasta aiheesta.

rating 80,000

13.07.2012 klo 06:17

Gran Torino

Eastwood on kunnostautunut 2000-luvulla erityisesti ohjaajana, mutta Gran Torinon myötä hänen uransa paras roolisuorituskin päivittyi uudelle vuosituhannelle.

GT:n tarina on melko simppelistä rakenteestaan hyvin mukaansatempaava, lähinnä monipuolisen hahmokaartin ja Eastwoodin itsensä näyttelemän Walt Kowalskin kasvutarinan takia. Valitettavasti elokuvassa varsin suuressa roolissa olevat hmong-heimoon kuuluvat näyttelijät suorastaan huokuvat kokemuksen puutetta ja heti oman natiivikielensä ulkopuolelle siirryttyään roolisuoritukset vaihtelevat kelvollisesta ala-arvoiseen, ainakin Eastwoodin rinnalla. Hänen työstään ei sitten moitteen sijaa löydykään, itse asiassa kyseessä saattaa olla jopa koko hänen pitkän uransa mielenkiintoisin rooli ja roolisuoritus.

Kokonaisuutena Gran Torino on koskettava, viihdyttävä ja ajoittain hyvinkin humoristinen "jäähyväiselokuva" Clint Eastwoodin näyttelijänuralle. Yhdeksän katselukerran jälkeen sivuroolien heikot roolisuoritukset alkavat pistää silmään ajoittain, mutta jo pelkästään Eastwoodin mahtavan roolisuorituksen takia GT on katsottava aina uudelleen ja uudelleen.

19.06.2012 klo 06:07

Blade Runner

Arvostelu on Final cut -versiosta.

Harva elokuva kestää uusintakatselua niin paljon kuin Blade Runner. Kauniin synkkä visuaalisuus yhdistyy saumattomasti unenomaiseen äänimaailmaan ja mahtaviin roolisuorituksiin. Dialogi pursuaa runollisuutta ja sisältää yhdet elokuvahistorian parhaista repliikeistä. Taidokkaat lavastukset ja pienoismallit paljastavat katsojalle Los Angelesin pelottavan realistisena tulevaisuuden visiona, jota Cronenwethin taidokas kuvaus ja Vangeliksen musiikki tukevat upeasti. Harrison Ford nimikkoroolissa ja Rutger Hauer replikanttina tekevät kiistatta yhdet parhaista rooleistaan.

Elämää ja luomista pohtiva tarina tuo itsestään aina uuden vivahteen esiin jokaisella katselukerralla. Jokaisen yksityiskohdan merkitys korostuu kun katsoja viimeistään toisella katselukerralla huomaa kaikki vihjeet ja vihjailut. Kerronta etenee sopivaan tahtiin antaen katsojalle aikaa ymmärtää näkemäänsä ja näin ollen katsoja pääsee eläytymään elokuvan luomaan illuusioon syvemmin. Elokuvan esittämä visio saasteiden pilaamasta, ylikansoittuneesta ja synkästä tulevaisuudesta on vieläkin ajankohtainen aihe, ja sopii kuin nyrkki silmään 2000-luvun synkkyysbuumiin. Vuosi 2019 toki on hieman liian aikainen arvio Blade Runnerin teknologialle, mutta heti vuosiluvun hävittyä ruudusta katsoja unohtaa sen ja alkaa elää Dickin ja Scottin näkemystä tulevaisuudesta.

Elokuvan arvostelu näin pitkällisesti oli ehkä turhaa, sillä koko arvostelun voi summata sanomalla että Blade Runner on ehdottomasti paras koskaan tehty elokuva.

rating 100,000

09.05.2012 klo 04:21

Batman - paluu

Burtonin ensimmäinen Batman-elokuva määritteli käsitykseni Lepakkomiehestä elokuvissa, eikä Batmanin paluu petä. Burton vetää sarjakuvamaisuuden vieläkin pidemmälle ja lataa ruutuun kaksi erinomaista pahista Elfmanin erinomaisen musiikin tahtiin.

Vaikka ensimmäisen osan synkästä ilmapiiristä puuttuu paljon, tilalla oleva huumori toimii politiikkaan vahvasti nojaavan vakavamielisen juonen ja synkän lavastuksen keskellä vallan mainiosti. Juoni toimii tällä kertaa paljon edellistä paremmin ja hahmot pysyvät ruudulla yllättävän tasavertaisina, vaikka Pingviini onkin hieman muita keskeisemmässä osassa.

Yhteen vetona Batman - paluu on jopa edeltäjäänsä parempi ja enemmän ohjaajansa näköinen teos. Huumoripitoinen, sarjakuvamainen, poliittinen, mutta silti synkkä ja jollain tapaa realistinen paluu Gothamin kieroihin piireihin toimii hyvin.

rating 80,000

09.05.2012 klo 04:06

Batman

Tim Burtonin visio Batmanista on se, johon olen kasvanut. Vasta sen jälkeen tutustuin Adam Westiin ja nyt viimeisimpänä Nolanin realistisempiin elokuviin. Burtonin elokuvassa esitelty Gotham ja Batman-puku ovat visuaalisesti parasta antia mitä Lepakkomies-elokuvilla on tähän päivään asti ollut tarjota. Valitettavasti Michael Keaton Bruce Waynen roolissa jää Nicholsonin Jokerin varjoon aivan liikaa, itse asiassa jopa hovimestari Alfredia näyttelevän Michael Goughin suoritus on muistettavampi. Batmaniksi Keaton kuitenkin muuntautuu hyvin pätevästi, saaden vaisusti esittämästään miljönääristä hyvinkin pätevän kostajan.

Tarinapuolella sijaitsevatkin sitten ne suuret ongelmat. On rakkaustarinaa, rikoksen selvittelyä, uusia syyttäjiä sun muuta. Bruce Waynen ja Vicki Valen rakkaustarinalle uhrataan aivan liikaa aikaa, sillä hahmojen välinen kemia ei toimi ollenkaan ja kyseinen sivujuoni ei herätä minkäänlaisia tunteita muun kuin turhuutensa osalta. Harvey Dentin pieni sivurooli jää myöskin aivan liian pieneksi. Miksi näinkin keskeinen hahmo esitellään oikein omalla kohtauksellaan, kun kerran hahmo ei edistä juonta mitenkään, eikä siihen itse asiassa saa mitään tuntumaakaan. Dent ei tee elokuvan aikana oikeastaan mitään minkä takia hänet piti sisällyttää elokuvaan.

Jokeri on elokuvan keskeisin hahmo, ehdottomasti. Nicholson näyttelee roolinsa hyvin, ja juuri tämän elokuvan psykopaattiklovni oli pitkään minulle se oikea Jokeri. Sitten tuli The Dark Knight ja näytti kuinka tämä hahmo pitää esittää. Nyt jälkikäteen vähemmän nostalgialasit silmillä arvostellessa Nicholsonin roolisuoritus on hyvä, mutta valitettavan paljon ylinäytelty ja omaan makuuni liian sarjakuvamainen muutoin synkkään elokuvaan.

Burtonin luoma Batman määritteli pitkälti nykyisen sarjakuvaelokuvan ja vaikka miljöötä lukuunottamatta kaikki onkin tehty jo onnistuneemmin, lopputulos on silti viihdyttävä, vetovoimainen ja tunnelmaltaan ehdottomasti lähinnä sarjakuvia, ainakin omasta mielestäni.

rating 80,000

25.04.2012 klo 00:49

Hobo with a Shotgun

Tuota noin... Mitenkähän tätä kehtaa arvostella? Hobo with a Shotgun on Rodrigues/Tarantino -kaksikon Grindhouse-projektia ja sen toista jälkeläistä selkeästi parempi esitys. Planet terror kaatui liian pitkälle hiottuun meininkiin, vaikka onkin "sarjan" toiseksi paras. Death proof puolestaan oli auttamattoman tylsä ja mitäänsanomaton tribuutti kaahailuelokuville. Machete puolestaan otti viihdyttävän ideansa, ja teki siitä puuduttavan, mitäänsanomattoman CGI-mellakan. Hobo puolestaan nakkaa varovaisuuden nurkkaan ja ryhtyy syöksemään 80-luvun roskaelokuvan törkyisimpiä gore-efektejä ja hienoimpia kliseitä asenne ylikierroksilla kohti katsojaa. Veri lentää, dialogi tökkii taustalla touhutaan jotain aivan irrelevanttia ja Rutger Hauerin upeasti tulkitsema pummi tykittää rosvoja ja pedofiilijoulupukkeja haulikolla. Pakko myöntää, että vaikka Hobo ei tarjoilekkaan kovin järkevää tarinaa eikä juuri mitään kovin edistyksellistä, se on viihdyttävin elokuva 2000-luvulla, ja koska viihdyttävyys on sen ainoa päämäärä:

rating 90,000

25.04.2012 klo 00:01

Menetetty maa

Vuoden 2007 parhaista elokuvista tämä on toinen, There will be bloodin ollessa se hivenen parempi. Menetetty maa on TWBB:n lailla hieno kokemus rautaisella castingilla ja simppelillä tarinalla. Hidastempoinen draama vaan on korvattu rikoselokuvan ja toimintadraaman toimivalla yhdistelmällä.

Näyttelijöistä löytyy tässäkin tapauksessa todellisia helmiä, Tommy Lee Jones ehdottomasti kärjessä väsyneenä seriffinä. Hieman perinteisestä poikkeava kerronta ja vangitsevat dialogikohtaukset ovat Menetetyn maan suurimmat plussat. Myöskin voimakkaat toimintajaksot ovat normaalia uskottavampaa katsottavaa ja hahmot haavoittuvaisempia ja inhimillisempi kuin yleensä tämän genren tuotteissa. Kokonaisuutta kuitenkin vaivaa hieman turha kiirehtiminen. varsinkin loppupuolella tapahtumat hujahtavat jopa aavistuksen turhan nopeasti hyppien ohi.

4.5/5

rating 90,000

25.04.2012 klo 00:01

Menetetty maa

Vuoden 2007 parhaista elokuvista tämä on toinen, There will be bloodin ollessa se hivenen parempi. Menetetty maa on TWBB:n lailla hieno kokemus rautaisella castingilla ja simppelillä tarinalla. Hidastempoinen draama vaan on korvattu rikoselokuvan ja toimintadraaman toimivalla yhdistelmällä.

Näyttelijöistä löytyy tässäkin tapauksessa todellisia helmiä, Tommy Lee Jones ehdottomasti kärjessä väsyneenä seriffinä. Hieman perinteisestä poikkeava kerronta ja vangitsevat dialogikohtaukset ovat Menetetyn maan suurimmat plussat. Myöskin voimakkaat toimintajaksot ovat normaalia uskottavampaa katsottavaa ja hahmot haavoittuvaisempia ja inhimillisempi kuin yleensä tämän genren tuotteissa. Kokonaisuutta kuitenkin vaivaa hieman turha kiirehtiminen. varsinkin loppupuolella tapahtumat hujahtavat jopa aavistuksen turhan nopeasti hyppien ohi.

4.5/5

rating 90,000

24.04.2012 klo 23:53

There Will Be Blood

Itselleni tämä ja Menetetty maa ovat jollain tasolla melko samanlaisia elokuvia. Kumpikin sijoittuu samantyylisiin maisemiin, kummassakin näyttelijät ovat upeita ja tulivat vielä samana vuonnakin. There will be blood on kuitenkin kaksikosta se vaikuttavampi.

Mahtavilla näyttelijöillä varustettu vaikuttava ja hidastempoisuudestaan huolimatta koko kestonsa ajan tiukasti otteessaan pitävä draama on nykyään melko harvinainen elokuvatyyppi. TWBB kuitenkin on kaikkea tuota ja vielä enemmänkin: visuaalinen puoli tukee tarinaa mainiosti, tarina toimii ja mikä tärkeintä, uskottavuutta löytyy jokaiselta osa-alueelta. Day-Lewis tekee vaikuttavan roolityön ja onkin koko elokuvan suurimpia kantavia voimia. Tarina ei itsessään varmasti toimisi keskinkertaisemmalla näyttelijäntyöllä.

4.5/5

rating 90,000

24.04.2012 klo 23:40

The Toolbox Murders

Genren yleisestä tyylistä poiketen Toolbox Murders käynnistyy varsin nopeatempoisella sarjamurhalla, mikä nostaa rimaa loppupuoliskon osalta. Valitettavasti vastaavanlaista lahtausta ei jatkukaan enää puolivälin jälkeen, vaan elokuva tekee täyskäännöksen vakavan rikosdraaman suuntaan. Tämä osoittautuu elokuvan suurimmaksi kompastuskiveksi, sillä hidastempoinen selvittely ja murhaajan äärimmäisyyksiin vedetty uskontoselittely eivät jaksa täysin kannatella pitkien siirtymäkuvien ja keskinkertaisen näyttelijätyön painoa.

Vaikka Toolbox Murders sisältää todella tunnelmallista kuvastoa, nättejä vähäpukeisia tyttöjä, toimivan soundtrackin ja runsaasti verta, loppupuoliskon kehnohko yritys vakavasta rikosdraamasta pudottaa sen pisteitä. Rytmitys on niin pahasti metsässä että työkalupakki jää sinne keskivertoslashereiden joukkoon.

rating 70,000

22.03.2010 klo 00:48

Teksasin moottorisahamurhaaja 2

Älytöntä kohellusta, toinen toistaan kummallisempia hahmoja ja raakaa väkivaltaa.

Alkuperäisen Texasilaisen tunnelmaa, sitä piinaavaa ahdistusta ja nerokasta umpimustaa huumoria ei pysty jäljittelemään, mutta kaiken voi aina vetää yli. Tobe Hooperin käsissä vanhoista kunnon Sawyereista ja muutamasta ratkiriemukkaasta uudesta tuttavuudesta on muovailtu omalla tavallaan alkuperäisen elokuvan tunnelmaa lähentelevä varsin hauska, sekä samaan aikaan varsin ahdistava pikku elokuva.

Hahmot on vedetty aivan överiksi, mikä toimii paria poikkeusta lukuunottamatta, väkivaltaa on lisäilty huimasti edellisestä osasta ja mikä tärkeintä, koko soppa tursuaa aina vain absurdimpaa ja mustempaa huumoria. Melko viihdyttävästä ja todellakin överiksi vedetystä kokonaisuudesta jää kuitenkin hieman tasapainoton ja hämmentynyt vaikutelma.

22.03.2010 klo 00:36

Tron

Perinteinen Disney-leffa, ainakin melkein. Kolmessa kymmenessä vuodessa yllättävän vähän vanhentuneet tehosteet ja rotoskooppitekniikka näyttävät kömpelöiltä ja kulmikkailta. Se tosin ei ole kokonaan miinus, sillä siihen aikaan pelit sun muut tietokonegrafiikat näyttivät pääasiassa kulmikkailta 2D- lankamalleilta, ja itse asiassa tietokoneen mikropiirien sisällä voisi vieläkin kuvitella näyttävän melko abstraktilta ja tavallaan koruttomalta.

Juonipuoli jää Tronissa aavistuksen efektimyrskyn varjoon eikä juoni muutenkaan edusta mitään uutta. Uudemman efektimyllerryksen, Avatarin tavoin Tron kertoo myös kulunutta sankaritarinaa muukalaisesta pelastamassa vierasta sivilisaatiota. Muutoinkin kumpaakin elokuvaa vaivaavat pääasiassa samat ongelmat, eli juonen korvaavat tehosteet.

Tron kuitenkin voittaa myöhäisemmän "kopionsa" pelkällä kulttimaineellaan, uuden tekniikan uranuurtajana ja huomattavasti sympaattisempana teoksena.

01.08.2008 klo 06:20

Evil Dead - Kauhun riivaamat

Evil Dead on ainoita kauhuelokuvia, jotka jaksavat viihdyttää ja säikytellä kerta toisensa jälkeen. Vaikka tämä osa onkin luokiteltu kauhuksi ja minullekin sitä joskus niin pelottavana hehkutettiin, kyseessä on ehdottomasti kauhukomedia, tai ainakin kauhuelokuva runsaalla (ja tahattomalla) huumorilla. Muutama kunnon säikäytys toki löytyy, pari ihan karmivaa kohtausta ja muutama melko järkyttävä kuva. Niin ja toki kamalia näyttelijöitä, kasa kliseitä, huonoja stop-motion -tehosteita ja jumalaton läjä jatkuvuusvirheitä.

Ensimmäisen osan jälkeen ei enää yhtään ihmettele miksi Raimi lähti viemään Evil Dead -sarjaa tarkoituksellisesti komedian suuntaan. Ensimmäinen osa yrittää tosissaan olla vakavaa kauhua, mutta luiskahtaa reippaasti tahattoman komedian puolelle jo alkupuolella.

Kokonaisuutena ensimmäinen ED on hiton hyvää hömppäviihdettä ja omalla sarallaan merkittävä elokuva.

rating 100,000

12.06.2008 klo 19:37

Tiedän mitä teit viime kesänä

Tuota vanhaa arviotani vähän korjaillen kirjoitan tänne uuden.

Eli, Tiedän mitä teit viime kesänä on hyvin perinteistä ja kliseistä teinikauhua, ja kaiken lisäksi varsin hidastempoista sellaista. Toisaalta, hidastempoisuus on vain eduksi, ja erottaa tätä edes hieman niistä muista 90 -luvun teinikauhuiluista. Kliseitäkään ei ole älyttömiä määriä ja kokonaisuus on varsin viihdyttävä.

Tiedän mitä teit viime kesänä on varsin positiivinen yllätys ja varsinainen valopilkku 90 -luvun teinikauhuelokuvien keskellä. Screamia ei vielä voiteta mutta lähelle tämä jo menee.

rating 100,000

11.06.2008 klo 03:49

Hostel

Hostel on erikoinen tapaus, sillä siinä ei ole mitään, mikä tekisi siitä hyvän elokuvan, mutta siinä on sitäkin enemmän aineksia hyvään viihteeseen. Ja ei Hostel muuta taida yrittääkään kuin viihdyttää. Ja shokeerata.

Elokuva alkaa kolmen kaverin seksin ja huumeiden täyttämästä matkasta läpi Euroopan ja päättyy armottomaan kidutusjuhlaan, jossa verta tai katsojaa ei säästellä.

Hostel on aliarvostettu teos, sillä vaikka se ei ole elokuvana kovinkaan hyvä, se on viihdeleffana erinomainen.

* * * * / * * * * *

rating 90,000

24.03.2008 klo 03:54

Texasin moottorisahamurhat

Ahh, Teksasin moottorisahamurhaaja huokuu tunnelmaa, mitä mikään nykyelokuva ei voi luoda. Se on elokuva, joka uhkuu ennennäkemätöntä realismia ja kauhua. Teksasin moottorisahamurhaaja ei sisällä graafista väkivaltakuvastoa paljoakaan, mutta nokkelien kuvakulmien ja taidokkaan kerronnan avulla se muuttuu katsojan mielessä nopeasti armottomaksi graafisen väkivallan täyttämäksi painajaisuneksi, jolle ei näy loppua. Juuri sen takia elokuva kiellettiin monissa maissa (mm. Suomi).

Vaikka kyseessä onkin "vain" 70 -luvun amatöörikauhuelokuva, se on paljon muutakin kuin huutamista ja lahtaamista. Elokuva on täynnä yhteiskuntakritiikkiä ja mustaa huumoria, jotka ryydittävät tarinaa mukavasti.

Lopuksi totean vain, että TCM:llä on paikkansa tärkeimpien kauhuklassikkojen listan kärkipäässä. Se on uskomattoman vaikuttava ja tunnelmallinen välähdys menneiltä vuosikymmeniltä.

rating 100,000

24.03.2008 klo 03:41

Teksasin moottorisahamurhaaja 2

Laitetaampas kommenttia tästäkin leffasta.

Ensimmäinen TCM oli pääasiassa psykologinen kauhuelokuva, joka sisälsi runsaasti yhteiskuntakritiikkiä ja mustaa huumoriakin oli mukana. Valitettavasti ihmiset eivät silloin nähneet elokuvasta muuta kuin silmittömän väkivallan ja kuvitellun verenroiskeen, jonka Hooper oli luonut taidokkaalla tarinankerronnallaan ja Pearl ahdistavilla kuvillaan ja nerokkailla kuvakulmilla.

Hieman yli 10 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen Hooper palasi Moottorisahamurhien ääreen, tällä kertaa tarkoituksenaan painottaa sitä edellisestä elokuvasta huomaamatta jäänyttä huumoria. Näin ollen Hooper täytti toisen Moottorisahamurhaajan graafisella väkivaltakuvastolla ja täysin yliampuvalla huumorilla, mutta kansa ei halunnut enää toista Moottorisahamurhaajaa. Elokuvasta ei pidetty 80 -luvulla, ja harvat pitävät nytkään. TCM 2 ei ole tarpeeksi verinen, siinä on liikaa huumoria eikä se ole pätkääkään pelottava. Se on vain yksi vähemmän onnistunut kasarisplätter muiden kaltaistensa joukossa. Vai onko?

Loppujen lopuksi se on kuitenkin ihan viihdyttävä ja selittää perheen elämää ensimmäisen osan jälkeen. Mikä parasta, sitä ei ole tehty puhtaasti rahankiilto silmissä kuten Hills Have Eyes II:sta.

5/10

Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu

Profiilin tiedot