James_Bond

James_Bond

Käyttäjä, 32 fania

David Lynch

1

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö (1986)

Ei ehkä niin "sekavasti" tai "omituisesti" tehty kuin Lynchin uudemman ajan teokset, mutta niiden tapaan yhtä unenomainen ja säväyttävä painajaiskuvaus, joka syväluotaa sekä ihmismielen haluihin että ympäristöolojen vaikutuksiin. Elokuva siis sukeltaa ehkä perinteisestäkin ideastaan huolimatta todella syvälle mysteerin maailmaan ja oikeastaan tavallaan kysenalaistaa sen kuka on "mielisairas" tai "hullu" ja kuka ei. Onko se Dennis Hopperin esittämä vanha äijä vaiko kenties Laura Dernin tulkitsema pinnallisessa maailmassa elävä tyttö?Lynchillä on kyky muodostaa erilaisista oudoilta tuntuvista kohtauksista kokoon jokseenkin järkevä teos, josta voi löytää uudelleen yhä vain uusia puolia. Blue Velvetissäkin on monta jännää kohtausta, kuten päähenkiö Jeffreyn piilleskely kaapissa, katsellen kuinka Frank hyväksikäyttää naistaan ja kutsuu äitiä. Tavallaan tuossa kohtauksessa, jossa Frank kieltää Dorothya katsomasta häntä, Frank yrittääkin kieltää tapahtumaa ja sen kauheuksia myös itseltään. Hän haluaa sulkea pois naisen katseen, sen joka saa hänet tuntemaan olonsa kauheaksi. Näin Frank kykenee hirmutekoihinsa ja elää pakkomielteissään, jotka tuntuvat kehystävän hänen kaikkia tekemisiään, hänen koko elämäänsä.Blue Velvetin huikeat kamera-ajot, yksitoikkoisen amerikkalaiskaupungin alemman, "näkymättömän" kerroksen eli alamaailman mestarillinen kuvaus sekä ihmissuhteiden ja tunteiden huikea esittelytapa tekevät tästä ajattoman mestariteoksen. Lynchin ura on myöhemmin muuttunut ehkä erikoisemman oloiseksi, mutta jo näissä aiemmissa teoksissaankin hän todisti olevansa mestarillinen tarinankertoja ja uuden amerikkalaisen elokuvan kärkiohjaajia.

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö rating 4,10

2

Mulholland Drive (2001)

Jälleen kerran David Lynch on luonut hyvin omituisen, mutta monimerkityksellisen elokuvan, jossa tunnelman hallinta on erinomaista ja loppupuolella normaalilta vaikuttava tarina saa aivan uusia ulottuvuuksia. Elokuvan heikkoudeksi jää pienoinen laahaavuus keskivaiheilla eikä itse tunnelmakaan kehity huippuunsa tarpeeksi nopeasti.Muuten Mulholland Drive on kuitenkin kiintoisa tutkielma unista, todellisuudesta, haluista, peloista jne. Siitä voi löytää vaikka mitä symboleja ja piilomerkityksiä, mutta tunnelma on se pääasia. Valitettavasti tämä ei yllätä aivan samalla tavalla kuin mm. Lost Highway tai Inland Empire. Jos alkupuolelta karsittaisiin muutama turhalta tuntuva kohtaus ja Lynchin hypnoottinen ote ottaisi jo alussa rajumman linjan, imaisisi elokuva varmasti paremmin mukaansa ja tuntuisi näin paljon syvemmältä katselukokemukselta.

Mulholland Drive rating 4,03

3

Lost Highway (1997)

Monitulkinnallinen surrealistinen mestariteos yhdeltä nykyajan parhaimmista ohjaajista. Elokuva sekoittaa ainutlaatuisella tavalla toden ja fiktion ja kasvaa pienistä lähtökohdistaan vaikuttavaksi psykologiseksi matkaksi syvälle ihmisen sieluun ja modernin maailman harhaannuttavaan ympäristöön. Elokuva on täynnä maalauksellisia kuvia ja vaikuttavia otoksia niin maanteiltä kuin kotioloistakin. Myös hiljaisuus tuo tähän oman säväyksenä, samoin oudot hahmot.

Lost Highway rating 4,08

4

Elefanttimies (1980)

Loistava elokuva, mestariteos ihmisen erilaisuudesta. Todella taidokasta kuvausta ja tarinankerrontaa. Monet kehuvat leffaa sen ajankohtaisuuden ja draaman vuoksi, mutta omalta osaltani tuon lisäksi menee kiitos sille ketä ei nirsoillut julmuuden kanssa ja luonut tästä tyyliteltyä jenkkimössöä. Ei ollenkaan yliarvostettu! Kehutkaa lisää, Elefanttimies on maineensa ansainnut. Elokuva on yhtä raaka kuin maailma johon se syntyi. Sairas julmuus herättää aina ajatuksia.

Elefanttimies rating 4,35

5

Eraserhead (1977)

Eraserhead rating 3,72

6

Villi sydän (1990)

Ei Lynchin parhaita, vaikkei toki huonokaan. Vaikka elokuvan tarina on tuttu, on onni ettei sitä ole sentään toteutettu kaavamaisesti, vaan mukana Lynchin taidokas kosketus sekoittaa huumoria ja synkkyyttä sekä kehystää koko paketti upeilla maisemakuvilla, joista hiipii esiin toinen toistaan omituisempia henkilöitä, mm. Willem Dafoen hienosti tulkittu psykopaatti. Kaiken kaikkiaan hyvä kuvaus amerikkalaisen unelman hakemisesta ja eksymisestä jonnekin muualle.

Villi sydän rating 3,67

7

Dyyni (1984)

Ei nyt voi oikein kahtaa tähteäkään antaa tälle, toistaiseksi ohjaaja David Lynchin huonoimmalle elokuvalle, jonka surkeus johtuu varmasti siitä, mitä WGB alempana mainitsee eli studiot ovat rajoittaneet ohjaajan oikeuksia.Dyynissä on upeat musiikit ja ohjaus on parhaimmillaan eeppisissä maisemakuvissa sekä huikeissa unijaksoissa. Muuten kyseessä on massayleisöä kosiskeleva fantasiapelleily, josta ei jää oikein mitään muuta mieleen kuin aavikko täynnä jättiläismatoja. Kaikenlisäksi Dyyni on ylipitkä ja outo sekoitus Star Trekiä, Starship Troopersia, Jak and Daxter kolmosta (peli), ja jopa Star Warsia. Efektit ovat kökköjä, mutta eivät niin kökköjä, että huvittaisivat. Käsikirjoitus on päätöntä hyppelyä ja täynnä outoa scifinörttisanastoa. Dyyni on vain elokuva, jossa ei toimi oikein mikään muu kuin taustamusiikki ja parit maisemaotokset. Niin ja ne unikuvat.

Dyyni rating 2,86

8

Inland Empire (2006)

David Lynch on omaperäinen ohjaaja, jonka tuotantoon mahtuu jos jonkinlaisia teoksia. Inland Empire on todella omituinen ja tarkoituksella kerronnallisesti haastava teos, joka pitää nähdä uudestaan, jotta siitä saisi enemmän irti, vaikka ensimmäiselläkin kerralla sain siitä edes jonkun verran tolkkua. Välillä saattaa tuntua siltä kuin Inland Empire olisi tylsä kasa tekotaiteellisia ja turhan oudoksi väännettyjä kohtauksia toistensa perään, mutta koko jutussa on silti ideaa suuntaan jos toiseenkin. Elokuvan voi tulkita tietysti monella eri tavalla ja jokainen tämän nähnyt muistaa taatusti ensimmäisten asioiden joukossa ne hassut jänishahmot. Lynch sanoo tehneensä elokuvaa sitä mukaa kuin ideoita syntyy ja näistä yksittäisistä ideoista varsinainen ideapommi syntyykin, tällä kertaa nimeltään Inland Empire.Elokuva poikkeaa visioillaan, oivalluksillaan, ajatuksillaan ja tyylillään, eli oikeastaan kokonaan nykyajan Hollywood-tuotannosta ja pelkästään se riittää syyksi nähdä tämä teos, joka luo jälleen uudenlaisen katsauksen siihen, mitä kaikkea elokuva voi olla, mitä kaikkea on vielä näkemättä. Inland Empiren loppukohtaus oli hyvin tunnelmallinen, kuten toki koko muu paketti, mutta ehkä jollain täysin samalla, mutta niin erillä tavalla.

Inland Empire rating 3,51