AKS

AKS

Käyttäjä, 1 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (3)

07.09.2010 klo 18:54

Ran

1500-luvun Japaniin sijoittuvassa elokuvassa hallitsija Hidetora on hyvin perso imartelulle ja hänen sokeutensa ja huono tuntemuksensa itsekkäistä ja ahneista pojistaan aiheuttaa suuren kaaoksen ja sekasorron; kaaoksessa kukaan ei ole sankari, vaan kaikki ovat joko raakalaisia tai uhreja. Näin Kurosawa näyttää ihmisen perimmäisen taipumuksen mitä hirvittävimpiin ja väkivaltaisiin tekoihin sen sijaan, että ihminen pyrkisi iloon ja rauhaan. Elokuva osoittaa myös kritiikkiä korkeampaan voimaan tukeutuvia uskovaisia kohtaan: jumalien toimettomuuden paheksumisen sijaan, meidän tulisi itse pyrkiä hyviin tekoihin, koska jumalat eivät voi pelastaa meitä itseltämme, vaan he itkevät ihmisten pahuuden tähden, kuten lopussa sanotaan. Tämän lisäksi elokuvan loistavat näyttelijäsuoritukset ja upeat musiikit takaavat kyynisen ja jopa pessimistisen maailmankuvan esittävästä Ranista loistavan mestariteoksen.

02.03.2010 klo 22:34

Fight Club

Jos elokuva sisältää hyvää yhteiskuntakritiikkiä, se on usein hyvä, mutta se ei pelkästään nosta sitä mestariteokseksi. Puolestaan huonosti toteutettu yhteiskuntakritiikki voi kaataa usein lupaavaltakin vaikuttaneen elokuvan suureksi pettymykseksi. Fight Clubin kohdalla kävi näin. Jos elokuva kritisoi yhteiskuntaa, sen pitäisi näyttää sellainen yhteiskunta, mihin pystymme samaistumaan. Kokemaan sen rakentaman maailman sellaiseksi, mikä vaikuttaa tutulta, riippumatta ajasta tai paikasta. Fight Clubin esittämä maailma on täysin epärealistinen. Ihmiset saavat tappelemalla lajitoverinsa, kaltaisensa, henkihieveriin jonkin asteista henkistä tyydytystä. Ja tämä tappelukerho saa valtaisan suosion ja ryhtyy pian terroritekoihin. En pysty käsittämään tällaista maailmaa, missä ihmiset ovat muka näin väkivaltaa ihannoivia. Ja sen Fight Club esittää vielä yksipuolisesti ja selkeästi alleviivaten, että oikein hyppii katsojan silmille. Muilla elementeillä elokuva kylläkin onnistuu. Näyttely, ohjaus ja repliikit toimivat varsin mallikkaasti. Norton on suht hyvä, vaikkei todellakaan yllä American history x:n tasolle. Pittin en ole nähnyt ikinä vetävän näin hyvää roolia. Kameran käyttö eri kuvakulmineen ja nopeine leikkauksineen on omaperäistä. Ja kuten edellä mainitsin myös repliikit ovat hyvin kirjoitettuja, omaperäisiä lausahduksia. Muu osa hommassa pelaa, mutta sisältö ontuu pahasti. Kokonaisuudelta tämä - David Fincherin runsaalla testosteronilla höystety angstimainen itkunpurkaus - jätti todella kitkerän pettymyksen tunteen.

rating 50,000

07.02.2010 klo 20:22

2001: Avaruusseikkailu

2001: Avaruusseikkailu on suuri ja mahtava teos ihmisyyden perimmäisistä kysymyksistä. Monoliittiin syvästi kiinnostuneet apinat että astronautit on hieno osoitus siitä, kuinka olemme hyvin samanlaisia esi-isiemme kanssa. Vaikka etenemme ajassa eteenpäin ja teknologia kehittyy, emme muutu juurikaan sisimmässämme. Kubrick on tuonut kaikki nämä hienot elementit esille teoksessaan ja elokuvan hidastempoisuus korostaa näitä asioita loistavasti. Huonoja puolia elokuvassa on sci-fi elokuville, kuten VierasTalokin totesi, tyypilliset kuvaukset teknisistä laitteista, jotka vain irrottavat katsojan elokuvasta. Musiikit toimivat elokuvassa hienosti ja muutenkin kuvaus, ohjaus ja visuaalinen ilme on mahtavaa. Siis täydellistä. Mikä kylläkin sotii elokuvan yhtä teemaa vastaan. Eikö meidän ihmisten pidäkin olla inhimillisiin virheihin sortuvia ja epätäydellisiä, mitä elokuva painottaa hyvin, mutta silti Kubrick on tehnyt elokuvasta turhan konemaisen näköisen. Myös jotkut saattavat unohtaa, että ihmisyyttä pohdiskelevia teoksia löytyy myös muistakin elokuvista, tai vaikkapa kirjallisuudesta.Elokuva onnistuu myös olemaan ajankohtainen loistavien teemojensa ansiosta. Nykyajan suoritusyhteiskuntaan teos sopii vallan mainiosti, muistutuksena siitä, ettei meidän tulekaan olla täydellisiä. Mutta 2001: Avaruusseikkailun mahtavuutta ei käy kiistäminen, mutta missään nimessä se ei ole maailman mahtavin elokuva, mitä toivottavasti en ole vielä nähnytkään. Elokuvan pisteyttäminen osoittautui todella vaikeaksi, eikä minkään muun elokuvan arviointi ole ollut näin hankalaa. Ehkä sekin kertoo jotain elokuvan tarkoituksesta...

rating 90,000

Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu

Profiilin tiedot

TOP-listat