Jude

Jude

Käyttäjä, 10 fania

Friday the 13th ranking

1

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Leffasarjan neljäs osa parantaa hieman kolmannesta osasta, mutta vain hieman. Oikeastaan tässä toteutetaan samaa kaavaa kuin edellisessäkin osassa (ylläri) ja mukana on myös ne muutamat halpamaiset säikäytyskohtaukset (joskin niitä tuntui olevan nyt vähemmän), loppuratkaisuun oli sentään pyritty keksimään jotain erilaista mikä oli ihan hyvä juttu. Päähahmot ovat lähes yhtä kepeitä kuin kolmannessa osassa, vaikka onhan tässä sentään mukana itse Crispin Glover joka vetää aivan hulvattoman roolin.

Friday the 13th: The Final Chapter rating 3,53

2

Perjantai 13. päivä, osa 3 (1982)

Oh boy... taas mennään. Tämän kauhuelokuvasarjan kolmas osa ei kyllä paljoa petraa edellisistä osista, paremminkin kahden aiemman osan juttuja kierrätetään ja juonikin on rakennettu entistäkin ohuemmaksi. Toisaalta oli ihan hyvä että leffa saatiin rullaamaan nopeammin, mutta kieltämättä meno alkaa maistua äkkiä puulta kun moni kohtaus tuntuu toistavan samaa ennalta arvattavaa kaavaa. Onhan tämä ehkä hiukan aiempaa osaa heikompi, mutta kertakatseluna menee vielä jotenkuten läpi. Plussat alku- ja lopputekstimusiikeista.

Perjantai 13. päivä, osa 3 rating 3,54

3

Perjantai 13. päivä, osa 2 (1981)

Odotin tältä leffasarjan ensimmäiseltä jatko-osalta jotain parempaa mutta jouduin kyllä nyt hieman pettymään. Monet ennalta-arvattavat säikäytykset ja tapot alkavat maistua puulta nopeasti eikä juoneenkaan saatu luotua mitään kovin mullistavaa uutta juttua. Homma vedetään siis vähän liiaksi varman päälle mikä koituu leffan kohtaloksi, tyypillisiä nopeasti väsätyn jatko-osan heikkouksia siis. Onneksi loppupuolella sentään oli muutama ihan hyvin tehty kohtaus, mutta eipä tästä hirveästi muuta jää käteen. Keskiverto kasarikauhua, ei sen enempää. Tässä kuitenkin alkaa huomata miksi Halloween ja A Nightmare on Elm Street -leffasarjat vievät pidemmän korren verrattuna näihin.

Perjantai 13. päivä, osa 2 rating 3,41

4

Perjantai 13. (1980)

Koska perjantai 13. päivä on taas tässä kuussa niin piti kaivaa tämä slasher-klassikko esiin ja katsastaa se kun muistikuvat viime näkemän pohjalta olivat jo hatarahkot. Ei tämä ehkä täysin ole kestäny aikaa, mutta muutamissa kohtauksissa luonnon helman tiivis tunnelma saadaan taltioitua aika hyvin valkokankaalle ja nuo kohtaukset vakuuttavat vielä tänäkin päivänä. Soundtrack on ottanut paljon vaikutteita mistäs muustakaan kuin Psykosta, joitakin muita yhtäläisyyksiä näiden leffojen välillä on myös. Kaikenkaikkiaan ihan kelpo viihdettä vielä nykypäivänä, tiivistunnelmainen loppupuolisko nostaa tähdet kolmeen.

Perjantai 13. rating 3,22

5

Friday the 13th Part 5: A New Beginning (1985)

Kun neljäs osa meni vielä suht helposti läpi niin tässä kohtaa alkaa tehdä jo vähän tiukkaa. Nyt vaikutti hieman siltä että ideat alkoivat viimeistään tässä kohtaa loppua ja jostain piti vain äkkiä keksiä ohuen ohut juoni, ja sellainen tässä viidennessä osassa onkin. Loppuun pyritään kyllä vääntämään twistiä mutta eihän sekään mene ihan nappiin. Elokuvan tunnelmakin on aika väljä verrattuna aiempiin osiin kun mukana on enemmän kasarihassuttelua ilman suurempaa päämäärää. Miguel Nunezin esittämästä Demon-hahmosta tulee kuitenkin ehdottomat plussat (You're gonna get it, bitch!), todella huvittava hahmo jota olisi jaksanut seurata pidempäänkin.

Friday the 13th Part 5: A New Beginning rating 2,59

6

Friday the 13th Part 6: Jason Lives (1986)

Leffasarjan kuudennessa osassa älytään ottaa melko mukava kieli poskella-asenne käyttöön ja se tekeekin tästä osasta edellistä paremman. Lisäksi 80-luvun jälkipuoli alkaa näkyä ja kuulua kun soundtrackillä pauhaa lähinnä hard rock (Alice Cooperin tunnaribiisistä propsit of course), mutta se ei ollut ollenkaan huono juttu. Visuaalisesti oltiin myös menty eteenpäin edellisen osan tyylistä. Kaikenkaikkiaan tämä oli kelpo kauhukomediaa jonka katsoo aika kivuttomasti läpi.

Friday the 13th Part 6: Jason Lives rating 3,60

7

Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

Tämä seitsemäs osa menee omilla listoillani jonnekin sinne kuudennen ja kolmannen osan välimaastoon tason suhteen, joskin tykkäsin pienistä fantasia-jutuista joita tähän osaan tuotiin ja ne loivat omaa camp-arvoa elokuvaan. Melko helposti tästä tulikin mieleen A Nightmare on Elm Streetin neljäs osa vaikkei tämä nyt ihan sille pärjännytkään (kuin sattumalta nämä julkaistiin samana vuonna). Soundtrack ei ole edellisosan veroinen mutta visuaalisesti ollaan aika samalla tasolla, lisäksi pimeissä rämeiköissä lymyilevä ja yhä brutaalimmaksi muuttunut Jason on juuri oikeanlaisessa ympäristössä. Kieltämättä tämänkin katsoi varsin kepoisasti läpi.

Friday the 13th Part VII: The New Blood rating 3,21

8

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)

No nyt alkaa olla jo melkoista jöötiä tämä osa. Kasarimusaa on pariin otteeseen kehissä ja pari tappoa on tehty ihan hyvin, muuta tästä ei sitten jääkään käteen. Jasonin ottaminen pois metsiköistä oli tyhmä idea jo paperilla, eikä se muuttunut tässä miksikään. Juoneen ei saada rakennettua edes sitä vähäistä syvyyttä mitä aiemmissa osissa oli, ja pääosien teinitkin näyttelevät jopa Friday-mittapuulla kehnosti. Tähänastisista Friday-jatko-osista tämä on kieltämättä heikoin.

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan rating 3,16

9

Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

Pienoinen yllätys oli että Jason Goes to Hell on jopa näin katselukelpoinen jatko-osa, ehkä se yllätys johtui edellisosan huonoudesta mutta kyllähän tämän katsoo paljon mieluummin joka tapauksessa (se ei toki tee tästä vielä mestariteosta, mutta kuitenkin). Juoni on taas lähempänä jotain sci-fi elokuvan juonta mutta onhan siinäkin puolensa. Päähahmoihin ei saada kummoista syvyyttä, mutta gorepuoli on suht hyvää vaikkei muuten fiilis olekaan ihan parhaiden jatko-osien tasolla.

Jason Goes to Hell: The Final Friday rating 2,88