J.Lipponen

J.Lipponen

Käyttäjä, 9 fania

Vuonna 2015 katsotut leffat

1

Conan hävittäjä (1984)

kaikesta kömpelyydestään ja halvasta ulkoasusta huolimatta jotakuinkin kerran katsottava filmi. Parasta antia leffassa oli oikeastaan ympäriinsä loikkiva ja kiljuva Grace Jones sekä Tracey Walterin koominen pikkuroisto Malak.

Conan hävittäjä rating 2,97

2

Alien - ylösnousemus (1997)

Positiivinen yllätys. Vaikka juoni ei olekaan kovin erikoinen petraa leffa ulkoasussa sekä brutaalin toiminnan määrässä. Viihdearvoa siis löytyy yllin kyllin.

Alien - ylösnousemus rating 2,94

3

Kaappaus merellä (1992)

On se Seagal ihme jätkä. Ilme ja rasvaletti eivät värähdäkään vaikka kuinka riehutaan. Näin ollen tämänkin parissa reilu puolitoistatuntinen hujahtaa vallan mukavasti.

Kaappaus merellä rating 3,34

4

Cobra (1986)

Yllättävän freesinä pysynyt kasarimättö.. Hyvin kuvattu ja käsikirjoitettu. DVD kotelon takakannessa ollut K18 merkintä kuitenkin tuotti pienoisen pettymyksen. Ei tämä ollutkaan niin rujoa meininkiä kuin olisin toivonut.

Cobra rating 3,57

5

Reservoir Dogs (1992)

Ei kyllä vastannut mielipidettäni erinomaisesta leffasta oikeastaan miltään osin. En silti pettynytkään, päinvastoin tämähän on yhtä cooliuden ja loistavan dialogin juhlaa. Se mikä sitten hieman tökki oli juonenkuljetuksen äkkinäinen hyppiminen ajasta ja paikasta toiseen. Pitänee vissiin katsoa jossain välissä uudelleen.

Reservoir Dogs rating 4,25

6

Apinoiden planeetta (1968)

Vaikka ajan hammas on päässyt puraisemaan leffan tehosta osan pois, on silti kyseessä hyvinkin opettavainen filmi ihmisen typeryydestä. Toisaalta toimii myös kevyenä scifi-seikkailu viihteenä ihan miten itse kukin sen haluaa nähdä.

Apinoiden planeetta rating 3,98

7

Miehuuskoe (1967)

Alkuun vallan toimivaa ja hauskaa settiä, mutta Benjaminin jouduttua kahden naisen loukkuun alkaa sitten loppuun saakkka jatkuva tylsä säntäily ja säheltäminen. Soundtrack on muuten silkkaa timanttia.

Miehuuskoe rating 3,99

8

Kuoleman merkki (1990)

Kaikin puolin nautittavaa ysärimäiskettä.

Kuoleman merkki rating 3,48

9

Pimeyden armeija (1993)

Otetaan tukku kliseitä, fantasia,scifi,kauhufilmeistä sekä keskiaika eepoksista ja ympätään niiden siteeksi simppeli juoni. Tästä saadaankin kasaan oivallisen viihdyttävä leffapläjäys. Tylsää hetkeä ei sekaan mahdu ja karuilta näyttävät efektitkin ovat tyyliin sopivat. Litra pari verenroisketta lisää olisi kyllä tehnyt gutaa, mutta se on pieni miinus se.

Pimeyden armeija rating 3,81

10

Kuningasjätkä (1997)

Käypä filmi suomalaisen miehen sielunkuvasta. Ajoittain ylilyötyä näyttelemistä ,mutta toisaalta Franzen ja Nikkari ovat rooleissaan vallan loistavia. Lisäksi leffa on kestonsa ajan jotenkin irrallinen eikä juonessa ole kunnon koukkua. Vastapainoksi koskimaisemiin sijoittuvassa kuvauksessa on kuitenkin jotakin koskettavan harrasta ja kaunista. Suosittelen pienellä varauksella kaikille kotimaisen elokuvan ystäville.

Kuningasjätkä rating 3,22

11

Konna ja Koukku (1977)

Kunnon vanhanajan vauhtikomedia, joka jättää katsojalleen hyvän mielen.

Konna ja Koukku rating 3,77

12

Täydellinen sotilas (1992)

Melkoinen Dolppa show, jonka viihdyttävyyttä ei onnistu pilaamaan edes perse paljaana hilluva van Damme.

Täydellinen sotilas rating 3,28

13

Rocky IV (1985)

Jos unohdetaan jenkkilipun liehuttelu ja Rockyn "glasnost" höperöinti, niin kyllä Rocky IV täyttää paikkansa klassisten turpakäräjä filmien joukossa.

Rocky IV rating 3,63

14

Re-Animator (1985)

Re- Animator heiluu onnistuneesti yököttävän splatteroinnin ja tappiinsa trimmatun mustan komedian rajalla. Koko kestonsa ajan silkkaa kasarihäröilyn ja Jeffrey Combsin riivatun olemuksen juhlaa.

Re-Animator rating 3,84

15

Dawn of the Dead (1978)

Pienestä budjetista sekä teknisistä rajoitteistaan huolimatta lohduttoman ahdistava zombie epidemian kuvaus.

Dawn of the Dead rating 4,20

16

Saturday Night Fever - lauantai-illan huumaa (1977)

Juoni ja henkilöt jäävät filmissä melko ohkaisiksi, mutta mikä siinä hävitään otetaan takaisin glitterillä ja diskonjytkeellä. Ja onhan se Travoltakin tässä vaan niin cool.

Saturday Night Fever - lauantai-illan huumaa rating 3,56

17

Conan - barbaari (1982)

Miekka ja magia genre ei oikein ole ollut minun juttuni, mutta brutaalin kasarimäiskeen kohdalla teen kyllä poikkeuksen. Conan on ajoittain tökkivä leffa ja tahatonta komiikkaakin löytyy varsin paljon. Mutta kun veri ja irtopäät alkavat lennellä mahtipontisen musiikin säestyksellä on ilo ylimmillään. Siinäpä se lyhykäisesti.

Conan - barbaari rating 3,62

18

Punainen skorpioni (1988)

Toimivaa lauantai- illan viihdettä kultaiselta kasarilta.

Punainen skorpioni rating 3,03

19

Teloittaja (1980)

80-luvun leffaksi välillä yllättävän raaka pätkä. Mutta muilta osin ei katsojan käteen elokuvan loputtua jää oikeastaan minkäänlaisia tuntemuksia suuntaan tai toiseen.

Teloittaja rating 2,64

20

Mad Max (1979)

Tämä eka Mad Max on niitä harvinaisia tapauksia, jossa jatko-osat pesevät avauksen mennen tullen. Ainakin mitä filmin kyynisyyteen ja lohduttoman tulevaisuuden esittämiseen tulee. Kaikkinensa pitkälti yli puolenvälin kestävää laahausta seuraava tylystely onkin sitten juuri sitä mitä halusinkin. Tuskin tulen kovin pian katsomaan uudestaan.

Mad Max rating 3,41

21

Kovaotteiset miehet (1971)

Nimensä veroisesti kovaotteista rypistystä funkyltä 70-luvulta.

Kovaotteiset miehet rating 3,98

22

Nasta laudassa (1971)

Suomennettu nimi "Nasta Laudassa" kertookin elokuvasta jo aika paljon. Ei mitään turhaa kikkailua vaan armotonta pisteestä A pisteeseen B kaahaamista kireän kasikoneen muristessa vakuuttavasti.

Nasta laudassa rating 3,75

23

Uhrijuhla (1973)

Kierosti häiriintynyt leffa väkevällä ja koko kestonsa ajan painostavalla tunnelmalla. Katsojalla on jotenkin koko ajan sellainen olo, että kohta tapahtuu hirveitä. Ja kun kauheus sitten pala palalta paljastuu on katsojalla lopputekstien pyörähtäessä näkyviin vähintäänkin levoton olo.Toteutukseltaan Wicker Man on 70-luvun kauhufilmien kärkeä. Vähäeleinen kuvaus yhdistettynä ankean sulkeutuneeseen pikkukaupunki miljööhön on silkkaa piinaa. Näyttelijätkin onnistuvat oivasti kautta linjan rooleissaan. Christopher Leen karisma jää kuitenkin vajaalle hyödyntämiselle, vaikka potentiaalia olisi ollut enempäänkin. Kaiken kaikkiaan silkkaa timanttia vanhempien kauhisteluiden/trillereiden ystäville.

Uhrijuhla rating 3,89

24

Thelma & Louise (1991)

Ajoittain yliampuvasta telaketjufeminismistä huolimatta helkkarin viihdyttävä ja tasa-arvoisia mietteitä herättävä road-movie.

Thelma & Louise rating 3,90

25

Kwai-joen silta (1957)

Uljas henkien taisto ja onnistunut sotakuvaus lähes ilman toimintakohtauksia. Tällaiseen ei enää juurikaan pystytä. Ja voi pojat sitä vihellystä.

Kwai-joen silta rating 4,01

26

Poliisin poika (1997)

Juonikuvioltaan Poliisin poika on aivan onneton räpellys. Se mikä tekee tästä parhaimpiin lukeutuvan finski crime leffan on saumattomasti yhteenpelaavat näyttelijät ja nonstoppina lauotut kuolemattomat repliikit. Viva la junttihuumori!

Poliisin poika rating 4,33

27

Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat (1994)

Välistä ihan hyvää läppää ja reipasta meininkiä,mutta kokonaisuuden pilaa muutama turha "vakava" hetki.

Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat rating 3,20

28

Carrie (1976)

Koskettavan karmea kauhufilmi kiusaamisesta. Sissy Spacek on nappivalinta päärooliin muiden jäädessä lähinnä statisteiksi. Kärsimystä osoittavat ilmeet ja eleet ovat paikoin puistattavan aitoja. Myöskin kuvaus ja leikkaus on tehty ammattitaidolla. Ulkoasu on hieman elähtänyt,mutta mikä siinä menetetään otetaan takaisin loistavalla tunnelman luonnilla.Mielestäni Carrie on 70-luvun kauhuleffojen ehdotonta eliittiä.

Carrie rating 3,76

29

Väristyksiä (1990)

Juntteja, asehulluja sekä rumia jättiläismatoja. Toimiva hatunosto vanhoille b-leffoille.

Väristyksiä rating 3,64

30

Beck 9 - Koston hinta (2001)

Yllätyksetön ja turhan kiireellä etenevä trilleri, eikä kukaan näyttelijöistäkään tunnu saavan itsestään parasta suoritusta irti.

Beck 9 - Koston hinta rating 3,42

31

Beck (1997)

Perus viihdyttävää Beckiä jälleen kerran.

Beck rating 3,32

32

Beck 2 - Ikonien salaisuus (1997)

Kokolailla mitäänsanomaton kaikkien Beckien joukkoon eksyvä pätkä,jossa parasta antia tarjoilee ah,niin natsimainen Gunvald.

Beck 2 - Ikonien salaisuus rating 2,88

33

Beck 3 - Valkeat yöt (1998)

Huumeet,Ruotsi ja villi elektronisen musiikin kyllästämä 90-luku Näistä eväistä on kasattu iholle tunkevan piinallinen trilleri,joka pysyy kaikin osin vielä kasassakin alusta loppuun asti.

Beck 3 - Valkeat yöt rating 3,34

34

Beck 7 - Mahtimies (1998)

Tasaisen varmaa ja viihdyttävää rikosvyyhdin selvittelyä,jonka tällä kertaa erottaa muista Beckeistä Lennart Hjulströmin jäätä suoritus läpeensä pahana Lennart Gavlinina.

Beck 7 - Mahtimies rating 3,39

35

Beck 8 - Pimeyden jäljet (1997)

Suht onnistuneesti käsikirjoitettu pikku trilleri,jonka pilaa liian pehmoinen loppu.

Beck 8 - Pimeyden jäljet rating 2,93

36

Rush Hour - rankka pari (1998)

Kertakäyttöistä toimintahuttua, jonka vahvuus on Tuckerin ja Chanin hyvin yhteen natsaavassa näyttelemisessä. Eipä siinä sen kummempia.

Rush Hour - rankka pari rating 3,54

37

Kärpänen II (1989)

Melkolailla turha uudelleen lämmittely Cronenbergin klassikolle. Ei ulkoasussaan häviä edeltäjälleen ollenkaan,mutta näytteleminen ja ohjaus ovat innotonta rutiinia. Vaan tulipahan katsotuksi.

Kärpänen II rating 2,75

38

Harley Davidson ja Marlboro-mies (1991)

No joo, reippaan toimintapainotteisuuden ja ajoittain päähenkilöparin toimivan läpänheiton ansiosta tämänkin jaksoi katsoa loppuun. Se ei kuitenkaan paljoa auta kun juoni on b-leffojenkin saralla kehno. Filmi on myös ajoittain tahattoman koominen (mm. nahkatakki pahikset).Enpähän toisaalta paljoa odottanutkaan. Miami Vice fanina annan Don Johnsonista lisäpisteen.

Harley Davidson ja Marlboro-mies rating 3,78

39

Deep Rising - uhka syvyyksistä rating 3,06

40

Etsijät (1956)

Taattua Ford laatua. Komeat maisemat ja John Wayne henkisesti arpeutuneena ja armottomana ehkäpä parhaassa roolissaan. Etsijät kiteyttää kaikki lännenelokuvien elementit väkeväksi kokonaisuudeksi, jota katsoessa ei aika käy pitkäksi.

Etsijät rating 4,01

41

Yön silmät (1977)

Ikäisekseen melkoisen raaka ja ahdistava filmi. Pelon tunne kestää alusta loppuun saakka ja vieläpä yllättävän vähällä veren roiskimisella tai muulla shokkikuvastolla. Ei kuitenkaan jää kummittelemaan mielen sopukoihin, mutta kestää silti useammankin katselukerran.

Yön silmät rating 3,70

42

Romanovin kivet (1993)

Jos ei muuta, niin ainakin yritystä olla kuin amerikkalaiset toimintafilmit Romanovin kivistä löytyy. Kuvaus on hoidettu onnistuneesti, turhia hidasteluita ei ole eikä tahattomia korniuksiakaan löydy liikaa. Ainut mistä viitsin rokottaa pisteitä on onnettomat musa valinnat.

Romanovin kivet rating 2,83

43

Kadonnut pataljoona (2001)

Kokolailla pätevä sotarymyäminen. Ei yritäkään olla mitään elämää suurempaa. Katselunautintoa syö ainoastaan ajoittain liian nopea leikkaus.

Kadonnut pataljoona rating 3,28

44

Lainsuojattomat (1980)

En tiedä mihin tekijät ovat pyrkineet lyömällä pääosiin monta veljessarjaa,mutta sekavaksi se tämän filmin henkilöiden seuraamisen ainakin tekee. Leffa antaa lisäksi mielestäni turhan siloitellun kuvan Jamesien johtamasta koplasta. Mutta nämä puutokset korvaa tyly väkivalta ja asiaankuuluvan rähjäinen ulkoasu. Kasari westerniksi ihan onnistunut tapaus.

Lainsuojattomat rating 3,44

45

Rankaisija (1989)

Odotin the Punisherin olevan yhtä kovaa matskua kuin mm. Robocop,mutta petyin pahoin. Toimintaa kyllä riittää ja ruumiitakin tulee kiitettävästi vaan on se kaikki melko munatonta/veretöntä. Lundgren on ihan ok pääroolissaan muiden näyttelijöiden jäädessä kaikinpuolin mitäänsanomattomiksi statisteiksi. Pisteenä Iin päälle musiikkipuoli on ryssitty totaalisesti. Kiitosta annan onnistuneesti valituista kuvakulmista toimintakohtauksissa ja leffan aiheeseen sopivasta synkästä värimaailmasta.Näinollen seuraavaa katselukertaa ei tule ihan äkkiä.

Rankaisija rating 3,62

46

Grindhouse: Planet Terror (2007)

Sekavasta alkupuoliskostaan huolimatta tyylikäs hatunnosto vanhan ajan b-leffoille.

Grindhouse: Planet Terror rating 3,63

47

The Mist - Usva (2007)

Kingin kirjalle uskollisena pysyvä koukuttava trilleri. Roolihahmojen pelko ja epätoivo tuntuvat katselijankin niskassa kiitos konstailemattoman kuvaustyylin,joka ei sorru turhiin kikkailuihin. Näyttelijöiden taso on kyllä aika onneton,mutta toisaalta se tuo mukaan uskottavuutta. Lisäksi erikoistehosteet ovat suoraan sanottuna paskat. Nämä edellämainitut miinukset eivät kuitenkaan romuta toimivaa kokonaisuutta.

The Mist - Usva rating 3,50

48

Helvetin yö (1981)

Helvetin yö on helvetillinen elokuva. Ja äskeinen ei ollut kehu. Pelkkää epäselvää pimeässä suhmurointia koko kestonsa ajan.

Helvetin yö rating 2,25

49

Kun Hunttalan Matti Suomen osti (1984)

Ajoittain ihan pätevä komedia. Turhaa jaanausta on kuitenkin aivan liikaa. No, onneksi filmin kesto on lyhyt.

Kun Hunttalan Matti Suomen osti rating 2,63

50

Ulzana - verinen apassi (1972)

Täysin pätevä westerni minun mielestäni. Intiaanien näkökulmaa olisi voinut tuoda enemmänkin esiin ja muut näyttelijät jäävät selvästi Burt Lancasterin karisman varjoon. Mutta jos tällaiset seikat eivät haittaa on edessäsi taattua viihdettä.

Ulzana - verinen apassi rating 3,18

51

Baader Meinhof Komplex (2008)

Realistinen ja otteessaan koko kestonsa ajan pitävä kuvaus Saksan lähihistorian ehkä kivuliaimmasta ajasta.

Baader Meinhof Komplex rating 3,61

52

Dead Snow (2009)

Jouhevasti etenevää gore hupailua,joka tuo ajoittain mieleen mm. Shaun of the deadin,mutta kulkee silti tyylikkäästi omia polkujaan. Erikoiskiitokset upeista zombie maskeerauksista.

Dead Snow rating 3,36

53

Lainsuojattoman jäljillä (1959)

Ihan asiallinen B-westerni tämäkin.

Lainsuojattoman jäljillä rating 2,76

54

Gestapon vihollinen n:o 1 (1977)

Ihan asiallinen, joskin välillä tuskallisen hidas ja ulkoasultaan turhan halvan oloinen vastarintaliike filmi. Plussaa annan kuitenkin kierosta/reikäpäisestä huumorista ja kokolailla koukuttavasta juonikuviosta.

Gestapon vihollinen n:o 1 rating 3,27

55

Tilinteko (1987)

Mainiota syntikkatunnaria ja Esko Nikkarin huikeaa roolisuoritusta lukuunottamatta aika heikko esitys. Yhdentekevä juoni ja halpa ulkoasu vielä lisäävät piinaa. Onneksi pituutta on sen verran rajallisesti, että jaksoi katsoa loppuun.

Tilinteko rating 2,36

56

Rangaistuspartio (1987)

Semiviihdyttävää sotaräiskettä. Leffa on kuvattu onnistuneesti ja eivätkä näyttelijätkään ihan onnettomia ole. Hasselin kirjojen (olivatpa ne totta tai eivät) raaka sodanvastaisuus kuitenkin puuttuu lähes kokonaan mikä jättää tämän tuotoksen kertakäyttöisten b-sotaseikkailujen sarjaan.

Rangaistuspartio rating 2,32

57

Killer Rats (2002)

Väsynyttä settiä kaikinpuolin. Pisteeni annan kokonaisuuteen nähden onnistuneesta kameratyöskentelystä sekä suht toimivasta pimeyden ja ahtaiden paikkojen hyödyntämisestä "tunnelman" luomisessa.

Killer Rats rating 1,15

58

The Thing (2011)

Yllättävän uskollinen sekä 50-luvun alkuperäisversiolle kuin myös Carpenterin kasaritimantille. Siihen erikoisuudet sitten jäävätkin. En sen ihmeempää kyllä odottanutkaan,joten lopputekstien pyörähtäessä ruutuun fiilis oli ihan ok.

The Thing rating 2,84

59

The Grey - Suden hetki (2012)

Sanoisinpa,että tässä on kyseessä Alien elokuvien asetelma siirrettynä Alaskaan ja ihan kohtalaisesti kaiken kaikkiaan.Sekalaisen lentomatkustajalauman uusavuttomuus on kuitenkin turhan rautalangasta väännettyä eikä jatkuva pakoon kipittämisen näyttäminen oikein jaksa kantaa leffan loppuun saakka. Siinä suurimmat miinukset. Kokonaisuutena suht menevää kertakatseluviihdettä.

The Grey - Suden hetki rating 3,29

60

007 Skyfall (2012)

Freesiä ja modernia toimintarymyämistä unohtamatta kuitenkaan Conneryn ajan Bondien perushyveitä.

007 Skyfall rating 3,75

61

Karmiininpunainen merirosvo (1952)

Kömpelö,kliseinen sekä vanhahtava leffa eikä Burt Lancasterkaan oikein vakuuta,mutta siitä huolimatta ihan katsomisen arvoista viatonta vanhan ajan viihdettä.

Karmiininpunainen merirosvo rating 2,69

62

Tuntematon ystävä (1978)

Aikansa elänyt filmi. Ei kaikkein korneinta ja karseinta Suomi crimeä kuitenkaan. Pisteitä annan komeista kuvaus ympäristöistä ja siitä, että Åke Lindman näyttelee kerrankin muussa kuin roiston roolissa. Kumma vaan, että sikäli kuin tämän pitäisi olla Susikoski filmatisointi niin Susikoski on paitsiossa melkein koko pätkän ajan.

Tuntematon ystävä rating 2,13

63

Rush (2013)

Tekniseltä toteutukseltaan ehdottomasti viime aikojen näyttävimpiä autoiluleffoja. Myöskin ajankuvaan ja etenkin kilvanajo kohtauksiin on kiinnitetty kunnolla huomiota. Kirsikkana kakun päällä kumpikin pääosien näyttelijöistä vetää vielä roolinsa niin, että lähempänä tosielämän vastineita tuskin voi olla. Kaiken kaikkiaan toimiva osiensa summa, joka ei edes yritä tavoitella taivaita.

Rush rating 3,91

64

Ted (2012)

Jo pelkkä leffan alkuasetelma nostaa hymyn huulille. Kun päälle roiskaistaan vielä ronskia huumoria (sortumatta kuitenkaan liiaksi alapäävitseihin tai vastaavaan) ja yksi pirullisen hulvaton tappelukohtaus on viihtyminen taattua.

Ted rating 3,37

65

Shopping Tour (2012)

Kunnon perseilyviihteenä tämä menee alusta loppuun kunhan tätä ei ota vakavasti. Ainoa mikä oikeastaan häiritsee on paikoitellen liikaa heiluva kamera ja muutama turhan nopea leikkaus.

Shopping Tour rating 1,90

66

Kuoleman asema (1960)

Budd Boetticherin ohjaamien länkkäreiden kärkeä. Napakka ja konstailematon ohjaus,komeat maisemat sekä yllättävän hyvä kässäri.

Kuoleman asema rating 2,96

67

Machete Kills (2013)

Toistaa edeltäjänsä överkill kaavaa suht onnistuneesti,mutta uutuuden viehätys on nyt poissa. Kertakäyttökamaa.

Machete Kills rating 2,97

68

Pettämätön pistooli (1957)

Pikkubudjetin halpikseksi Pettämätön pistooli on jos ei muuta niin ainakin ulkoisesti komea tuotos. Näyttelijöiden kohdalla on aivan yhdentekevää kuka kameran edessä kulloinkin hyppii,mutta toisaalta en kyllä mitään Oscarin arvoista elehtimistä odottanutkaan. Juoni on tuttua huttua,mutta pidetty napakkana ilman turhia rönsyjä. Kestonsakin puolesta passaa vallan mainiosti alkuillan viihteeksi.

Pettämätön pistooli rating 2,68

69

Tumman veden päällä (2013)

Aika ajoin ihailtavan kaunis ja hetken päästä yhtä helvetin piinaa. Näillä sanoilla kiteyttäisin tämän filmin kuvaaman 70-lukulaisen perhedraaman. Kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus roolituksia ja autenttista ajankuvaa myöten.

Tumman veden päällä rating 3,31

70

Michael Kohlhaas - kapinallinen (2013)

Odotin kunnon keskiaika spektaakkelia,mutta sainkin variaation Braveheartista,jossa veri ja muskelit on korvattu mainiolla käsikirjoituksella sekä loistavilla näyttelijöillä.

Michael Kohlhaas - kapinallinen rating 2,93

71

Vanki (2013)

En ole Adler-Olsenin kirjoja lukenut, joten en voi verrrata filmatisointia kirjaan. Synkkähän tämä filmi on kuten Pohjoismaissa tehdyt rikosleffat tuppaavat olemaan. Väkivallalla ei mässäillä,mutta sen uhka leijuu koko ajan mukana luoden onnistuneen kameratyöskentelyn sekä hämärän hyödyntämisen kanssa tylyn ankean tunnelman.Ainut mistä tällä oppimäärällä ilkeän laskea pisteitä on mitäänsanomattomiksi jäävät henkilöt. Tasavahvaa näyttelemistä, mutta hahmot jäävät kaikki etäisiksi ja heikosti syvennetyiksi. Tämä kuitenkin korjautunee, jos näitä osasto Q filmatisointeja tulee lisää.

Vanki rating 3,15

72

Mackennan kulta (1969)

Toteaisin tämän leffan olevan perinteisen seikkailu westernin viimeinen ratsastus, jossa hyvät ovat hyviä, pahat pahoja, intiaanit kiljuvia villejä ja naiset pulassa. Konstailematon kuvaus ja komeat maisemat korvaavat kässärin kliseisyyden ja mitäänsanomattoman näyttelemisen.

Mackennan kulta rating 3,30

73

Vares - Sheriffi (2015)

Komea ja isommin tehty kuin aiemmat Vares filmatisoinnit,mutta ei ainakaan kirjat lukeneelle tarjoa yhden illan viihdettä kummempaa.

Vares - Sheriffi rating 2,66

74

1944 (2015)

Sotahistoriasta kiinnostuneena joudun myöntämään, että Viron osuus toisessa maailmansodassa on jäänyt itselleni aika hämäräksi. Varsinkin se, että syntymäaikasi saattoi määrittellä sen joudutko Wermachtin vai Puna-armeijan riveihin. 1944 onkin vallan oiva pieni oppitunti siitä kuinka paskassa raossa eteläinen veljeskansamme tuolloin oli. Sotaa kuvataan tavallisten solttujen silmin koruttomasti ja asiallisesti. Kukaan henkilöistä ei nouse varsinaiseen pääosaan ja hahmot jäävätkin kaikin puolin etäiseksi massaksi. Siitä huolimatta se tunne kun tiedät, että luotiesi tielle voi sattua vaikkapa naapurisi tai serkkusi on käsinkosketeltava.Ulkoisilta puitteiltaan leffa ei häpeä lainkaan megabudjetin rymistelyille. Varsinkin teatterin kankaalta katsottuna jälki on komeaa ja äänimaailmakin on kohdillaan. Äijät huutavat, telaketjut kolisevat ja tykistökeskitys tuntuu munaskuissa asti. Kokonaisuutena 1944 ei mielestäni yritäkään olla mitään syväluotausta sodasta vaan pysyy tiiviinä kuvauksena suotta unohdetusta toisen maailmansodan sivujuonteesta.

1944 rating 3,28