Miihkali

Miihkali

Tykittäjä, 89 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (30)

17.10.2022 klo 19:27

Halloween Ends

Jestas, miten huonoa dialogia.

rating 20,000

14.03.2022 klo 16:46

rating 70,000

02.12.2021 klo 19:16

Ghostbusters: Afterlife

Alkuperäinen Ghostbusters on kaukana mestariteoksesta, mutta sen klassikon asemaa ei käy kiistäminen. Minkäänlaista tarvetta jatko-osalle ei ole, mutta toisaalta koko tuoteperheen lähtökohta on sen verran höpsö, ettei jatko-osasta isompaa haittaakaan ole.

Afterlife on suunnilleen niin hyvä elokuva kuin kehtaa vaatia. Se ei paskanna alkuperäisen elokuvan päälle, muttei myöskään sorru orjallisesti tallaamaan vanhoja latuja. Uudet hahmot ovat sympaattisia ja keskenään erilaisia mutta pelaavat samalla vähintään tyydyttävästi yhteen. Ennen kaikkea uusia hahmoja on sopivan vähän. Eniten pidin Mckenna Gracen esittämästä nörttityttö Phoebesta, joka lienee jonkin sortin jonkin sortin autisti ja löytää haamunmetsästyksen kautta paikkansa maailmassa. Olin itse lapsena vähän samanlainen — tosin huomattavasti tyhmempi, eikä haamuja näkynyt.

Vanhat parrat vilahtavat elokuvan lopussa. Kyse on lähinnä vähän tavallista pitemmästä cameosta. Nostalgiaa on mukana reippaasti muttei kuitenkaan niin paljon, että koko filmi tukehtuisi silmäniskujen alle.

Yleissävy on leppoisa ja lempeä. Elokuva tiedostaa, ettei siitä tule mitään uutta mestariteosta. Vitsit eivät ole erityisen hauskoja ja tuskinpa niitä on sellaisiksi tarkoitettukaan, mutta ne ylläpitävät kodikasta tunnelmaa. Sama pätee toimintaan: elokuva ei todellakaan vedä katsojaa penkin reunalle kynsiä järsimään, mutta tylsyyskään ei toisaalta iske.

Ei tämä mielestäni ole sen huonompi kuin alkuperäinenkään, jos kohta ei parempikaan. Aiemmat jatko-osat jäävät kauas taa.

rating 60,000

03.11.2021 klo 20:04

Eternals

Kunnianhimoisin mutta samalla myös epäonnistunein MCU-elokuva tähän mennessä. Kauniita otoksia on Eternalsissa paljon, tolkkua huomattavasti vähemmän. Elokuvassa on liikaa kaikkea: henkilöhahmoja, aikatasoja, tapahtumapaikkoja, sivujuonia, galaktisia örkkejä, viittauksia sarjismytologiaan... Marvelille ominaista silmäniskuhuumoria on onneksi aika vähän, ja näin raskassoutuiseen tarinaan se sopisikin todella huonosti.

Juoni on oikeastaan vain toisinto Avengers-elokuvien jatkumosta: ensin pelastetaan maailmaa, sitten tulee riitoja ja lopuksi palataan yhteen pelastamaan maailma vielä kerran. Muovisen räikeä CGI ei herätä ihmeen tuntua, vaan muinaisuuteen sijoittuvat kohtaukset muistuttavat lähinnä Civilization-videopelien tunnelmasta. Toiminta on tyypillistä supersankarihuttua: yli-ihmiset leijuvat ilmassa ja ampuvat laaseria silmistään.

Päähenkilöiden välinen konflikti on huonosti perusteltu, joten sitä pitää useampaan otteeseen alleviivata pitkillä monologeilla. Oikeastaan kaikki elokuvassa tapahtuu vain siksi, että sen pitääkin tapahtua.

Ikuisia on niin paljon, ettei kaikista millään ehditä kehitellä kunnon hahmoa. Eniten pidin Gemma Chanista ja Salma Hayekista. Hayek varastaa kohtaukset pelkällä länsäolollaan. Harmi, että hän katoaa tarinasta jo alkupuolella. Myös se Bollywood-tähti palvelijoineen oli ihan hauska.

Lia McHugh’n tulkitsema esiteinin näköinen menninkäinen alkoi sen sijaan jossain vaiheessa ärsyttää, vaikka McHugh sinänsä tekeekin kaiken sen, mitä näin kököllä käsikirjoituksella on mahdollista tehdä. Angelina Jolien hahmo jää viitteelliseksi. Barry Keoghan vetää roolinsa autopilotilla.

rating 20,000

23.09.2021 klo 11:54

Destroyer

Toimiva elokuva, vaikkakin asetelmiltaan ja tapahtumiltaan aika perinteinen. Todellinen yllätys piilee siinä, miten tarina kerrotaan. Se tuo likakyttägenreen aitoa tuoreutta, vaikka toki lajityyppi on sen verran tymäkkä jo lähtökohdiltaan, että perinteisetkin genren elokuvat tapaavat toimia ihan hyvin.

Nicole Kidman tekee yhden uransa mielenkiintoisimmista roolisuorituksista, joka osoittaa hänen muuntautumiskykyään. Hän on uskottava sekä nuorena ja toiveikkaana keltanokkana että läpikotaisin kyynistyneenä ihmisrauniona. Kidman ei kuitenkaan aivan kykene lataamaan hahmoonsa sellaista tuskaa, vitutusta ja vaaran tuntua, joka nostaisi jännitteen uudelle tasolle.

Lopun valo- ja vapahdussymboliikka on kovakouraista ja oikeastaan tarpeetonta. Eikö elokuva muka voi vain kertoa kauheiden ihmisten kauheista teoista, ilman sen syvällisempiä opetuksia?

rating 60,000

09.08.2021 klo 15:06

Atomic Shark

Monesta haielokuvasta poiketen Atomic Shark rakentaa komediaa muunkin kuin tahallisen huonouden ja absurdien kuolinkohtausten varaan. Vitsien rytmitys on melko napakka ja alan elokuvista tuttuihin tilanteisiin luodaan jännitettä humoristisilla yllätyskäänteillä. Hauskimmillaan elokuva on kohtauksessa, jossa päähenkilöt syövät ravintolassa. Paikalle tupsahtaa tosi-TV-kuvausryhmä: ”Näytelkää että teillä on hauskaa, mutta älkää puhuko oikeasti...” Käsikirjoituksessa on ideaa, mutta kokonaisuus etenee verkkaisesti eikä elokuva missään vaiheessa naurata ääneen. Lopputaistelu kestää arviolta 20–30 minuuttia, eli aivan liian pitkään.

rating 20,000

20.06.2021 klo 20:41

Godzilla vs. Kong

King Kong hakee onton maan keskipisteestä kirveen ja tappaa sillä robottigodzillan. Ovathan ne apinat sympaattisia, mutta ei tällaista hulinaa jaksa kahta tuntia katsoa.

rating 20,000

14.05.2021 klo 13:58

Kuudes aisti

Olen halunnut nähdä tämän lapsuusvuosieni yllätyshitin jo vuosikymmenien ajan. Nyt se on viimein koettu.

Bruce Willis tekee uransa ehkä hienovaraisimman roolin, ja Haley Joel Osment suoriutuu ikäänsä (11 vuotta) nähden uskomattoman hyvin. Oscar-ehdokkuus oli todellakin ansaittu. Parasta elokuvassa on Tak Fujimoton viipyilevä, kauniisti soljuva kuvaus. Kauhuntunne rakentuu vähitellen, ja hienovaraista huumoriakin on siellä täällä mukana.

Loppuyllätys toimii hyvin, mutta samalla elokuva nojaa siihen liiankin kanssa. Muutenkin viime silaus jää puuttumaan. Elokuva on aidosti pelottava ja liikuttava, mutta viime kädessä asetelmiltaan aika perinteinen.

rating 60,000

17.03.2021 klo 09:46

Piano

Kaunis ja tunnelmallinen elokuva, jossa Holly Hunter tekee hämmästyttävän roolisuorituksen mykkänä pianistina. Kuvaus on unenomaista ja musiikki tukee tarinaa ja päähenkilön itseilmaisua hyvin. Uuden-Seelannin mutaisesta viidakosta otetaan kaikki irti.

Anna Paquinin suoritus päähenkilön tyttärenä on erinomainen, aikuis-Paquinin myöhemmistä rooleista en ole jaksanut innostua. Harvey Keitelin rooli on perinteisen keitelmainen, siitä puuttuu heittäytyminen ja twist joka vakuuttaisi katsojan siitä, että hahmo on joku muu kuin Harvey Keitel.

Piano on niitä harvoja elokuvia, jotka voisivat hyötyä lisäpituudesta. Erityisesti päähenkilön tunteet Keitelin hahmoa kohtaan kaipaisivat lisävalotusta. Loppuratkaisu liikutti minut kyyneliin, mutta nyt yön yli nukuttua tuntuu, että Hollywood-siirapin puolelle mentiin.

Vielä 1990-luvun alussa tällainen pienehkön budjetin (7 miljoonaa dollaria) draama saattoi nousta yllätyshitiksi ja tienata budjettinsa takaisin 20-kertaisesti. Nykyään samaan vaadittaisiin päivänpolitiikkaa, jos nyt sekään riittäisi.

rating 60,000

12.08.2020 klo 11:15

Basic Instinct - Vaiston varassa

Basic Instinct oli aikanaan iso hitti ja aloitti 1990-luvun eroottisen jännäribuumin. Syynä olivat epäilemättä elokuvan valtavirtaelokuvaksi ronski seksuaalisuus ja sadomasokismiin vivahtavat teemat.

Vanha irstailija Paul Verhoeven osaakin kyllä luoda eroottista jännitettä ja kutitella katsojan vatsanpohjaa. Muuten elokuva on jokseenkin puiseva. Symboliikka on kovakouraista ja juonenkuljetus ennalta-arvattavaa. Tarinan ytimessä olevaa murhamysteeriä voisi kuvata lähinnä film noiriksi ilman noiria.

Itsevarma Sharon Stone tekee kaikesta huolimatta magneettisen roolin. Michael Douglas tyytyy olemaan oma pallinaamainen itsensä.

rating 50,000

12.08.2020 klo 10:59

Bilitis - tyttö ja unelma

Upeasti kuvattu mutta äärimmäisen hidastempoinen draama koulutytön seksuaalisesta heräämisestä. Nakuilua ja erityisesti naisten välistä sellaista on reippaanlaisesti.

Ohjaajan kiinnostus alastomiin teinityttöihin herättää kysymyksiä, joihin en välittäisi löytää vastausta. Käsikirjoituksessa ei ole päätä eikä häntää, muuten tuotantoarvot ovat pornoelokuvaksi korkeat.

Pierre Louÿsin kerrassaan mainion alkuperäisteoksen kanssa ollaan tekemisissä lähinnä temaattisella tasolla. Elokuvan parasta ja kestävintä antia on Francis Lain unenomainen musiikki.

rating 50,000

04.06.2020 klo 08:59

Sand Sharks

Evoluution oikusta hietahait siirtyvät kuivalle maalle ja alkavat terrorisoida tuppukylän käpyisiä rantafestareita. Budjetti on selvästi ollut jopa haileffaksi kengännauhaluokkaa, koska suurin osa tapoista tapahtuu kuvan ulkopuolella ja CGI on aivan järkyttävää katsottavaa.

Kuten Ö-elokuvissa usein on tapana, kannessa luvataan siekalematonta eksploitaatiota, mutta DVD:ltä löytyy puolitoistatuntia kesäteatteritason draamakomediaa. Ei nyt sillä, että se ketään yllättäisi, kun leffan nimi on Sand Sharks. Huumorin virkaa toimittaa rasittava itsetietoinen länkytys. Parodiset viittaukset kuuluisampiin haileffoihin (Tappajahai, Deep Blue Sea) herättävät syvää myötähäpeää.

Elokuvan ainoa vähänkään samaistuttava hahmo, Vanessa Lee Eviganin esittämä serihvi, heittää veivinsä jo puolivälin tienoilla. Sen jälkeen tässä paskakasassa ei ole mitään katsomisen arvoista.

Erään näyttelijän nimi muuten on Edgar Allan Poe IV.

rating 10,000

23.11.2019 klo 20:35

Kaupunki helvetissä

Blaxploitaatiota ja kyttäleffaa sekoittavassa rikosjännärissä valkoihoinen apinamies vetää päähänsä afronmuotoisen tupeen, lankkaa naamansa mustaksi ja lähtee teloittamaan viattomia ohikulkijoita. Välillä soitellaan poliisille vihjepuheluja tekaistulla afroamerikkalaisella korostuksella ja haukutaan päähenkilöä neekeriksi. Saako etsivä Frank Savage selville murhaajan todellisen henkilöllisyyden?

Saa.

Elokuvan alku on tarantinomaisessa törkeydessään jos ei viihdyttävä niin ainakin kiinnostava. Epäkorrekti meininki unohtuu puolivälin jälkeen jonnekin ja jäljelle jää rutiininomaista vigilantismia. Pahiksen motiivi jää epäselväksi ja soundtrack koostuu paremmin Lemmenlaivaan sopivasta iskelmästä. Huvittavassa loppuhuipennuksessa nähdään henkilöauton ja (maassa pysyttelevän) lentokoneen välinen takaa-ajo.

rating 50,000

24.06.2019 klo 20:54

The Invincible Armour

Absurdia kung fu -hupia, jossa toinen toistaan karvaisemmat papparaiset etsivät yrityksen ja erehdyksen kautta heikkouksia toistensa puolustuksessa. Lopulta Akilleen kantapää löytyykin – palleista kun puristaa niin henki lähtee kovemmastakin kamppailijasta. Englanninkielisestä dubista jää parhaiten mieleen kummallisella kurkkuäänellä örähtelevä lakeija.

rating 70,000

07.06.2019 klo 08:49

Golden Swallow

Toimiva wuxia-melodraama, jossa mieleenpainuvinta ovat upeat vuoristo- ja metsämaisemat sekä luonnonkauniilla paikoilla tapahtuvat taistelut. Aidot ulkokohtaukset ovat mukavaa vaihtelua Shaw Brothersin myöhempien elokuvien sarjakuvamaisiin lavasteisiin.

Kuvaus on sekin Shaw-elokuvalle poikkeuksellisen eläväistä kamera-ajoineen, vinksahtaneine kuvakulmineen ja dramaattisine zoomauksineen. Tästä kiitos kuulunee ohjaaja Chang Chehille (mm. Crippled Avengers ja Five Element Ninjas). Välillä kuva tosin tarkentuu väärin, minkä seurauksena osa otoksista on sumeahkoja.

Yhteys alkuperäiseen Come Drink With Me’hen on viitteellinen, ja Cheng Pei Pein esifeministinen sankaritar Kultapääsky on alennettu lemmenjanoisten poikien kiistakapulaksi. Myös taistelukohtauksista puuttuu ensimmäisen osan henkeäsalpaavan hurja tempo, vaikka verta vuodatetaankin vapaamielisesti.

rating 60,000

05.05.2019 klo 19:09

Paholaisen takapiha

Tällä elokuvalla oli kunnia olla ensimmäinen itse ostamani videokasetti. Juonen virkaa toimittaa hattarascifin perinteinen lääkeklišee: troppi ei poistakaan harhoja, vaan tekee niistä totta. Tarkempia muistikuvia elokuvan tapahtumista ei liiemmälti ole.

rating 40,000

28.01.2019 klo 19:54

Iron Sky: The Coming Race

Voi vittu miten huono elokuva.

rating 10,000

25.05.2018 klo 21:33

Five Element Ninjas

Viisi venomia -leffoista ehkä se kaikkein taistelulajipainotteisin. Mättäminen alkaa heti alkuminuuteilla ja jatkuu hyvän aikaa ilman hengenvetoja. Puolivälissä hidastetaan hiukan tahtia ja kuvioon astuu romanttista draamaa sekä hovijuonittelua. Loppuhuipennuksena lisää turpaanvetoa. Mukana on siis kaikkea, mitä hyvältä kung fu -elokuvalta sopii odottaa.

Kamppailukohtaukset ovat Venomeille tyypillisesti erittäin tyyliteltyjä, pikemminkin modernia tanssia kuin taistelua. Bonuksena mukana on viiden kiinalaisen elementin mukaan ottelevia ninjoja, jotka mm. naamioituvat puiksi ja pukeutuvat kullanväriseen folioon.

Kestoa on kokonaisuudella ehkä hieman liikaa, mutta komeaa akrobatiaa yhtä kaikki.

rating 70,000

21.11.2014 klo 11:05

Pahan mahti

Ei tämä aivan surkea ollut. Ensimmäinen puolituntinen kopioi Se7eniä minkä kerkiää, mutta sen jälkeen juonessa riittää yllättäviä ja jopa omaperäisiä käänteitä. Näyttelijät tekevät perusvarmaa työtä ja Mulcahyn visuaalinen tyyli on tallella, vaikka kamerankäyttö olikin paikoin melko rauhatonta. Pahiskin oli toimiva, vaikka sortuikin lopussa melko naurettavaan remuamiseen.

rating 60,000

18.11.2014 klo 11:37

Paholainen soittaa

Aivan uskomattoman pöljä yritelmä kauhuelokuvaksi. Vai mitä muuta voi sanoa kamera-ajoista, jotka seuraavat lattialla itsekseen liukuvaa murhaajapuhelinta? Huonompaa käsikirjoitusta tai latteampia näyttelijöitä saa hakea. Lewisin karisma, Deodaton ohjaajantaidot sekä Claudio Simonettin syntikkapop pelastavat sen mitä pelastettavissa on.

rating 30,000

17.11.2014 klo 20:11

Sharknado

Aivottomuudessaan todella viihdyttävää huttua. Se vähän harmittaa, että suuren osan ajasta päähenkilöt vain kököttivät autossa ja huristelivat eteenpäin. Hiukan lisää tempoa ja vielä piirun päättömämpiä ideoita, ja käsissä olisi ollut vuosikymmenen tähän asti paras toimintaelokuva.

rating 50,000

29.09.2009 klo 18:06

Twilight - Uusikuu

Koska se tulee olemaan paska.

rating 20,000

24.01.2009 klo 17:13

Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia

Todella hieno komedia. Ei tämä mikään tappohauska ole, mutta ottaen huomioon että elokuva kertoo maailmanlopusta, ydinsodasta ja vielä hyvin realistisesti, on se hyvin onnistunut musta komedia. Erikoisinta on, että vaikka elokuvassa välillä nauraa ääneen, Tohtori Outolempi ei ole mitenkään helppo tai kevyt elokuva. Itse asiassa se taitaa olla kaikkien aikojen surullisin komedia. Hienoa työtä Kubrickilta jälleen.

rating 60,000

22.01.2009 klo 19:03

Hyvät, pahat ja rumat

Sergio Leone on kyllä äijä. Huippuwestern Hyvät, pahat ja rumat sykähdyttää, jännittää, puhuttelee eikä osoita vanhenemisen merkkejä. Todella hieno ja monipolvinen tarina, jossa parhaan näyttelijänsuorituksen tekee Eli Wallach (eli ruma). Clint Eastwood on myös hyvä, "hyvä" kun on. "Paha" Clee Van Cleef jää hitusen ohueksi, muttei niin paljon, että se haittaisi kokemusta.

Parasta on kuitenkin Leonen hidas kerronta, joka näyttäytyy mielenkiintoisena kontrastina miehen nopeille leikkauksille. Teos jää mieleen kummittelemaan hienosti niin, että teho tuntuu voimakkaimmillaan vasta päiviä katsomisen jälkeen. Ennio Morriconen upeat musiikit säestävät elokuvaa komeasti. Kyyninen mestariteos, jossa varmaa on vain, että kaikki ovat mestariampujia ja katsojan itsensä päätettäväksi jää, kuka lopulta oli hyvä, kuka paha ja kuka ruma.

rating 90,000

31.12.2008 klo 19:56

Blade Runner

Eipä tämä juuri Director's Cutista eroa, mutta lievästi parempihan tämä on kun tästä pikkuvirheitä on korjattu. Jos ei ole vielä mitään elokuvan versiota hankkinut, kannattaa ostaa juuri Final Cut, mutta Director's Cutin omistajien ei kannata vaivautua ellei luokittele itseään elokuvan HC-faniksi.

rating 100,000

27.10.2008 klo 23:09

Full Metal Jacket

Huh huh mikä sotaelokuva, todella hyvä raina. Kriittinen muttei kuitenkaan tyydy vain osoitteluun. Näyttelytyö on upeaa ja Kubrick ohjaa Tunteella. Vaikuttavaa oli erityisesti kuvaus stm. Pellen henkisestä degeneroitumisesta persoonaansa epätoivoisesti varjelevasta "älyköstä" lopulta kylmäksi tappajaksi. Eräs kaikkien aikojen parhaista elokuvista, yhdessä Rautaristin kanssa maailman paras sotaelokuva.

rating 80,000

27.10.2008 klo 23:06

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini

Jaahas, menin sitten kirjoittamaan arvostelun. Tuntui vain että elokuvasta on niin paljon sanottavaa, vaikka omahyväisyyttähän tämä oikeasti siis on.
Eli poistin alkuperäisen kommentin.

rating 90,000

21.09.2008 klo 20:07

Good Night, and Good Luck.

Siltä varalta jos joku ihmettelee 'Teatterissa'-merkintää niin katsoin elokuvan aikanaan elokuvateatterissa. Virkistin nyt muistia katsomalla sen DVD:ltä ennen arvostelua, mutta ajattelin kuitenkin pistää 'Teatterissa'-merkinnän koska yleisvaikutelma on kuitenkin kyseisestä sessiosta, parin vuoden takaatakin.

rating 70,000

18.09.2008 klo 22:26

I Bought a Vampire Motorcycle

Ois ittellänikin tarkotus katsoa mutten tiedä mistä voisi hankkia laillisesti.

rating 70,000

08.09.2008 klo 17:44

Länsirintamalta ei mitään uutta

Juu kyllähän tämä hyvä elokuva oli. Ei paljoa lisättävää Jurpon arvosteluun.

rating 80,000

Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu

Profiilin tiedot

TOP-listat